Mitä sinä haluaisit tehdä isona? Logistiikka-ala työllistää useiden alojen asiantuntijoita!

| Ammattiesittely, Logistiikka- ja huolinta-ala

Pohditko, lähdetkö opiskelemaan kansainvälistä kauppaa, insinööriksi, henkilöstö- tai taloushallintoa, viestintää, markkinointia, varastomieheksi, toimitusketjujen osaajaksi tai vaikkapa ympäristöasiantuntijaksi? Voit lopulta päätyä logistiikka-alalle näiden ja monen muun opintopolun kautta.

Logistiikka on alana mielenkiintoinen ja monitahoinen, minkä ansiosta se tarjoaa monipuoliset työtehtävät sekä hyvät kehittymismahdollisuudet uralla. Urasi voi alkaa kesätyöntekijänä muun muassa merirahtiosastolla vientilähetyksiä hoidellen ja voit halutessasi päätyä muutamassa vuodessa esimerkiksi tiimisi team leaderiksi, järjestelmien pääkäyttäjäksi tai vaikka työskentelemään laatuasioiden parissa.

Jukalla, Tealla ja Iriksellä on takanaan pitkä taival globaalin huolinta- ja logistiikkayritys Kuehne + Nagel Suomen riveissä, ja jokainen on käynyt läpi paljon muutoksia rooleissaan Kuehne + Nagelilla vietettyjen työvuosien varrella.

Jukka Manninen: Kesätöistä turvallisuusneuvonantajaksi

Kuehne + Nagelin kesätyöt maantiekuljetusten osastolla kutsuivat Jukka Mannista vuonna 2008. Hän opiskeli Saimaan ammattikorkeakoulussa tuolloin tuotantotalouden insinööriksi ja halusi löytää itselleen koulutusta tukevan kesätyön.

– Olen työskennellyt tuonti- ja vientiosastoilla sekä hallintotehtävissä maantieosastolla. Tehtäviini on kuulunut muun muassa asiakaspalvelua, keikan avausta, laskutusta, lähetysten buukkauksia ja reititystä, lastausten suunnittelua sekä vientiselvitysten tekoa – eli tehtäviä laidasta laitaan. Myöhemmin vastuulleni tulivat VAK- eli vaarallisten aineiden kuljetusten turvallisuusneuvonantajana toimiminen sekä reklamaatioiden ja asiakastariffien käsittely. Toimin myös VAK-turvallisuusneuvonantajana, National Dangerous Goods Safety Advisorina sekä Eurooppa-regioonamme Sea Logistics Dangerous Goods Coordinator -roolissa eli vastaan siitä, että vaarallisten aineiden kuljetuksia hoidetaan yrityksessämme määräysten mukaan ja vastuullisesti, Jukka summaa.

Jukka opiskelee parhaillaan Metropoliassa Industrial Management -maisteriohjelmassa töiden ohella syventäen logistiikkaosaamistaan.

Tea Laakkonen: Tradenomin koulutuksella liiketoiminnan analysoijaksi ja esimieheksi

Tea Laakkonen aloitti työuransa Kuehne + Nagelilla huhtikuussa 2010 palkanlaskijana ja työskentelee tänä päivänä tittelillä Overland Business Controller & Administrational Manager vastaten maantieliikennetuotteemme controller-tehtävistä sekä samaisen tuotteen laskutusosaston esimiestehtävistä. Controller seuraa liiketoimintayksiköiden toimintaa talousnäkökulmasta, mikä pitää sisällään muun muassa kannattavuuden seurantaa, tavoitteiden asetantaa sekä liiketoiminnan analysointia.

– Valmistuin vuonna 2010 liiketalouden tradenomiksi. Koulutus antoi minulle kattavat ja monipuoliset taidot erilaisiin rooleihin Kuehne + Nagelilla. Olen aikaisemmin toiminut muun muassa palkanlaskijana, myynnin controllerina ja assistenttina sekä hoitanut asiakas- ja markkinointiviestintää. Kehittyminen eri rooleihin ja työssä oppiminen ovat kuitenkin olleet merkittävä osa työtehtävien sisäistämistä ja sitä kautta toiminnan kehittämistä, Tea pohtii.

Iris Kollanus: Ensikosketus logistiikkaan lento-osaston tukitehtävistä

Iris Kollanus opiskeli Metropolia AMK:ssa 2008 alkaneessa International Business & Logistics -koulutusohjelmassa ja keväällä 2011 etsi itselleen työharjoittelupaikkaa. Hän pääsikin Kuehne + Nagelille töihin lento-osaston tukitehtävien pariin, joihin kuuluivat muun muassa asiakaspalvelua, lentolähetysten seurantaa sekä laskuttamista.

– Koulutukseni kautta sain kattavan yleiskäsityksen logistiikka-alasta. Lisäksi koulun kansainvälisen ympäristön kautta sain hyvät valmiudet toimia isossa, globaalissa yrityksessä. Työharjoittelu on hieno mahdollisuus tutustua työelämään ja viedä koulussa opittu käytäntöön, Iris kannustaa.

Keväällä 2013 Iris siirtyi myynti- ja markkinointiassistentin tehtävään Tea Laakkosen siirryttyä talousosastolle Finance Controller -rooliin.

– Hoidin myynnin CRM-järjestelmän pääkäyttäjän tehtäviä, myynnin raportointia sekä moninaisia markkinointitehtäviä liikelahjojen tilaamisesta asiakastapahtumiin ja nettisivujen rakentamisesta niiden ylläpitoon.

Loppuvuonna 2017 silloisen QSHE Managerin ilmoitettua suunnittelevansa eläkkeelle jäämistä, Irikselle tarjottiin kyseistä roolia.

– Alkuun toimin osa-aikaisesti QSHE-koordinaattorina laatupäällikön apuna ja syyskuussa 2018 aloitin National QSHE Managerina. Tehtäviini kuuluvat laadunvarmistukseen, työturvallisuuteen ja -terveyteen, ympäristöön sekä turvatoimiin liittyvät tehtävät. Arvostan sitä, että minulle on mahdollistettu eteneminen eri rooleissa. Itsensä jatkuva haastaminen ja kehittäminen pitävät mielenkiinnon yllä – pitää vaan olla rohkeutta ottaa uusia haasteita vastaan!

Haluatko tutustua huolintaan ja logistiikkaan paremmin? Käy katsomassa Suomen Huolinta- ja Logistiikkaliiton video Me liikutamme maailmaa!