Kemianteollisuus

Kemianteollisuus on yksi merkittävimmistä toimialoista Suomessa

Ammatteja

 • Tutkija
 • Ympäristöpäällikkö
 • Asiantuntija
 • Liiketoimintajohtaja
 • Mikrobiologi
 • Tuotantojohtaja
 • Laatupäällikkö
 • Markkinointipäällikkö
 • Työturvallisuusjohtaja
 • Kehitysjohtaja
 • Kemisti

Kemian osaajat painivat isojen kysymysten parissa. Miten ruoka, luonnonvarat ja energia saadaan riittämään kasvavalle väestölle ja miten liikenteen polttoaineita voidaan kehittää ympäristöystävällisemmiksi? Kemianteollisuus on globaalisti kasva ala, ja kemian alan osaajille on tarvetta myös tulevaisuudessa.

Alalla on kysyntää hyvin erilaisille ihmisille. Laboratoriotyössä vaaditaan tarkkuutta ja näppäryyttä, kun taas osa kemisteistä tekee pelkästään laskennallista kemiaa. Orgaanisessa kemiassa tarvitaan kädentaitoja, jotka ovat jo lähellä keittiötöitä. Yhteistä kaikissa on looginen ajattelukyky. Monessa kemian ammatissa saa ja kannattaa käyttää mielikuvitusta.

Yksi keskeinen osa kemianteollisuutta on prosessiteollisuus, jonka osaajaksi valmistuu prosessiteollisuuden perustutkinnosta. Prosessiteollisuudessa raaka-aine jalostetaan kemiallisten ja fysikaalisten käsittelyvaiheiden eli prosessien avulla tuotteeksi. Tällaisia ovat esimerkiksi liikenteen polttoaineet, kosmetiikka, paperi, pesuaineet, autonrenkaat ja lääkkeet.

Kemianteollisuus työllistää myös muiden alojen osaajia kuten juristeja ja kauppatieteilijöitä. Yrityksissä toivotaan poikkitieteellistä osaamista eikä kielitaidostakaan ole haittaa, koska monet yritykset toimivat kansainvälisesti.

Kemian osaajia tarvitaan myös muissa tehtävissä, kuten yhteiskunnallisessa päätöksenteossa, terveydenhuollossa, tutkimuksessa ja opettajina. Alalle kouluttautuminen siis kannattaa, vaikkei olisikaan ihan varma haluaako työskennellä teollisuudessa.

Opintopolut

pieni_koulutuspolutAlan opintoja voi suorittaa Suomessa maanlaajuisesti toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa, ammattikorkeakouluissa sekä yliopistoissa.

Lisätiedot

LUMA Sanomat
Kesä kemiassa -blogi
Kemian kesätyövideoita 

Nuori kemia Facebookissa

Nuori kemia Instagramissa

Blogi, Kemianteollisuus

Ilmastonmuutosta ei ratkaista ilman kemian osaajia

Kun nyt opiskelevat siirtyvät töihin, tulee heidän mukanaan uusia ratkaisuja siihen, miten toimitaan ympäristöä kuormittamatta. Nämä ratkaisut edellyttävät kemiaa, kirjoittaa Rasmus Pinomaa.

Artikkeli, Kemianteollisuus, Opiskelijaesittely

Muuttumattomat luonnonlait muuttavat maailmaa

"Toimeentulon lisäksi työpaikka kemian alalla tarjoaa myös merkityksellisyyttä", kirjoittaa kemiaa opiskeleva Janika Viitala.

Kemianteollisuus

Haluatko muuttaa maailmaa? Opiskele kemiaa!

Kemian alalle hakeutuvat haluavat ymmärtää luonnontieteitä ja oppia soveltamaan tätä tietoa. Siinä kiehtoo myös jatkuva kehitys, jonka etunenässä halutaan olla, uskoo Kemianteollisuuden fuksikiertuetta vetävä Nestori Lautanala.

Blogi, Kemianteollisuus, Kesätyökokemus

Kemian nuorisopanelistista kesätöihin!

Kemian nuorisopaneeli. Mikä kumma se oikein on? Näin ajattelin myös minä, kun kemian opettajani...

Kemianteollisuus, Kesätyökokemus

Kraton Chemicalin kesätöissä oppii päivittäin jotain uutta

Olli Hämäläinen työskenteli käyttömiehenä Kraton Chemicalin tislaamossa. Hänen tehtäviinsä kuului lastauksia, tuotelinjausten tekoa, käytön valvontaa tarkastuskierroksin, näytteiden ottoa ja tehtaan siisteydestä huolehtimista.

Artikkeli, Kemianteollisuus

Vihreää kultaa ja rikosanalytiikkaa – kemiaa on kaikkialla

Kemian ilmiöitä näkyy kaikkialla ympärillämme. Tulevaisuudessa meitä odottavat haasteet, joihin vastataan kemiaa apuna käyttäen.


Info

Kunkoululoppuu.fi on Suomen suurin ura- ja koulutusvalintoihin, sekä nuoren elämän tärkeisiin asioihin keskittyvä sivusto. Tarjolla tietoa ja oivalluksia koulutuksesta sekä työelämästä. Puhetta rahasta ja oman talouden hallinnasta.

Kunkoululoppuu.fi-kokonaisuuteen kuuluvat sivuston lisäksi myös nuorisoon liittyviä tutkimuksia sekä abeille suunnattu lehti lukion jälkeisistä vaihtoehdoista.

Sivustoa ylläpitää Talous ja nuoret TAT. Kunkoululoppuu-sivuston lisäksi TATin tuotteita ovat mm. Yrityskylä ja Bisneskurssit.


© 2020 Kun koulu loppuu