Mindfulness on tällä hetkellä kaikkien huulilla, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa? Entä miksi ja miten sitä kannattaa harjoittaa?
Mitä:
Mindfulness eli tietoisuustaito tarkoittaa tietoista läsnäoloa, mielen kykyä havainnoida ja aistia tätä hetkeä hyväksyen, ilman arvostelua. Mindfulness harjoituksissa mielesi ja kehosi ovat samassa paikassa samaan aikaan. Stressi, ahdistus ja jännitys voivat helpottua, kun mieli ei murehdi tulevaa ja vatvo mennyttä. Harjoituksia voi tehdä missä tahansa: kotona, töissä tai vaikka kävelyllä. Harjoitukset sopivat niin aikuisille kuin lapsillekin, mutta ei kaikille, joten ole itsellesi lempeä. Kuitenkin aktiivinen harjoittelu voi tuottaa tulosta. Mindfulness ja meditaatio eroavat toisistaan. Meditoidessa yritetään olla ajattelematta menneitä tai tulevia asioita. Mindfulnessissa taas pyritään tiedustamaan mitä tässä hetkessä tapahtuu ja mitä omassa päässä liikkuu.
Miksi:
Harjoitukset voivat auttaa, mikäli koet olosi levottomaksi, kärsimättömäksi ja ahdistuneeksi. Harjoituksilla on monia positiivisia vaikutuksia, kuten esimerkiksi:
- Vähentää kiireen tuntua
- Helpottaa nukahtamista
- Lievittää kipua
- Lievittää stressiä ja uupumisen tunnetta
- Helpottaa ahdistusta ja masennusta
- Parantaa itsetuntoa
- Parantaa kykyä säädellä omia tunteita
- Parantaa immuunijärjestelmän ja vastustuskyvyn toimintaa
- Parantaa keskittymistä ja oppimiskykyä
Lisäksi on monia muita syitä tehdä harjoituksia, lue lisää täältä.
Miten:
Mikäli kiinnostuit aiheesta, helppoja ja pienen kynnyksen harjoituksia löytyy netistä ja kirjoista. Tietoisuustaitojen kursseja järjestetään myös ympäri Suomea. Voit tehdä harjoituksia yksin tai vaikka yhdessä kaverisi kanssa. Voit istua, seistä ja tehdä harjoituksia missä vain. Aloittelijan kannattaa aloittaa lyhyemmästä harjoituksista, ajoita siis harjoituksesi. Tietoisuustaitoa voit harjoitella esimerkiksi näin:
- Istumameditaatio. Etsi paikka, joka tuntuu rauhalliselta ja hiljaiselta. Voit polvistua tai istua, mikä itsestä tuntuu hyvältä. Rentoudu ja tunne hengityksesi. Hengitä sisään ja ulos ja tunne, miten sisäänhengityksen liike kulkee alavatsallesi asti.
- Kehomeditaatio. Tiedosta ja tunnista kehosi ja kohdista huomiosi tiettyyn kohtaan kehossasi, seuraavaksi siirrä huomiosi eteenpäin.
- Tietoinen liikkuminen ja kävely. Pysähdy tähän hetkeen liikkeen avulla, joka voi olla tietoista tai automaattista liikettä ja havannoi kehosi tuntemuksia.
- Lempeän ystävällisen asenteen -harjoitus. Katso ohjeet harjoitukseen täältä.
Kokeile näiden sivujen harjoituksia:
Oletko jo lukenut vinkkimme arjessa jaksamiseen täältä? Tutustu myös muihin osiomme juttuihin alhaalta!