Matkailu- ja ravintola-ala

Tule luomaan elämyksiä!

Ammatteja

 •  ravintoloitsija
 • kokki
 • hotellipäällikkö
 • keittiömestari
 • kahvilapäällikkö
 • barista
 • tarjoilija
 • matkailuneuvoja
 • vastaanottovirkailija
 • eräopas
 • sommelier
 • hotellinjohtaja
 • hiihtokeskustyöntekijä
 • vuoropäällikkö
 • asiakkuuspäällikkö

Merkityksellisen ja ihmisten parissa tapahtuvan työn löydät matkailu- ja ravintola-alalta. Monissa työtehtävissä toimitaan tiimeissä ja luodaan yhdessä elämyksiä asiakkaille niin arjessa kuin juhlissakin.

Suomessa on noin 30 000 alan yritystä, ja ne työllistävät yli 140 000 työntekijää. Kansainvälisellä kasvualalla on monenlaisia yrityksiä: hotelleja, kylpylöitä, viikko-osakeyrityksiä, leirintäalueita, kongressi- ja tapahtumatoimialan yrityksiä, ravintoloita, catering-yrityksiä, eines- ja valmistuskeittiöitä, kahviloita, pubeja, yökerhoja, liikenneasemia, huvi-, teema- ja elämyspuistoja, keilahalleja, festivaaleja ja konserttitapahtumia, ohjelmapalveluyrityksiä, luontomatkailuyrityksiä, hiihtokeskuksia sekä matkailun markkinointi- ja välityspalveluja tarjoavia yrityksiä.

Kiinnostavia ja merkityksellisiä työtehtäviä

Monenlaiset ihmiset sopivat matkailu- ja ravintola-alalle. Työnkuvia on lukuisia, ja ala työllistää paljon yrittäjiä. Alalla arvostetaan energisyyttä ja asiakaslähtöisyyttä. Useissa tehtävissä on hyötyä myös myynti- ja vuorovaikutustaidoista. Esimies- ja johtotehtäviin tähtäävälle on etua monipuolisesta kokemuksesta toimialalla, esimerkiksi tarjoilijan tai kokin tehtävistä. Alan opintoihin sisältyy paljon työpaikoilla tai yhteistyössä yritysten kanssa tapahtuvaa oppimista.

Opintopolut

Alan ammatteihin johtaa monta eri polkua, ja alalle valmistuvat työllistyvät hyvin.

Peruskoulun jälkeen voit hakeutua ammatilliseen oppilaitokseen suorittamaan alan perustutkintoa ja valmistua esimerkiksi kokiksi, tarjoilijaksi, vastaanottovirkailijaksi tai matkailupalvelujen tuottajaksi.

Lukion tai ammatillisen perustutkinnon suoritettuasi voit hakea korkeakouluopintoihin joko ammattikorkeakouluun tai yliopistoon. Ammattikorkeakoulussa alan tutkinto on nimeltään restonomi (AMK).

Katso myös:

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa

Pääkuva: Timo Niemi

Ammattiesittely, Henkilökuva, Matkailu- ja ravintola-ala

Restonomien uratarinat ovat kiehtovia! Hotellipäälliköt Niina ja Antti kertovat työstään ja tulevaisuudennäkymistään

Niinan ja Antin urapolku on vienyt tässä elämänvaiheessa matkailu- ja ravintola-alalla hotellisektorille ja siellä monipuolisiin hotellipäällikön työtehtäviin. Lue heidän tarinansa täältä!

Henkilökuva, Matkailu- ja ravintola-ala, Opiskelijaesittely

Kokkiopinnoissa ei ole umpiperää: Ravintola- ja catering-alan perustutkinto ja restonomitutkinto jopa osittain yhtä aikaa! Tutustu Noelin tarinaan.

Noel opiskelee Perho Liiketalousopistossa ja väyläopintojen kautta hän opiskelee myös ammattikorkeakouluopintoja Haaga-Heliassa. ”Perhossa tavoitteena on, että oppii perusasiat, pääsee tekemään paljon käsin ja osa opinnoista tehdään työpaikoilla oppien. Ammattikorkeakouluopinnoissa me analysoidaan, miten projekti eteni, mikä oli hyvää ja miten olisi voinut parantaa”, kertoo Noel. Lue lisää täältä!

Henkilökuva, Matkailu- ja ravintola-ala, Opiskelijaesittely

Nean valinta yläkoulun jälkeen: ravintola-alan opinnot

Nean mielestä ravintola- ja catering-alan perustutkinnon opiskelussa mukavinta on se, että oppii joka päivä jotain uutta, tutustuu ihmisiin ja saa paljon kavereita koulusta. Ravintola-alan opinnoissa on paljon työpaikoilla oppimista. Nean mukaan siinä kehittyy hyvin mm. tilannetaju - oppii lukemaan erilaisia tilanteita ja ihmisiä. Lue lisää täältä!

Kysely

Mitä on matkailu- ja ravintola-ala?

Mitä sinulle tulee mieleen matkailu- ja ravintola-alan töistä?


Info

Kunkoululoppuu.fi on Suomen suurin ura- ja koulutusvalintoihin, sekä nuoren elämän tärkeisiin asioihin keskittyvä sivusto. Tarjolla tietoa ja oivalluksia koulutuksesta sekä työelämästä. Puhetta rahasta ja oman talouden hallinnasta.

Kunkoululoppuu.fi-kokonaisuuteen kuuluvat sivuston lisäksi myös nuorisoon liittyviä tutkimuksia sekä abeille suunnattu lehti lukion jälkeisistä vaihtoehdoista.

Sivustoa ylläpitää Talous ja nuoret TAT.


© 2020 Kun koulu loppuu