Kaupan ala

Kauppa – yksityisten toimialojen suurin työllistäjä

Ammatteja

 • myyjä
 • tuoteryhmävastaava
 • myymäläpäällikkö
 • kauppias
 • myyntiassistentti
 • ostaja
 • valikoimasuunnittelija
 • verkkokauppa-asiantuntija
 • avainasiakasmyyjä
 • tuotepäällikkö
 • varastotyöntekijä
 • varastoesimies
 • liikenneasematyöntekijä
 • liikenneasemaesimies

Lähes 300 000 henkilöä työllistävä kaupan ala on yksityisten toimialojen suurin työllistäjä. Joka viides alle 25-vuotias työssä käyvä nuori työskentelee alan yrityksessä.  Kaupan ala tarjoaa myös mahdollisuuksia yrittäjyyteen.

Kaupan alalla toimii monenlaisia yrityksiä: vähittäis- ja tukkukauppoja, liikenneasemia, hankinta-, logistiikka- ja maahantuontiyrityksiä sekä teknisen kaupan ja palvelujen yrityksiä.

Kaupalla on myös vahva kansainvälinen ulottuvuus. Suomalaiset kaupan yritykset myyvät tuotteitaan asiakkailleen eri puolilla maailmaa. Ostajat puolestaan ostavat kuluttajamyyntiin tuotteita maailmalta. Verkkokauppa ei tunne rajoja.

Erilaisten työtehtävien kirjo on valtava perusammattitehtävistä eritasoisiin esimies-, asiantuntija- ja johtotehtäviin. Lukumääräisesti eniten työtehtäviä on tarjolla ammatillisen perustutkinnon suorittaneille. Liiketoiminnan perustutkinto, merkonomi, on tavanomaisin tutkinto kaupan alan perusammattitehtäviin palkattavilla. Niistä on mahdollisuus edetä lähiesimiestehtäviin.

Esimies- ja asiantuntijatehtäviin tulevilla on usein tradenomitutkinto. Teknisen kaupan ja palvelujen asiantuntijoiksi palkattavilla yleisin tutkinto on ammattikorkeakouluinsinöörin tutkinto.

Vaativimpiin esimies- ja asiantuntijatehtäviin edellytyksenä on yliopistotutkinto, useimmiten joko kauppatieteiden maisterin tai diplomi-insinöörin tutkinto.

Kaupan alalla työskentely sopii oma-aloitteiselle ja myyntihenkiselle tiimityöskentelijälle. Työssä painottuvat muun muassa vuorovaikutustaidot, asiakaslähtöinen ajattelu ja tietojärjestelmien käytön hallinta.

Katso myös

kaupanlehti

Ammattiesittely, Artikkeli, Henkilökuva, Kaupan ala

Pamela kotiuttaa kansainvälisiä brändejä Suomeen

Suomeen urheilu- ja vapaa-ajan merkkituotteita maahantuovassa yrityksessä työskentelevä Pamela kannustaa kaupan alasta kiinnostuneita opiskelemaan liiketaloutta. Hänen kokemustensa mukaan opintojen yhteydessä tehdyllä harjoittelujaksolla on iso vaikutus alavalintaan.

Ammattiesittely, Artikkeli, Henkilökuva, Kaupan ala

Asiantuntemus on valttia teknisen kaupan myyntityössä

Kaupallinen koulutus ei ole ainoa tie kaupan alan mielenkiintoisiin tehtäviin. Asiakasvastaavana Cramo Finland Oy:ssä työskentelevä Joonas on saanut oivaa oppia teknisen kaupan alalle sähköalan automaatioasentajan koulutuksesta ja tehtävistä.

Ammattiesittely, Artikkeli, Henkilökuva, Kaupan ala

Kaupan ala vei Tomin sydämen jo TET-harjoittelussa

Kahta K-kauppaa Helsingin keskustassa luotsaava Tom on työskennellyt ruokakaupassa koko uransa. Hän suosittelee lämpimästi kaupan alaa sekä K-kauppiaan uraa yrittäjyydestä haaveileville.

Artikkeli, Henkilökuva, Kaupan ala

Joukkueena jäällä ja myymälässä

Myös harrastuksista voi saada erinomaisen pohjan työuralle. Muotia ja kodintarvikkeita myyvässä Mujissa työskentelevä Lumi ammentaa työhönsä muodostelmaluistelun maajoukkueesta saamiaan oppeja.

Blogi, Kaupan ala

Ensitreffit kaupan alalla?

Kauppa on monen nuoren ensimmäinen työpaikka. S-ryhmän työhyvinvointijohtaja Sanna-Mari Myllynen kirjoittaa blogissaan nuorista kaupan alan välttämättömänä voimavarana sekä perehdyttämisen merkityksestä. "Meille on kunnia-asia saada tarjota nuorille erinomainen ensimmäinen työkokemus.”


Info

Kunkoululoppuu.fi on Suomen suurin ura- ja koulutusvalintoihin, sekä nuoren elämän tärkeisiin asioihin keskittyvä sivusto. Tarjolla tietoa ja oivalluksia koulutuksesta sekä työelämästä. Puhetta rahasta ja oman talouden hallinnasta.

Kunkoululoppuu.fi-kokonaisuuteen kuuluvat sivuston lisäksi myös nuorisoon liittyviä tutkimuksia sekä abeille suunnattu lehti lukion jälkeisistä vaihtoehdoista.

Sivustoa ylläpitää Talous ja nuoret TAT. Kunkoululoppuu-sivuston lisäksi TATin tuotteita ovat mm. Yrityskylä ja Bisneskurssit.


© 2020 Kun koulu loppuu