Väsyttääkö? Kymmenen vinkkiä arjessa jaksamiseen

Väsyttääkö? Mitä tehdä, kun arki uuvuttaa ja koulu ei huvita? Entä oma jaksaminen? Väsymyksen taustalla voi olla liian lyhyet yöunet, vitamiinin puutos tai liian pitkät ruokailuvälit. Lisäksi uupumus ja burn out vaivaavat monia. Läksyjen ja työtehtävien paljous, epäonnistumisen pelko kokeissa sekä riittämättömyyden tunne harrastuksissa tai töissä voivat aiheuttaa uupumista.

Jos väsymys on jatkuvaa, kannattaa jutella asiasta esimerkiksi vanhempien, terveydenhoitajan, työterveyslääkärin tai koulupsykologin kanssa.

 

Listasimme kymmenen vinkkiä arjessa jaksamiseen ja mielen hyvinvointiin:

 

1. Nuku riittävästi.

Riittävä uni ja lepo edistävät terveyttäsi ja kasvuasi. Nuoret tarvitsevat unta 8–10 tuntia yössä. Lue lisää aiheesta täältä.

2. Syö oikein.

Monipuolinen ruokavalio ja säännöllinen ateriarytmi ovat tärkeitä. Pyri syömään 5 kertaa päivässä ja huolehdi, että saat aterioiltasi riittävästi proteiinia ja kuituja. Aloita aamusi aina aamiaisella. Tiesitkö, että myös roskaruoan syömisellä voi olla osansa väsymyksen tunteeseen, sillä verensokeri laskee yhtä nopeasti kuin se nousee epäterveellisiä ruokia syömällä. TEKOn ravintosivuilta löydät tiiviin paketin hyvästä ja monipuolisesta ravinnosta.

3. Rauhoitu luonnossa.

On tutkittu, että jo lyhytkin oleilu luonnossa vähentää stressiä. Kannattaa siis suunnata lähimpään metsään kävelylle, puistoon traanaamaan tai vaikka meditoimaan!

4. Liiku Arjessa.

Liikunta auttaa sinua jaksamaan ja pysymään terveenä. Liiku ainakin puoli tuntia kerrallaan, ja mieluiten viitenä päivänä viikossa. Myös koulutuntien välissä ja työpaikalla kannattaa muistaa venytellä tai jumpata.

5. Muista vitamiinit.

Auringon valon puute aiheuttaa vitamiinin puutosta. Kiinnitä siis huomiosi D-vitamiinin saantiin. Lisäksi esimerkiksi raudan puute voi aiheuttaa väsymystä tai jopa anemiaa. Lue vitamiinien vaikutuksista tarkemmin Marttojen sivuilta.

6. Vältä päihteitä.

Tupakan ja alkoholin käyttö voivat heikentää työhön keskittymistä, muistia ja mielialaa. Lisäksi niillä on vaarallisia vaikutuksia terveyteesi. Monet huumeet lisäävät riskiä masennukselle ja erilaisille psykoosisairauksille. Lue lisää aiheesta Fressiksen sivuilta.

7. Löydä itsellesi mieluisa harrastus. 

Harrastuksilla on monenlaisia hyötyjä sekä fyysisellä että psyykkisellä tasolla. On se sitten joukkuepelit, kitaran soittaminen tai kirjojen lukeminen, harrastukset pitävät mielen virkeänä ja aktiivisena. Harrastuksesta voit saada myös uusia ystäviä. Keskustele harrastustoiminan vetäjän tai opettajasi kanssa, mikäli harrastuksen ja koulunkäynnin yhdistäminen tuntuu vaikealta.

8. Pyydä apua.

Uupumuksen tunne voi pelottaa ja joskus voi tuntua, että kukaan ei voi auttaa.  Älä kuitenkaan jää yksin, vaan pyydä ajoissa apua läheisiltä, koulusta tai työpaikasta, sillä puhuminen omista tunteistasi ja ajatuksistasi voi auttaa. Yksinjääminen on riski ahdistuneisuudelle ja masennukselle. Löydä apua auttavista puhelimista ja chateistä, katso lista täältä.

9. Opi sanomaan ei.

Kieltäytyminen voi tuntua mahdottomalta, sillä meistä moni haluaa olla kohtelias ja tulla hyväksytyksi. Kaikkea ei ehdi kerralla ja, jos vastaat jatkuvasti myöntävästi, olet pian ylikuormittunut.

