Mindfulness: mitä, miksi ja miten?

Mindfulness on tällä hetkellä kaikkien huulilla, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa? Entä miksi ja miten sitä kannattaa harjoittaa?

 

Mitä:

Mindfulness eli tietoisuustaito tarkoittaa tietoista läsnäoloa, mielen kykyä havainnoida ja aistia tätä hetkeä hyväksyen, ilman arvostelua. Mindfulness harjoituksissa mielesi ja kehosi ovat samassa paikassa samaan aikaan. Stressi, ahdistus ja jännitys voivat helpottua, kun mieli ei murehdi tulevaa ja vatvo mennyttä. Harjoituksia voi tehdä missä tahansa: kotona, töissä tai vaikka kävelyllä. Harjoitukset sopivat niin aikuisille kuin lapsillekin, mutta ei kaikille, joten ole itsellesi lempeä. Kuitenkin aktiivinen harjoittelu voi tuottaa tulosta. Mindfulness ja meditaatio eroavat toisistaan. Meditoidessa yritetään olla ajattelematta menneitä tai tulevia asioita. Mindfulnessissa taas pyritään tiedustamaan mitä tässä hetkessä tapahtuu ja mitä omassa päässä liikkuu.

 

Miksi:

Harjoitukset voivat auttaa, mikäli koet olosi levottomaksi, kärsimättömäksi ja ahdistuneeksi. Harjoituksilla on monia positiivisia vaikutuksia, kuten esimerkiksi:

 1. Vähentää kiireen tuntua
 2. Helpottaa nukahtamista
 3. Lievittää kipua
 4. Lievittää stressiä ja uupumisen tunnetta
 5. Helpottaa ahdistusta ja masennusta
 6. Parantaa itsetuntoa
 7. Parantaa kykyä säädellä omia tunteita
 8. Parantaa immuunijärjestelmän ja vastustuskyvyn toimintaa
 9. Parantaa keskittymistä ja oppimiskykyä

Lisäksi on monia muita syitä tehdä harjoituksia, lue lisää täältä.

 

Miten:

Mikäli kiinnostuit aiheesta, helppoja ja pienen kynnyksen harjoituksia löytyy  netistä ja kirjoista. Tietoisuustaitojen kursseja järjestetään myös ympäri Suomea. Voit tehdä harjoituksia yksin tai vaikka yhdessä kaverisi kanssa. Voit istua, seistä ja tehdä harjoituksia missä vain. Aloittelijan kannattaa aloittaa lyhyemmästä harjoituksista, ajoita siis harjoituksesi. Tietoisuustaitoa voit harjoitella esimerkiksi näin:

 1. Istumameditaatio. Etsi paikka, joka tuntuu rauhalliselta ja hiljaiselta. Voit polvistua tai istua, mikä itsestä tuntuu hyvältä. Rentoudu ja tunne hengityksesi. Hengitä sisään ja ulos ja tunne, miten sisäänhengityksen liike kulkee alavatsallesi asti.
 2. Kehomeditaatio. Tiedosta ja tunnista kehosi ja kohdista huomiosi tiettyyn kohtaan kehossasi, seuraavaksi siirrä huomiosi eteenpäin.
 3. Tietoinen liikkuminen ja kävely. Pysähdy tähän hetkeen liikkeen avulla, joka voi olla tietoista tai automaattista liikettä ja havannoi kehosi tuntemuksia.
 4. Lempeän ystävällisen asenteen -harjoitus. Katso ohjeet harjoitukseen täältä.

Kokeile näiden sivujen harjoituksia:

 

Oletko jo lukenut vinkkimme arjessa jaksamiseen täältä? Tutustu myös muihin osiomme juttuihin alhaalta!

Artikkeli, Mieli ja hyvinvointi, Mun elämä

Harhaileeko ajatus? – Aivotutkijan kolme vinkkiä parempaan keskittymiseen

Aivotutkija vinkkaa kolme yksinkertaista keinoa, joilla voit itse edistää oppimistasi: nuku, liiku ja kuuntele musiikkia.

Mieli ja hyvinvointi, Mun elämä

Nyrkkeilyn EM-kultamitalisti on ylpeästi oma itsensä 

26-vuotias nyrkkeilijä Elina Gustafsson elää parhaillaan todeksi yhtä unelmaansa. Kaulaa koristaa EM-kultamitali, joka maistuu erityisen makealta alkuvuotta varjostaneen käsivamman jälkeen. 

Artikkeli, Mieli ja hyvinvointi, Mun elämä

Tunnista masennuksen ja apeuden ero

Ihmismieli on silloin tällöin apea. Jos alakulo jatkuu yli kaksi viikkoa, voi kyse olla masennuksesta. Mistä uupumuksen, apeuden ja masennuksen erottaa?

Artikkeli, Mieli ja hyvinvointi, Mun elämä

Kysymys, jota yllättävän moni pohtii ystävien keskellä: Miten eroon yksinäisyydestä?

Emotionaalisesti yksinäinen ihminen tuntee yksinäisyyttä, vaikka ympärillä olisi muita. Mistä tunteessa on kyse ja miten olotilasta voi pyrkiä pois?

Artikkeli, Mieli ja hyvinvointi, Mun elämä

Viisi vinkkiä, joilla vähennät yksinäisyyttä

Tuntuuko olo yksinäiseltä kavereiden keskellä? Puuttuuko ympäriltäsi ihmisiä? Miten vähentää yksinäisyyttä? Kokosimme vinkkejä, joiden avulla voit pyrkiä eroon yksinäisyydestä.

Artikkeli, Mieli ja hyvinvointi, Mun elämä

Tubettaja Ilaripro kannustaa rohkeuteen: “Jos homma ei toimi, ei haittaa”

Ilari Hakala löysi oman vahvuutensa ja teki siitä työn. Sama kaava auttoi löytämään myös oman liikuntalajin. Sen kaavan Ilari jakaa nyt muillekin.

Mieli ja hyvinvointi, Mun elämä, Opiskelutaidot

Koeviikko tulossa? Näin parannat muistiasi!

Kokeet tulossa ja valtava tietomäärä pitäisi muistaa ja vielä sen jälkeen jäsentää opettajalle ymmärrettävään...

Artikkeli, Mieli ja hyvinvointi, Mun elämä

Nuku hyvin! Viisi vinkkiä parempaan uneen

Heräätkö väsyneenä vai loppuiko yö kesken? Kokosimme vinkkejä, joiden avulla onnistut nukkumaan paremmin.