Monta tietä kirkolliseen työhön – teologi pohtii perimmäisiä kysymyksiä

| Ammattiesittely, Kirkon ammatit

Teologiaa opiskelevasta Suvi Korhosesta tulee pappi ja uskonnonopettaja. Ennen teologian opintoja Suvi valmistui sosionomiksi ja kirkon nuorisotyönohjaajaksi. Halu opiskella uudesta näkökulmasta kasvoi ja hän lähti opiskelemaan kulttuurintutkimusta. Suvi tunsi kuitenkin vahvuutensa olevan jossain muualla kuin tutkimuksen parissa.

– Halusin ihmisläheiseen työhön. Tykkään keskustella, en pelkää esiintymistä ja minulla on hyvät sosiaaliset taidot.

Suvi valitsi teologian, koska arvioi siellä olevan monipuolisia uramahdollisuuksia. Voi olla pappi, opettaja, toimittaja tai toimia vaikka kulttuurialalla tai kansalaisjärjestössä.

– Kansainvälisestä näkökulmasta myös esimerkiksi kaupan alalla tarvittaisiin uskontojen tuntemusta, Suvi pohtii.

Kyky kohdata ja kuunnella ihmistä

Suvi kertoo kirkollisessa työssä antoisinta olevan ihmisten kohtaaminen ja kuunteleminen tilanteissa, joissa he ovat aidoimmillaan.

– Ihmiset ovat valmiita avaamaan itsestään jotain, kun he tulevat omien elämänkysymysten kanssa tai kun heitä kohtaa hautajaisissa, häissä tai kastetilaisuuksissa.

Teologiassa Suvia kiinnostaa juuri ihmisyys ja kysymykset, joihin ei voi löytää tyhjentäviä vastauksia. Teologia antaa myös monipuolisia näkökulmia kulttuuriin, filosofiaan, etiikkaan ja uskonnollisiin ilmiöihin sekä kirkon alaan. Millaiselle ihmiselle teologian opiskelu ja kirkollinen työ sitten sopii?

– Kirkollinen työ sopii sellaiselle, joka sietää sitä että elämä on perimmiltään mysteeri. Ei tarvitse olla kova uskovainen tai uskoa vain tietyllä tavalla, mutta kuitenkin niin, että haluaa olla osa kirkon yhteistä uskoa. Minulle pappeus on kutsumusammatti. Kokemukseni kutsumuksesta ei ole yliluonnollinen, vaan tunne siitä, että siellä on paikka minulle, Suvi miettii.

Suvi kokee kirkollisessa työssä olevansa osa tärkeää jatkumoa, jossa nojataan johonkin perusteellisempaan.

– Ajattelen, että on hienoa olla osa perinnettä, mutta on myös tärkeä olla muuttamassa sitä tämän päivän muotoon. Lähimmäisen rakkaus ei ole koskaan valmis.

Lue lisää kirkon ammateista!

Teksti: Siiri Huttunen, kuva: Dora Cheffi-Arab

Artikkeli on tehty yhteistyössä Kirkkohallituksen kanssa.