Jokainen voi kohdata yksinäisyyttä jossakin elämänsä vaiheessa. Mistä tunteessa on kyse ja miten päästä eroon yksinäisyydestä?
Mitä on yksinäisyys?
Oletko koskaan tuntenut olevasi surullinen ollessasi yksin? Haluaisitko, että sinulla olisi enemmän läheisempiä ystäviä? Tuntuuko, että et kuulu joukkoon tai ei ole ketään kenen puoleen kääntyä? Yksinäisyys on tunnetila, joka voi tuntua pelottavalta ja jopa lamaannuttaa. Jokainen voi kohdata yksinäisyyttä jossakin elämänsä vaiheessa: ystävyys- ja perhesuhteissa, parisuhteessa ja ihmisten keskellä.
Yksinäisyyttä on erilaista, se voi olla hetkittäistä tai pysyvämpää. Lisäksi yksinäisyys voidaan jakaa emotionaaliseen ja sosiaaliseen yksinäisyyteen. Sosiaalinen yksinäisyys on sitä, että koet, ettet kuulu joukkoon ja, ettei ympärilläsi ole sosiaalista verkostoa. Emotionaalinen yksinäisyys on puute ystävästä, jonka puoleen voit kääntyä.
Yksinäisyyden taustalla voi olla monia erilaisia asioita, kuten esimerkiksi kiusaaminen, torjutuksi tuleminen, ero, kotoa pois muuttaminen, opiskelun aloittaminen ja mielenterveyshäiriöt. Pahimmillaan yksinäisyys voi johtaa eristäytymiseen ja masennukseen. Ulkopuolista apua kannattaa hakea, mikäli yksinäisyys vaikeuttaa tavallista elämääsi. Voit jutella ajatuksista ja tuntemuksistasi opettajallesi, vanhemmillesi, lääkärille, terveydenhoitajalle ja psykologille tai voit hakea apua esimerkiksi Sekasin-chatista tai Lasten ja nuorten puhelimesta. Lue lisää yksinäisyydestä Mielenterveyden keskusliiton- ja Suomen mielenterveys ry:n-sivuilta.
Miten päästä eroon yksinäisyydestä?
- Ymmärrä, ettet ole yksinäisyytesi kanssa yksin. Kerro ajatuksista ja tuntemuksistasi esimerkiksi läheisille tai käyttämällä internetin keskustelupalstoja. Samankaltaisessa elämäntilanteessa olevien ihmisten kanssa puhuminen voi antaa auttaa.
- Pyydä ajoissa apua.
- Kehitä itsetuntoasi. Hyvä itsetunto auttaa jaksamaan arjessa, tunnista siis vahvuutesi ja ryhdy kehittämään niitä.
- Mene ihmisten joukkoon. Tämä voi vaatia aikaa ja harjoitusta, jos on tottunut olemaan omasssa seurassasi. Kuitenkin kannattaa mennä rohkeasti tilanteisiin, joissa on ihmisiä.
- Harjoittele keskustelun aloittamista.
- Etsi harrastus. Harrastuksilla on monenlaisia hyötyjä sekä fyysisellä että psyykkisellä tasolla. Harrastuksesta voit saada myös uusia ystäviä.
- Tee vapaaehtoistyötä. Auttamalla muita voit jakaa ja saada hyvää mieltä. Tutustu esimerkiksi Unicefin ja Punaisen Ristin sekä WWF:n -sivuihin tai vapaaehtoistyö.fi.
- Keskity elämän hyviin asioihin.
Lue vinkit arjessa jaksamiseen täältä sekä tutustu lisää Mieli ja hyvinvointi-osioon alhaalta!