Mihin raha menee?

Nuori, onko rahasi loppumassa? Mietitkö koskaan, että mihin raha menee?

 

Yleisimmät tavarat ja palvelut, mihin raha menee:

  • Vaatteet ja kengät
  • Roskaruoka, ulkona syöminen ja kahvilat
  • Kännykät ja sovellukset
  • Tietokone- ja konsolipelit
  • Kulttuuri ja viihde
  • Matkustus
  • Kauneudenhoito, kosmetiikka ja terveystuotteet

Tee budjetti.

Voit selvittää mihin raha menee seuraamalla omaa rahankäyttöäsi tekemällä budjetti. Budjetin avulla pystyt hallitsemaan omaa rahankäyttöäsi paremmin. Kirjaa budjettiin joka ikinen euro jonka tienaat tai kulutat. Ryhdy myös säilyttämään kuittisi. Netti on pullollaan erilaisia ja eri elämäntilanteisiin sopivia budjettipohjia, kuten esimerkiksi Penno-sovelluksen avulla. Voit myös tulostaa tästä budjettipohjan. Budjetin tekeminen kannattaa, sillä varsinkin opiskelijan tai työssä käyvän nuoren rahat ovat usein tiukilla. Lisäksi, kun nuori muuttaa omilleen, nuoren on otettava vastuu omista raha-asioistaan: Asumiskulut, ruoka, puhelinlaskut, liikkuminen julkisilla, harrastukset ja vaatteet jne.

Loppu turhalle kuluttamiselle.

Teetkö usein heräteostoksia eli ostat hetken mielijohteesta ilman etukäteispohdintaa tuotteen, joka yleensä myös jää käyttämättä? Ensi kerralla jätä tuote ostamatta ja harkitse viikko kannattaako tuote todella ostaa.  Hanki tuote vasta, jos olet viikon aikana pystynyt perustelemaan itsellesi, että todella tarvitset tuotteen. Kauppaan kannattaa lähteä ostoslistan kanssa ja täydellä vatsalla, jotta et tee heräteostoksia.

Älä jätä kouluruokaa syömättä.

Kaupasta ostetut eväät tekevät yhteensä todella suuren summan vuoden aikana, joten syö kouluruoka aina, kun se on mahdollista, sillä se on ilmaista. Vaikka 2-5 euron herkku tai muu eväs kuulostaakin halvalta, niin voit laskea, että paljonko esimerkiksi 4,5 euron juoma maksaa sinulle, jos ostat sen 4 kertaa viikossa vuoden aikana: 4,5€X4vkox52vko=936€. Iso summa vai mitä? Mieti sitten, mitä voisit tuolla summalla tehdä tai saavuttaa tulevaisuudessa.

 

 

 

 

Mun rahat

5 + 1 säästövinkkiä jouluksi

Katoavatko rahat tililtä joulun alla? Lue 5+1 säästövinkkiä jouluksi.

Artikkeli, Mun elämä, Mun rahat

Puhu rahasta -Podcast

Puhu rahasta on Talous ja nuoret TATin tuottama talouspodcast nuorilta nuorille. Täältä löydät koottuna kaikki Puhu rahasta -podcastin jaksot.

Mun elämä, Mun rahat

Kolme myyttiä sijoittamisesta – onko jokaisella mahdollisuus vaurastua? 

Säästäminen on suhteellisen kiinteä osa ihmisten käsitystä taloudenhallinnasta, mutta sijoittaminen aiheuttaa usein hämmennystä. Miksi sijoittaminen koetaan etäiseksi vaihtoehdoksi? 

Mun elämä, Mun rahat

Aika hankkia verokortti!

Ensimmäinen kesätyö on sulla jo taskussa, mutta verokortti puuttuu? Katso video verokortin hankinnasta ja lue lisätiedot täältä.

Mun elämä, Mun rahat

Tunne taloutesi – se kannattaa

Oman talouden hallinta sekä säästäminen vaativat harjoittelua. Pelkästä pihistelystä ei kuitenkaan ole kyse.

Artikkeli, Mun elämä, Mun rahat

Nuori, loppuiko taas rahat? Viisi vinkkiä säästämiseen.

Tuntuuko, että kukkaron pohja pilkottaa vaikka juuri siellä oli seteli jos toinenkin? Mihin kaikki rahat menevät? Kuinka oppia säästämään? Lue vinkit parempaan taloudenhallintaan.

Mun elämä, Mun rahat

Aika hankkia pankkikortti!

Ensimmäisten kesä- ja keikkatöiden myötä oman pankkitilin avaaminen tulee ajankohtaiseksi. Tästä jutusta ja videosta löydät tarvittavat tiedot pankin valintaan ja pankkitilin avaamiseen.

Artikkeli, Mun elämä, Mun rahat

Onko taloutesi tiukilla koronan takia? – helpot säästövinkit nuorelle!

Koronakriisi on aiheuttanut monelle nuorelle huolta omasta taloudesta. Jos taloutesi on tiukilla koronan takia, ota haltuun nämä helpot säästövinkit!


Info

Kunkoululoppuu.fi on Suomen suurin ura- ja koulutusvalintoihin, sekä nuoren elämän tärkeisiin asioihin keskittyvä sivusto. Tarjolla tietoa ja oivalluksia koulutuksesta sekä työelämästä. Puhetta rahasta ja oman talouden hallinnasta.

Kunkoululoppuu.fi-kokonaisuuteen kuuluvat sivuston lisäksi myös nuorisoon liittyviä tutkimuksia sekä abeille suunnattu lehti lukion jälkeisistä vaihtoehdoista.

Sivustoa ylläpitää Talous ja nuoret TAT. Kunkoululoppuu-sivuston lisäksi TATin tuotteita ovat mm. Yrityskylä ja Bisneskurssit.


© 2021 Kun koulu loppuu