Ylioppilaskirjoitukset

Keväisin ja syksyisin ympäri Suomen iso joukko abiturientteja kokoontuu liikuntasaleihin ylioppilaskirjoituksiin. Lukion aikana kannattaa miettiä, mitä aineita voisit kirjoittaa, jotta ehdit valita kaikki kirjoitettavien aineiden kurssit. Mikäli valinta tuntuu vaikealta, mieti, mistä aineista on sinulle hyötyä tulevaisuudessa, missä aineissa olet erityisen hyvä tai mikä sinua kiinnostaa.

Ylioppilaskirjoitukset ovat osa ylioppilastutkintoa. Kirjoitusten järjestämisestä vastaa YTL eli ylioppilastutkintolautakunta. Jos suoritat hyväksytysti myös ylioppilastutkintoon kuuluvat kokeet, eli ylioppilaskirjoitukset, tulee sinusta ylioppilas. Ylioppilastutkintoon kuuluu vähintään neljä koetta, joista äidinkielen ja kirjallisuuden koe on kaikille pakollinen.

Pakollisten kokeiden lisäksi voit osallistua yhteen tai useampaan ylimääräiseen kokeeseen:

 • matematiikka
 • toinen kotimainen kieli
 • yksi vieras kieli
 • reaaliaineet (biologia, maantiede, fysiikka, kemia, filosofia, psykologia, historia, yhteiskuntaoppi, uskonto, elämänkatsomustieto ja terveystieto)

Matematiikassa ja vieraissa kielissä valitaan joko pitkä tai lyhyt oppimäärä, toisessa kotimaisessa kielessä pitkä tai keskipitkä oppimäärä. Voit valita kirjoitatko pitkän, keskipitkän tai lyhyen oppimäärän lukio-opinnoistasi riippumatta. Sinun on kuitenkin suoritettava pitkään oppimäärään perustuva koe vähintään yhdessä pakollisessa kokeessa.

Äidinkielen ja kirjallisuuden koe koostuu lukutaidon kokeesta eli tekstitaidon kokeesta ja kirjoitustaidon kokeesta eli esseekokeesta. Nämä kokeet järjestetään eri päivinä. Tekstitaidon kokeessa pitää osata tiivistää sanottavansa lyhyeksi, lisäksi sinun tulee osata eritellä erilaisten tekstien rakenteita, kieltä ja eri tektilajeille tyypillisiä ilmaisutapoja. Esseekokeessa arvioidaan kielellistä ilmaisukykyä, kokonaisuuksien hallintaa ja analysointia.

Vieraiden kielten kokeessa kirjallisen kokeen lisäksi on myös kuuntelu.

Matematiikan kokeessa saa käyttää ainoastaan lautakunnan hyväksymiä laskimia ja taulukkokirjoja.

Reaaliaineen kokeet voivat sisältää esimerkiksi monivalintatehtäviä, esseetehtäviä sekä sanaselitystehtäviä.

Kirjallisissa kokeissa hyödynnetään usein kuvia, videoita, tilastoja sekä karttoja.

Ylioppilaskirjoitukset järjestetetään digitaalisena, joten huolehdi, että sinulla on tarvittavat välineet kokeeseen. Lisäksi on hyvä varautua siihen, jos eteen tulee odottamattomia ongelmia esimerkiksi koneiden kanssa. Lue siis YTL:n ohjeistukset kokeiden kulusta täältä.

YTL on ilmoittanut muutoksista koskien kokeiden uusimista. Syksystä 2019 alkaen hyväksyttyjä sekä hylättyjä kokeita voi uusia rajoituksetta.

Ennen ylioppilaskirjoituksia abeilla on lukuloma, joka alkaa keväällä heti penkkareiden jälkeen ja kestää noin kolme viikkoa. Syksyn ylioppilaskirjoituksia varten ei ole erillistä lukulomaa, vaan silloin pänttääminen tapahtuu kesälomalla. Opiskelutaidot-osiosta löydät vinkkejä ja neuvoja opiskeluun ja yo-kirjoituksiin. Lisäksi Ylen abitreenit-sivulla voit harjoitella ylppäreihin vanhoilla yo-kokeilla. Lisäksi suosittelemme sinua seuraamaan aktiivisesti uutisia eri kielillä, sillä monet yo-kokeiden tehtävistä koskevat maailmalla tapahtuvia asioita.

Jos sinua jännittää koetilanteet, puhu siitä ajoissa esimerkiksi opettajillesi ja terveydenhoitajallesi.

Ylioppilaskokeiden arvosanat

YO-kokeiden alustavan arvioinnin tekevät opettajat, mutta varsinaisen arvosanan antaa sensorit. Yhdellä sensorilla on tarkastettavanaan yleensä vähintään sata koetta tai enemmän. Koepäivän jälkeen sensorit kokoontuvat ja käyvät läpi hyvän vastauksen piirteet sekä niistä ja kokeesta saadut palautteet. Tutustu tarkemmin pisteytykseen YTL:n omilta sivuilta.

