Matkailu- ja ravintola-ala

Tule luomaan elämyksiä!

Ammatteja

  • Kokki
  • Tarjoilija
  • Ravintolapäällikkö
  • Sommelier
  • Hovimestari
  • Vastaanottovirkailija
  • Hotellinjohtaja
  • Myyntineuvottelija
  • Vuoropäällikkö
  • Eräopas
  • Hiihdonopettaja
  • Yrittäjä

Kiinnostaako sinua työ elämysten luomisen sydämessä? Haluatko vaihtelevan työn ja mahdollisuuden työskennellä ihmisten parissa? Matkailu- ja ravintola-alan ammattilaisena näet joka päivä kättesi työn jäljen, eikä yksikään päivä ole samanlainen.

Suomessa on 29 000 alan yritystä, ja ala työllistää noin 140 000 työntekijää kaikkialla Suomessa.  Kansainvälisellä kasvualalla on monenlaisia yrityksiä: hotelleja, kylpylöitä, kongresseja ja tapahtumatoimialan yrityksiä, ravintoloita, catering-yrityksiä, kahviloita, pubeja, yökerhoja, liikenneasemia, huvi-, teema- ja elämyspuistoja, festivaaleja ja konserttitapahtumia, ohjelmapalveluyrityksiä, luontomatkailuyrityksiä, hiihtokeskuksia sekä matkailun markkinointi- ja välityspalveluja tarjoavia yrityksiä.

Ihmisten kanssa

Vieraanvaraisuus on alan avainsana. Tapaat paljon ihmisiä ja olet mukana heidän elämänsä kohokohdissa. Erinomaiset vuorovaikutustaidot, kyky toimia itsenäisesti sekä ryhmässä sekä taito saada käytännön asiat rullaamaan nopeasti vaihtuvissa tilanteissa ovat valttikortteja. Myös monipuolinen kielitaito on tärkeä, koska tapaat asiakkaita eri kulttuureista.

Etenemismahdollisuudet ovat hyvät, ja uusia uramahdollisuuksia avautuu jatkuvasti. Moni on toteuttanut unelmansa perustamalla oman yrityksen.

Opintopolut

Alan ammatteihin johtaa monta eri polkua.

Peruskoulun jälkeen voit hakeutua ammatilliseen oppilaitokseen suorittamaan alan perustutkintoa ja valmistua esimerkiksi kokiksi, tarjoilijaksi, vastaanottovirkailijaksi tai matkailupalvelujen tuottajaksi.

Lukion tai ammatillisen perustutkinnon suoritettuasi voit hakea ammattikorkeakouluun tai yliopistoon. Ammattikorkeakoulussa voit suorittaa restonomin tutkinnon. Myöhemmin voit hakeutua suorittamaan myös ylemmän AMK-tutkinnon. Lapin yliopistossa voit opiskella matkailututkimusta pääaineena. Itä-Suomen yliopisto tarjoaa kansainvälisen matkailumarkkinoinnin ja johtamisen maisteriohjelman.

Matkailu- ja ravintola-alan opinnot soveltuvat hyvin myös oppisopimuskoulutukseen.

Katso myös

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa

Pääkuva: Timo Niemi

Kysely

Mitä on matkailu- ja ravintola-ala?

Mitä sinulle tulee mieleen matkailu- ja ravintola-alan töistä?

Ammattiesittely, Matkailu- ja ravintola-ala

Työn imussa – Ravintoloiden nuorilla ammattilaisilla on palveluasenne kohdallaan

Tarjoilija Marko Toivonen haaveilee vuoropäällikköharjoittelusta. Ravintolatyössä homma on pidettävä kasassa kiireessäkin. Marko opiskeli tarjoilijan perustutkinnon yhtä aikaa lukio-opintojen kanssa.

Ammattiesittely, Matkailu- ja ravintola-ala

Teea: Ravintolatyö vei mukanaan!

Teea Uitolla, 22, on homma hallussa: vuonna 2008 McDonald’silla kesätöissä aloittanut Teea on edennyt Lielahden ravintolan vuoropäälliköksi.