10. Ole itsellesi lempeä.

Tässäkin on lueteltu pitkä lista, kuinka meidän tulisi elää. Meistä kukaan ei kuitenkaan pysty täyttämään kaikkia ympäristön ja yhteiskunnan asettamia vaatimuksia ja onkin tärkeää, että hyväksyisimme itsemme sellaisina kuin olemme.

 

Tunnetteko itsesi yksinäiseksi? Lue kirjoituksemme aiheesta.

 

 
Artikkeli, Mieli ja hyvinvointi, Mun elämä

Nuori: ahdistaako korona? 7 vinkkiä mielen rauhoittamiseen

Nuori: ahdistaako korona? Et ole ainoa. Moni nuori kärsii koronaviruksen aiheuttamista poikkeusoloista: etäopiskelu tuntuu raskaalta ja yksinolo ahdistaa. Tärkeintä on, että et jää yksin ajatuksiesi kanssa ja pysyt rutiineissasi. Pidä itsestä ja läheisistä huolta. Lue artikkelista 7 vinkkiä mielen rauhoittamiseen. 

Artikkeli, Mieli ja hyvinvointi, Mun elämä

Harhaileeko ajatus? – Aivotutkijan kolme vinkkiä parempaan keskittymiseen

Aivotutkija vinkkaa kolme yksinkertaista keinoa, joilla voit itse edistää oppimistasi: nuku, liiku ja kuuntele musiikkia.

Artikkeli, Mieli ja hyvinvointi, Mun elämä

Kysymys, jota yllättävän moni pohtii ystävien keskellä: Miten eroon yksinäisyydestä?

Emotionaalisesti yksinäinen ihminen tuntee yksinäisyyttä, vaikka ympärillä olisi muita. Mistä tunteessa on kyse ja miten olotilasta voi pyrkiä pois?

Artikkeli, Mieli ja hyvinvointi, Mun elämä

Viisi vinkkiä, joilla vähennät yksinäisyyttä

Tuntuuko olo yksinäiseltä kavereiden keskellä? Puuttuuko ympäriltäsi ihmisiä? Miten vähentää yksinäisyyttä? Kokosimme vinkkejä, joiden avulla voit pyrkiä eroon yksinäisyydestä.

Artikkeli, Mieli ja hyvinvointi, Mun elämä

Sinä et ole yksin

Joskus omat voimat loppuvat. Silloin saa väsyä, olla epätäydellinen ja pyytää apua. Kysyimme Depressiopäiväkirjat-kirjailija Anni Saastamoiselta vinkkejä hetkiin, joissa ei jaksa yksin.

Artikkeli, Mieli ja hyvinvointi, Mun elämä

Tunnista masennuksen ja apeuden ero

Ihmismieli on silloin tällöin apea. Jos alakulo jatkuu yli kaksi viikkoa, voi kyse olla masennuksesta. Mistä uupumuksen, apeuden ja masennuksen erottaa?

Mieli ja hyvinvointi, Mun elämä, Opiskelutaidot

Koeviikko tulossa? Näin parannat muistiasi!

Kokeet tulossa ja valtava tietomäärä pitäisi muistaa ja vielä sen jälkeen jäsentää opettajalle ymmärrettävään...

Mieli ja hyvinvointi, Mun elämä

Nyrkkeilyn EM-kultamitalisti on ylpeästi oma itsensä 

26-vuotias nyrkkeilijä Elina Gustafsson elää parhaillaan todeksi yhtä unelmaansa. Kaulaa koristaa EM-kultamitali, joka maistuu erityisen makealta alkuvuotta varjostaneen käsivamman jälkeen. 


Info

Kunkoululoppuu.fi on Suomen suurin ura- ja koulutusvalintoihin, sekä nuoren elämän tärkeisiin asioihin keskittyvä sivusto. Tarjolla tietoa ja oivalluksia koulutuksesta sekä työelämästä. Puhetta rahasta ja oman talouden hallinnasta.

Kunkoululoppuu.fi-kokonaisuuteen kuuluvat sivuston lisäksi myös nuorisoon liittyviä tutkimuksia sekä abeille suunnattu lehti lukion jälkeisistä vaihtoehdoista.

Sivustoa ylläpitää Talous ja nuoret TAT. Kunkoululoppuu-sivuston lisäksi TATin tuotteita ovat mm. Yrityskylä ja Bisneskurssit.


© 2021 Kun koulu loppuu