Kokeiden arvosanat ja niitä vastaavat pistemäärät ovat (parhaimmasta hylättyyn):

 • laudatur (L) 7 pistettä
 • eximia cum laude approbatur (E) 6 pistettä
 • magma cum laude approbatur (M) 5 pistettä
 • cum laude approbatur (C) 4 pistettä
 • lubenter approbatur (B) 3 pistettä
 • approbatur (A) 2 pistettä
 • improbatur (I) 0 pistettä

Ylioppilaaksi voit päästä, vaikka yksi pakollinen aine olisi hylätty, jos muut aineet menevät riittävän hyvin. Tällöin hyvin suoritetut aineet ns. kompensoivat hylätyn arvosanan.

Hy­lät­ty arvo­sana vaa­tii kom­pen­saa­ti­o­pis­tei­tä seu­raa­vas­ti:

 • i+  12 pis­tet­tä
 • i    14 pis­tet­tä
 • i-   16 pis­tet­tä
 • i=   18 pis­tet­tä

Mi­kä­li olet hy­lät­ty jos­sa­kin ai­nees­sa use­am­man ker­ran, ote­taan sinun pa­ras im­pro­ba­tu­r huo­mi­oon kom­pen­saa­ti­o­ta las­ket­ta­es­sa.

 

 

Artikkeli, Mun elämä, Opiskelutaidot

Kevään toinen yhteishaku on päällä! Muista nämä asiat!

Yhteishaku on päällä! Korkeakoulujen kevään yhteishaun toinen hakuaika loppuu 31.3.2021. Muista nämä asiat, kun haet kevään yhteishaussa!

Artikkeli, Opiskelutaidot

Kuinka toimia yo-kokeessa?

Kuinka toimia yo-kokeessa? Mitä asioita kannattaa ottaa huomioon edellisenä iltana? Entä koepäivän aamuna? Ota haltuun nämä viime hetken vinkit yo-kokeeseen!

Artikkeli, Opiskelutaidot

Opiskeluvinkkejä yo-kirjoituksiin

On taas se aika vuodesta! Nimittäin abien lukuloma on alkanut ylioppilaskirjoituksia varten. Keräsimme opiskeluvinkkejä yo-kirjoituksiin.

Artikkeli, Mun elämä, Opiskelutaidot

Kymmenen vinkkiä kotona opiskeluun!

Kouluissa on nyt siirrytty etäopetukseen. Etäopiskelu mahdollistaa opiskelun kotisohvalta käsin. Kotona opiskeleminen voi vaatia pientä harjoittelua. Tässä artikkelissa kerromme kymmenen vinkkiä kotona opiskeluun! 

Artikkeli, Mun elämä, Opiskelutaidot

Mahdollisuuksien välivuosi

Onko sinulla välivuosi edessä? Välivuosi saattaa kuulostaa jo nimenä hukkaan heitetyltä vuodelta, mutta siihen kannattaa suhtautua ennen kaikkea mahdollisuutena ja arvokkaana kokemuksena. Lue seitsemän hyödyllistä vinkkiä mahdollisuuksien täyteiseen välivuoteen!

Artikkeli, Mun elämä, Opiskelutaidot

Kuinka saat välivuodesta kaiken irti?

Oli välivuosi sitten saamatta jääneen opiskelupaikan tuoma pakko tai tietoinen valinta, olet sen alkaessa uuden äärellä. Kokosimme alle 3 vinkkiä siitä, millaisella asenteella välivuosi kannattaa aloittaa. Joka kohdassa olemme keränneet myös resursseja, joiden avulla se onnistuu helpommin. TAT toivottaa tuleville välivuotelaisille hauskaa ja kokemusrikasta välivuotta!

Mun elämä, Opiskelutaidot

Ajankäyttö ja monipuolisuus ratkaisevat – viime hetken lukuvinkit valintakokeisiin

Valintakoekevät on vaativa kokemus. Kysyimme Valmennuskeskuksen asiantuntijalta vinkkejä luku-urakan loppusuoralle.

Artikkeli, Mun elämä, Opiskelutaidot

Missä olet hyvä? Näin tunnistat vahvuutesi

Mistä tietää, missä asiassa on hyvä? Kuinka tunnistaa omat vahvuudet?


Info

Kunkoululoppuu.fi on Suomen suurin ura- ja koulutusvalintoihin, sekä nuoren elämän tärkeisiin asioihin keskittyvä sivusto. Tarjolla tietoa ja oivalluksia koulutuksesta sekä työelämästä. Puhetta rahasta ja oman talouden hallinnasta.

Kunkoululoppuu.fi-kokonaisuuteen kuuluvat sivuston lisäksi myös nuorisoon liittyviä tutkimuksia sekä abeille suunnattu lehti lukion jälkeisistä vaihtoehdoista.

Sivustoa ylläpitää Talous ja nuoret TAT. Kunkoululoppuu-sivuston lisäksi TATin tuotteita ovat mm. Yrityskylä ja Bisneskurssit.


© 2021 Kun koulu loppuu