Väsyttääkö? Mitä tehdä, kun arki uuvuttaa ja koulu ei huvita? Entä oma jaksaminen? Väsymyksen taustalla voi olla liian lyhyet yöunet, vitamiinin puutos tai liian pitkät ruokailuvälit. Lisäksi uupumus ja burn out vaivaavat monia. Läksyjen ja työtehtävien paljous, epäonnistumisen pelko kokeissa sekä riittämättömyyden tunne harrastuksissa tai töissä voivat aiheuttaa uupumista.
Jos väsymys on jatkuvaa, kannattaa jutella asiasta esimerkiksi vanhempien, terveydenhoitajan, työterveyslääkärin tai koulupsykologin kanssa.
Listasimme kymmenen vinkkiä arjessa jaksamiseen ja mielen hyvinvointiin:
1. Nuku riittävästi.
Riittävä uni ja lepo edistävät terveyttäsi ja kasvuasi. Nuoret tarvitsevat unta 8–10 tuntia yössä. Lue lisää aiheesta täältä.
2. Syö oikein.
Monipuolinen ruokavalio ja säännöllinen ateriarytmi ovat tärkeitä. Pyri syömään 5 kertaa päivässä ja huolehdi, että saat aterioiltasi riittävästi proteiinia ja kuituja. Aloita aamusi aina aamiaisella. Tiesitkö, että myös roskaruoan syömisellä voi olla osansa väsymyksen tunteeseen, sillä verensokeri laskee yhtä nopeasti kuin se nousee epäterveellisiä ruokia syömällä. TEKOn ravintosivuilta löydät tiiviin paketin hyvästä ja monipuolisesta ravinnosta.
3. Rauhoitu luonnossa.
On tutkittu, että jo lyhytkin oleilu luonnossa vähentää stressiä. Kannattaa siis suunnata lähimpään metsään kävelylle, puistoon traanaamaan tai vaikka meditoimaan!
4. Liiku Arjessa.
Liikunta auttaa sinua jaksamaan ja pysymään terveenä. Liiku ainakin puoli tuntia kerrallaan
5. Muista vitamiinit.
Auringon valon puute aiheuttaa vitamiinin puutosta. Kiinnitä siis huomiosi D-vitamiinin saantiin. Lisäksi esimerkiksi raudan puute voi aiheuttaa väsymystä tai jopa anemiaa. Lue vitamiinien vaikutuksista tarkemmin Marttojen sivuilta.
6. Vältä päihteitä.
Tupakan ja alkoholin käyttö voivat heikentää työhön keskittymistä, muistia ja mielialaa. Lisäksi niillä on vaarallisia vaikutuksia terveyteesi. Monet huumeet lisäävät riskiä masennukselle ja erilaisille psykoosisairauksille. Lue lisää aiheesta Fressiksen sivuilta.
7. Löydä itsellesi mieluisa harrastus.
Harrastuksilla on monenlaisia hyötyjä sekä fyysisellä että psyykkisellä tasolla. On se sitten joukkuepelit, kitaran soittaminen tai kirjojen lukeminen, harrastukset pitävät mielen virkeänä ja aktiivisena. Harrastuksesta voit saada myös uusia ystäviä. Keskustele harrastustoiminan vetäjän tai opettajasi kanssa, mikäli harrastuksen ja koulunkäynnin yhdistäminen tuntuu vaikealta.
8. Pyydä apua.
Uupumuksen tunne voi pelottaa ja joskus voi tuntua, että kukaan ei voi auttaa. Älä kuitenkaan jää yksin, vaan pyydä ajoissa apua läheisiltä, koulusta tai työpaikasta, sillä puhuminen omista tunteistasi ja ajatuksistasi voi auttaa. Yksinjääminen on riski ahdistuneisuudelle ja masennukselle. Löydä apua auttavista puhelimista ja chateistä, katso lista täältä.
9. Opi sanomaan ei.
Kieltäytyminen voi tuntua mahdottomalta, sillä meistä moni haluaa olla kohtelias ja tulla hyväksytyksi. Kaikkea ei ehdi kerralla ja, jos vastaat jatkuvasti myöntävästi, olet pian ylikuormittunut.
10. Ole itsellesi lempeä.
Tässäkin on lueteltu pitkä lista, kuinka meidän tulisi elää. Meistä kukaan ei kuitenkaan pysty täyttämään kaikkia ympäristön ja yhteiskunnan asettamia vaatimuksia ja onkin tärkeää, että hyväksyisimme itsemme sellaisina kuin olemme.
Tunnetteko itsesi yksinäiseksi? Lue kirjoituksemme aiheesta.