Energia-ala

Energia-ala on tulevaisuuden ala

Ammatteja

 • Tuulivoimainsinööri
 • Energiatehokkuusneuvoja
 • Reaktorifyysikko
 • Älyverkkoasiantuntija
 • Ympäristöjohtaja
 • Sähköpörssimeklari
 • Kaukolämmön käyttöpäällikkö
 • Henkilöstöjohtaja
 • Verkostosuunnittelija
 • Markkinointipäällikkö
 • Sopimusoikeuden asiantuntija

Energia-ala on monipuolinen, se työllistää Suomessa suoraan noin 15 000 henkilöä ja välillisesti vielä enemmän. Alan palvelut kattavat koko maan, joten myös työtehtäviä on tarjolla maanlaajuisesti – nyt ja tulevaisuudessa.

Ala on vahvasti kiinni tulevaisuudessa. Yhteiskuntamme yhdet keskeisimmistä haasteista liittyvät tällä hetkellä energian saatavuuteen ja ympäristöön. Uusien ilmasto- ja ympäristömyönteisten teknologioiden kehittäminen ja innovointi ovat alan avainsanoja.

Kilpailukykyinen palkka, yhteiskunnallisesti merkittävät työtehtävät ja erinomaiset työllisyysnäkymät tarjoavat alasta kiinnostuneille mielenkiintoisia uramahdollisuuksia.

Energia-ala ja sen asiantuntijatehtävät kansainvälistyvät tulevaisuudessa, mutta työtehtävät eivät tule katoamaan Suomesta. Uusia ammattitaitoisia ja monipuolisia osaajia tarvitaan jatkuvasti. Alan toimintojen kattaessa koko maan työvoiman tarve suuntautuu, monista muista aloista poiketen, ympäri Suomen. Tulevan vuosikymmenen aikana alalta jää eläkkeelle noin 40 prosenttia nykyisestä henkilöstöstä, joiden tilalle tarvitaan energia-alan mielenkiintoisiin tehtäviin runsaasti uusia osaajia.

Monipuolisuus opinnoissa on tutkinnosta riippumatta  tärkeää. Lisäksi kielitaito, projektityötaidot, tietotekninen osaaminen ja kansainvälisyys ovat valttikortteja energia-alalla.

Mitä opiskella?

Toisen asteen opiskelijana saat hyvät perusvalmiudet alan tehtäviin esimerkiksi sähköalan perustutkintolla. Myös moni muu tekniikan alan perustutkinto, kuten kone- ja metallialan sekä talotekniikan perustutkinto, antavat mahdollisuuksia työskennellä energia-alalla.

Alan ammattikorkeakouluopinnot kestävät noin 4 vuotta. Ammattikorkeakouluissa voit suorittaa alalle soveltuvan energia-, sähkö- tai LVI-tekniikan, liiketalouden tai tietojenkäsittelyn tutkinnon.

Diplomi-insinööriksi valmistunut voi työskennellä energia-alalla esimerkiksi energiayhtiössä ympäristö-, tutkimus- tai tuotantopäällikkönä. Kauppatieteiden maistereille puolestaan on tarvetta esimerkiksi taloushallinnon, markkinoinnin ja henkilöstöhallinnon tehtävissä. Uuden energiateknologian kysyntä on huomattavassa kasvussa, joten myös tutkimus- ja kehitystoiminnan työhön panostetaan lähivuosikymmeninä. Yliopistotutkinnon suorittaminen kestää noin 6 vuotta.

www.energiamaailma.fi

Ammattiesittely, Energiateollisuus, TechWomen

Tekniikan alalle kaivataan naisia esikuviksi

Ennakkoluulot estävät nuoria naisia hakemasta tekniikan alalle. Kuvitellaan, että kaikki ovat yksinäisiä kellarikoodaajia. Haluan rikkoa ne stereotypiat.

Energiateollisuus, Kesätyökokemus

Tampereen Sähkölaitoksella oppii isojen kokonaisuuksien hallintaa

Laura oli kesätöissä työnjohtoharjoittelijana Tampereen Sähkölaitoksella. Työtehtäviin kuului työmaiden valvontaa sekä kaukolämpöasentajan töitä.

Energiateollisuus, TechWomen

Aurinkokennoja tutkiva Hele Savin innostuu ongelmien ratkaisemisesta

Sähkötekniikan professori Hele Savin sai kesäkuussa eduskunnan myöntämän ensimmäisen naisten innovaatiopalkinnon. Nyt Savinilla on tähtäimessä tutkimusryhmän keksintöjen maailmalle vieminen oman yrityksen kautta.

Energiateollisuus, Kesätyökokemus

Fingridillä kesätyöntekijä on osa ammattilaisten tiimiä

Iina opiskelee Aalto yliopistossa informaatioteknologiaa ja on ensimmäisessä oman alan kesätyössään Fingridillä. Parasta Iinan työssä on se, että hän pääsee kehittämään itseään ja suunnittelemaan itse omaa työpäiväänsä.

Energiateollisuus, Kesätyökokemus

Kesätyö Tampereen Sähkölaitoksella yhdistää koulutuksen työelämään

Markus Kettunen oli kesätöissä Tampereen Sähköverkolla rakennuttajaharjoittelijana. Tapasimme Markuksen ja keskustelimme hänen kokemuksistaan. Millainen...


Info

Kunkoululoppuu.fi on Suomen suurin ura- ja koulutusvalintoihin, sekä nuoren elämän tärkeisiin asioihin keskittyvä sivusto. Tarjolla tietoa ja oivalluksia koulutuksesta sekä työelämästä. Puhetta rahasta ja oman talouden hallinnasta.

Kunkoululoppuu.fi-kokonaisuuteen kuuluvat sivuston lisäksi myös nuorisoon liittyviä tutkimuksia sekä abeille suunnattu lehti lukion jälkeisistä vaihtoehdoista.

Sivustoa ylläpitää Talous ja nuoret TAT.


© 2020 Kun koulu loppuu