Moduulit, opintopisteet ja opintojaksot (Lops 2021)

Uudessa lukiokoulutuksessa kursseista tulee opintojaksoja, jotka kootaan moduuleista.  Jatkossa oppiaineiden tavoitteet, keskeiset sisällöt ja arviointi kuvataan kurssien sijaan moduuleilla.

Yksi opintojakso voi sisältää moduuleja yhdestä tai useammasta oppiaineesta, ja näitä moduuleja voi olla yksi tai useampi.

Tämän lisäksi opintopisteet tulevat osaksi lukiokoulutusta. Vuodesta 2021 alkaen lukiossa suoritetaan 150 opintopistettä entisen 75 kurssin sijaan. Moduulien ja opintojaksojen laajuus ilmaistaan opintopisteissä.

Moduulit voivat olla eri laajuisia. Pakolliset opinnot ovat perusteissa 1-3 opintopisteen laajuisina moduuleina oppiaineesta riippuen.

Miten opintojakso muodostuu?

Yhden opintopisteen laajuisia moduuleita on esimerkiksi biologian, fysiikan ja kemian moduuleissa. Kolmen opintopisteen laajuisen opintojakson voit muodostaa valitsemalla yhden opintopisteen laajuisia moduuleita esimerkiksi biologiasta, fysiikasta ja kemiasta.

Jos tarkastellaan esimerkiksi äidinkielen moduuleja. Voit valita esimerkiksi tekstien tulkinta -moduulin, joka on kahden opintopisteen laajuinen. Siihen voidaan yhdistää esimerkiksi kirjoittamisen moduuli, joka on yhden opintopisteen laajuinen. Näiden kahden lisäksi voit valita vaikka kirjoittamisen moduulin, joka on yhden opintopisteen laajuinen sekä vuorovaikutus-moduulin, joka on myöskin yhden opintopisteen laajuinen. Näin saat opintojakson äidinkielessä, joka on neljän opintopisteen laajuinen. Se koostuu kolmesta moduulista.

Lue lisää täältä.