Monipuolisuuden ja käytännön kautta maailmanmestariksi

| Artikkeli

Käsityöt ovat olleet osa Tytti Hongiston elämää pienestä pitäen. Yläasteella innostus vaatteiden tekemiseen syttyi toden teolla, ja koulun jälkeen Tytti oli jo varma ammatinvalinnastaan: hän haki opiskelemaan tekstiili- ja vaatetusalalle. ”Äiti on kertonut, että pienenä lempipuuhaani oli leikkiä kangaspaloilla, napeilla ja nauhoilla samalla kun hän ompeli.”

Tytti on suorittanut monipuolisesti alan opintoja. Hänellä on pukuompelijan ja vaatturin tutkinnot Savon ja Jyväskylän ammattiopistoista, lisäksi hän on suorittanut työelämässä annettavien näyttöjen kautta ompelijakisällin tutkinnon Jyväskylän aikuisopistossa. ”Pukuompelijan tutkinnon suorittaminen kesti 3 vuotta, vaatturin tutkintoon sain hyväksiluettua paljon osia, ja se kesti vuoden. Ompelijakisällin tutkinnon suoritin reilussa puolessa vuodessa.”

Koulu on antanut Tytille paljon – erityisesti työssäoppimisjaksot ovat jääneet hänen mieleensä innostavina ja antoisina. Tytti kertoo, että erilaisten asiakastöiden valmistamisesta oppi paljon: ”Koulun kautta pääsin mukaan puvustamaan mm. Keski-Suomen alueoopperan Macbeth-oopperaa ja Jyväskylän kaupungin teatterin My Fair Lady:ä.”

Tällä hetkellä Tytti työskentelee Kööpenhaminassa paikallisessa ompelimossa. Tulevaisuudensuunnitelmiin kuuluu oman tuotemerkin perustaminen, ja ensimmäiset tuotteet ovatkin jo työn alla. ”Olen tehnyt monenlaisia ompelijan töitä, esimerkiksi Jyväskylän kaupunginteatterin puvustamossa. Erilaisia tilaustöitä asiakkaiden tilauksesta on myös tullut tehtyä paljon vuosien varrella.”

Vuonna 2013 Tytti osallistui kansainväliseen nuorten WorldSkills –ammattitaitokilpailuun, joka järjestettiin isoissa puitteissa Saksan Leipzigissä. ”Kokemus oli totta kai hieno. Tapahtumahallin koko ja sen ihmisvilinä jäivät erityisesti mieleeni – kisojen aikana messukeskuksessa vieraili yli 200 000 kävijää!” Tytti menestyi kilpailussa erinomaisesti, hän sijoittui ensimmäiseksi Fashion Technology-lajissa. ”Kisapäivät olivat pitkiä, mutta niin täynnä työtä että tuntui kuin ne olisivat menneet yhdessä hujauksessa. Oli kiinnostavaa nähdä kuinka erilaisia designeja jokainen toteutti annetun “Military Chic”-teeman ja materiaalien kanssa.”

Maailmanmestari suosittelee alaansa mielellään. ”Vaatetusala on monipuolinen ja opintojen avulla on mahdollisuus työllistyä moniin erilaisiin työpaikkoihin. Opintojen aikana oppii paljon muodista ja saa vinkkejä omaan myös pukeutumiseen. Ei kannata hermostua jos alku tuntuu hankalalta, kukaan ei ole seppä syntyessään. Tekemällä oppii!”

Lue lisää tekstiili- ja muotialasta.

Kuva: WorldSkills International