Mihin raha menee?

 

Nuori, onko rahasi loppumassa?

 

Tee budjetti

Aloita seuraamalla omaa rahankäyttöäsi tekemällä budjetti, sillä sen avulla pystyt hallitsemaan omaa rahankäyttöäsi paremmin, kun näet mihin rahasi oikein menee. Ryhdy myös säilyttämään kuittisi. Kirjaa budjettiin joka ikinen euro jonka tienaat tai kulutat. Netti on pullollaan erilaisia ja eri elämäntilanteisiin sopivia budjettipohjia. Budjetin tekeminen kannattaa, sillä varsinkin opiskelijan tai työssä käyvän nuoren rahat ovat usein tiukilla.

Kun nuori muuttaa omilleen, niin  nuoren on otettava vastuu omista raha-asioistaan: Asumiskulut, ruoka, puhelinlaskut, liikkuminen julkisilla, harrastukset ja vaatteet jne.

Teetkö heräteostoksia?

Teetkö usein heräteostoksia eli ostat hetken mielijohteesta ilman etukäteispohdintaa tuotteen, joka yleensä myös jää käyttämättä? Ensi kerralla jätä tuote ostamatta ja harkitse viikko kannattaako tuote todella ostaa.  Hanki tuote vasta, jos olet viikon aikana pystynyt perustelemaan itsellesi, että todella tarvitset tuotteen.

Jätätkö kouluruoan syömättä?

Kaupasta ostetut eväät tekevät yhteensä todella suuren summan vuoden aikana, joten syö kouluruoka aina kun se on mahdollista, sillä se on ilmaista.

Vaikka 2-5 euron herkku tai muu eväs kuulostaakin halvalta, niin voit laskea, että paljonko esimerkiksi 4,5 euron juoma maksaa sinulle, jos ostat sen 4 kertaa viikossa vuoden aikana.

4,5€X4vkox52vko=936€ 

Iso summa vai mitä?

Mieti sitten mitä voisit tuolla summalla tehdä tai saavuttaa tulevaisuudessa.