Matkailu- ja ravintola-ala

Tule luomaan elämyksiä!

Ammatteja

  •  ravintoloitsija
  • kokki
  • hotellipäällikkö
  • keittiömestari
  • kahvilapäällikkö
  • barista
  • tarjoilija
  • matkailuneuvoja
  • vastaanottovirkailija
  • eräopas
  • sommelier
  • hotellinjohtaja
  • hiihtokeskustyöntekijä
  • vuoropäällikkö
  • asiakkuuspäällikkö

Merkityksellisen ja ihmisten parissa tapahtuvan työn löydät matkailu- ja ravintola-alalta. Monissa työtehtävissä toimitaan tiimeissä ja luodaan yhdessä elämyksiä asiakkaille niin arjessa kuin juhlissakin.

Suomessa on noin 30 000 alan yritystä, ja ne työllistävät yli 140 000 työntekijää. Kansainvälisellä kasvualalla on monenlaisia yrityksiä: hotelleja, kylpylöitä, viikko-osakeyrityksiä, leirintäalueita, kongressi- ja tapahtumatoimialan yrityksiä, ravintoloita, catering-yrityksiä, eines- ja valmistuskeittiöitä, kahviloita, pubeja, yökerhoja, liikenneasemia, huvi-, teema- ja elämyspuistoja, keilahalleja, festivaaleja ja konserttitapahtumia, ohjelmapalveluyrityksiä, luontomatkailuyrityksiä, hiihtokeskuksia sekä matkailun markkinointi- ja välityspalveluja tarjoavia yrityksiä.

Kiinnostavia ja merkityksellisiä työtehtäviä

Monenlaiset ihmiset sopivat matkailu- ja ravintola-alalle. Työnkuvia on lukuisia, ja ala työllistää paljon yrittäjiä. Alalla arvostetaan energisyyttä ja asiakaslähtöisyyttä. Useissa tehtävissä on hyötyä myös myynti- ja vuorovaikutustaidoista. Esimies- ja johtotehtäviin tähtäävälle on etua monipuolisesta kokemuksesta toimialalla, esimerkiksi tarjoilijan tai kokin tehtävistä. Alan opintoihin sisältyy paljon työpaikoilla tai yhteistyössä yritysten kanssa tapahtuvaa oppimista.

Opintopolut

Alan ammatteihin johtaa monta eri polkua, ja alalle valmistuvat työllistyvät hyvin.

Peruskoulun jälkeen voit hakeutua ammatilliseen oppilaitokseen suorittamaan alan perustutkintoa ja valmistua esimerkiksi kokiksi, tarjoilijaksi, vastaanottovirkailijaksi tai matkailupalvelujen tuottajaksi.

Lukion tai ammatillisen perustutkinnon suoritettuasi voit hakea korkeakouluopintoihin joko ammattikorkeakouluun tai yliopistoon. Ammattikorkeakoulussa alan tutkinto on nimeltään restonomi (AMK).

Katso myös:

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa

Pääkuva: Timo Niemi

Kysely

Mitä on matkailu- ja ravintola-ala?

Mitä sinulle tulee mieleen matkailu- ja ravintola-alan töistä?

Ammattiesittely, Matkailu- ja ravintola-ala

Työn imussa – Ravintoloiden nuorilla ammattilaisilla on palveluasenne kohdallaan

Tarjoilija Marko Toivonen haaveilee vuoropäällikköharjoittelusta. Ravintolatyössä homma on pidettävä kasassa kiireessäkin. Marko opiskeli tarjoilijan perustutkinnon yhtä aikaa lukio-opintojen kanssa.