LVI-ala

Ammatteja

  • LVI-asentaja
  • LVI-suunnittelija
  • Projektipäällikkö
  • Huoltopäällikkö
  • Tekninen isännöitsijä

LVI tulee sanoista lämpö, vesi ja ilma. Alan toisen asteen tutkinnon suorittanut on esimerkiksi putkiasentaja tai LVI-asentaja, joka nimensä mukaisesti asentaa, huoltaa ja korjaa rakennusten lämpö-, vesi ja ilmastointilaitteita. Työpaikasta riippuen myös tiettyyn sektoriin erikoistuminen on mahdollista.

Alalla voi työskennellä muun muassa uudis- ja korjausrakennustyömailla sekä kiinteistöhuollossa. Työpaikkoja löytyy esimerkiksi kuntien viemäri-, vesi- ja energialaitoksilta. Töitä voi tehdä myös yrittäjänä.

LVI-alan opintopolut

Talotekniikan tai putkiasentajan perustutkinnon voi suorittaa toisen asteen oppilaitoksessa. Myös oppisopimus on mahdollinen. Ilmanvaihto- ja putkiasentajan peruskursseja järjestetään lisäksi työvoimakoulutuksena.

Ammattikorkeakoulussa voi suorittaa esimerkiksi LVI-rakennusmestarin AMK-tutkinnon tai opiskella talotekniikan insinööriksi (AMK), jolloin saa maankäyttö- ja koulutuksellisen pätevyyden toimia LVI-alan suunnittelu- ja työnjohtotehtävissä.

Yliopistossa voi opiskella tekniikan kandidaatin tai diplomi-insinöörin tutkinnon.

Lisätietoa LVI-alasta löydät Oikotiestä ja Opintopolusta.

Info

Kunkoululoppuu.fi on Suomen suurin ura- ja koulutusvalintoihin, sekä nuoren elämän tärkeisiin asioihin keskittyvä sivusto. Tarjolla tietoa ja oivalluksia koulutuksesta sekä työelämästä. Puhetta rahasta ja oman talouden hallinnasta.

Kunkoululoppuu.fi-kokonaisuuteen kuuluvat sivuston lisäksi myös nuorisoon liittyviä tutkimuksia sekä abeille suunnattu lehti lukion jälkeisistä vaihtoehdoista.

Sivustoa ylläpitää Talous ja nuoret TAT. Kunkoululoppuu-sivuston lisäksi TATin tuotteita ovat mm. Yrityskylä ja Bisneskurssit.


© 2021 Kun koulu loppuu