Matkailu- ja ravintola-ala

Etsimme elämysten toteuttajia!

Ammatteja

  • Kokki
  • Tarjoilija
  • Ravintolapäällikkö
  • Keittiömestari
  • Sommelier
  • Hovimestari
  • Kahvilamyyjä
  • Vastaanottovirkailija
  • Hotellinjohtaja
  • Myyntisihteeri
  • Huvipuistotyöntekijä
  • Eräopas
  • Hiihdonopettaja
  • Matkailuneuvoja

Matkailu- ja ravintola-alan ammattilaiset tuovat asiakkailleen elämyksiä arkeen ja juhlaan. Näet joka päivä kättesi työn jäljen, eikä yksikään päivä ole samanlainen.  Monipuolisille ja ammattitaitoisille osaajille on aina töitä tarjolla ja työpaikat pysyvät Suomessa.

Vieraanvaraisuus on alan avainsana. Työ on vaativaa ja usein kiireistä, mutta palkitsevaa. Tapaat paljon ihmisiä ja olet mukana heidän elämänsä kohokohdissa.

Työn juhla ja arki

Alan ammattilaiset ovat kiinnostuneita ihmisistä, asiakassuuntautuneita ja valmiita nopeatempoiseen työtahtiin. Asiakaspalvelussa saat käyttää myös myyntitaitojasi.

Tärkeitä ominaisuuksia ovat kyky toimia niin itsenäisesti kuin ryhmässä ja saada käytännön asiat rullaamaan nopeasti vaihtuvissa tilanteissa. Myös monipuolinen kielitaito on tärkeä, koska tapaat asiakkaita eri kulttuureista.

Etenemismahdollisuudet alalla ovat hyvät, sillä uusia uramahdollisuuksia avautuu jatkuvasti. Moni on toteuttanut unelmansa perustamalla oman yrityksen.

Ympäri Suomea on useita sekä kotimaisia että kansainvälisiä hotelli-, ravintola- ja matkailualan yrityksiä, ja ammattilainen voi hakeutua töihin myös ulkomaille.

Opintopolut

Alan ammatteihin voi kouluttautua useammalla tavalla. Peruskoulun jälkeen voit hakeutua ammatilliseen oppilaitokseen suorittamaan alan perustutkintoa. Esimerkiksi kokin tai tarjoilijan opinnot kestävät 3 vuotta.

Ammattikorkeakoulussa voit suorittaa restonomin tutkinnon. Se kestää noin 3,5 vuotta. Myöhemmin voit hakeutua suorittamaan myös ylemmän AMK-tutkinnon.

Matkailu- ja ravintola-alan opinnot soveltuvat hyvin myös oppisopimus- ja näyttötutkintokoulutukseen.

Katso myös

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa

Pääkuva: Timo Niemi

Kysely

Mitä on matkailu- ja ravintola-ala?

Mitä sinulle tulee mieleen matkailu- ja ravintola-alan töistä?

| Ammattiesittely, Matkailu- ja ravintola-ala

Työn imussa – Ravintoloiden nuorilla ammattilaisilla on palveluasenne kohdallaan

Tarjoilija Marko Toivonen haaveilee vuoropäällikköharjoittelusta. Ravintolatyössä homma on pidettävä kasassa kiireessäkin. Marko opiskeli tarjoilijan perustutkinnon yhtä aikaa lukio-opintojen kanssa.