Oppisopimus Q&A

Oppisopimus Q&A – vastauksia kysymyksiin oppisopimuksesta.

Mitä oppimuksella tarkoitetaan?

Oppisopimuskoulutuksen idea on saavuttaa ammattitaito työtä tekemällä. Osaamista täydennetään koulussa. Tutkinnosta riippuen koulupäiviä on noin 3-5 kuukaudessa. Kaikki ammatilliset tutkinnot voi suorittaa myös oppisopimuksella.

Oppisopimuksella voi valmistua ammattiin, kuten koulussa opiskelemallakin. Lisätietoja löytyy esimerkiksi Oppisopimus tai Opintopolku.fi-palvelusta.

Miten saan oppisopimuspaikan?

Hae oppisopimuksen ennakkojaksolle, jossa sinua autetaan työpaikan etsimisessä. Lisätietoja antavat ammatillisten oppilaitosten opot. Työpaikan voi myös hankkia itse. Siihen löytyy apua esimerkiksi TE-toimiston nettisivuilta ja Nuorille töitä -sivustolta. Oppisopimus on toki mahdollista tehdä myös omassa työpaikassa, jos sinulla on jo sellainen.

Mitä teen työpaikan löydettyäni?

Ota työnantajasi kanssa yhteyttä oman alueesi oppisopimustoimistoon.

Milloin oppisopimuskoulutuksen voi aloittaa?

Milloin tahansa.

Maksetaanko oppisopimusaikana palkkaa?

Opiskelija on määräaikaisessa työsuhteessa ja työstä maksetaan palkkaa. Koulussa vietettävien lähipäivien palkasta sovitaan erikseen ennen oppisopimuksen aloittamista. Työnantaja päättää itse, maksaako hän opiskelijalle palkkaa tietopuolisen opiskelun ajalta. Opiskelija on oikeutettu taloudellisiin etuuksiin, mikäli työnantaja ei maksa palkkaa tietopuolisen opetuksen ajalta.

Kuinka kauan opiskelu kestää?

Oppisopimuksen kesto vaihtelee. Yleensä perustutkinnon saaminen kestää 2-3 vuotta. Oppisopimuksella voi suorittaa myös osia tutkinnosta tai tehdä valmiiksi kesken jääneen tutkinnon.

Onko oppisopimuksella suoritettu tutkinto ”oikea”?

Kyllä. Perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkinnon suoritettuasi voit myös hakea jatko-opintoihin korkeakouluun.