Rakennusala

Rakennustyömaa on täynnä ammattilaisia, joita yhdistää ainoastaan se, että he rakentavat samaa rakennusta.

Ennen rakennustöiden aloittamista arkkitehti ja rakennesuunnittelija suunnittelevat rakennuksen muodon ja rakenteiden toimivuuden. Kun työmaa käynnistyy, paikalla ovat maarakentajat, jotka kaivavat rakennuksen vaatiman pohjan kuntoon. Sen jälkeen paikalle saapuvat talonrakentajat, jotka aloittavat varsinaisen rakennuksen pystytyksen.

Talonrakentajien työtovereina ovat kirvesmiehet, mittamiehet, vedeneristäjät, elementtiasentajat sekä muurarit. Työmaalla ammattilaisten työntekoa johtaa rakennusmestaritaustainen työnjohtaja.

Rakennuksen sähköistä vastaavat sähköasentajat ja LVI-asentajat tekevät putkistot. Rakennuksen pinnoista vastaavat väliseinäasentajat, maalarit, laatoittajat, matto- ja parkettiasentajat ja alakattoasentajat. Rakennus tarvitsee myös ikkunat, ovet ja kalusteet, joista vastaavat erikseen valmistus ja asennus.

Loppuvaiheessa kalusteasentaja asentaa tarvittavat kalusteet paikalleen, jonka jälkeen työmaasiivoja pääsee siivoamaan viimeisiä jälkiä. Tässä vaiheessa rakennuksen pihamaa on viherrakentajien tarkassa hallinnassa.

Viimeisenä työmaan johto tarkistaa, että rakennus on kunnossa ja valmis luovutettavaksi. Sen jälkeen rakennusta käytetään vuosikymmeniä.

Opintopolut

Alan koulutusta antavia ammattioppilaitoksia löytyy joka puolelta Suomea. Ammattikorkeakouluja, jotka kouluttavat rakennusalalle on yli kaksikymmentä.

Yliopistokoulutusta annetaan Aalto-yliopiston teknillisessä korkeakoulussa, Tampereen teknillisessä yliopistossa ja Oulun yliopistossa.

Katso myös

Rakennusala Oikotiellä.