Miksi kannattaa säästää?

Tuntuuko otsikkoon vastaaminen vaikealta? Entä kannustavatko vanhempasi ja muut aikuiset sinua säästämään rahaa ja et tiedä miksi? Et ole ainoa, sillä myös moni muu nuori miettii tätä samaa kysymystä.

Säästämisen aloittamiseen on monia syitä, koska eri ihmiset säästävät eri syiden takia rahaa. Ei ole siis yhtä oikeaa vastausta miksi säästää rahaa, mutta sen voi ja kannattaa aloittaa jo nuorella iällä.

Jos sinun oli vaikea vastata otsikon kysymykseen, suosittelemme sinua miettimään, että onko sinulla tulevaisuudessa asioita mitä haluaisit tehdä tai saavuttaa? Säästämisen aloittaminen voi tuntua helpommalta, jos sinulla on jokin syy tai tavoite säästettäville rahoille.

Yllättäviä kustannuksia voi tulla elämän eri tilanteissa, jos on säästöjä sitä varten, niin ne eivät enää tunnukaan yhtä pahalta. Ehkä yleisimpiä syitä säästää rahaa on juurikin se, että sitä jäisi pahan päivän varalle eli vaikka hätätapauksia varten. Koskaan ei voi tietää sattuuko itsellensä tai läheisille jotain. Nuorella haaveet voivat liittyä esimerkiksi opiskeluun. Suomessa korkeakouluissa opiskelu on ilmaista, mutta haaveiletko opiskelusta ulkomailla? Lukukausi maksut ovat maailmalla yleisiä ja asuminen ei ole ilmaista, joten siksi kannattaa säästää rahaa.  Asuminen onkin myös yksi järkevä syy säästämiseen. Muutat sitten asumaan ystäväsi kanssa tai yksin, tarvitset rahaa vuokran maksamisen lisäksi myös moniin muihin asioihin, kuten esimerkiksi sähkö- ja vesimaksuihin yms. Lisäksi monilla nuorilla voi olla haaveena oman asunnon ostaminen. Voit hakea asuntolainaa pankista, mutta mutta koko asunnon hintaa ei yleensä kuitenkaan voi rahoittaa lainalla, joten tarvitset säästöjä. Pankeilla on myös ASP-tilejä (asuntosäästö- palkkiotili), joille voit säästää rahaa omaa asuntoa varten. Muita syitä voi olla esimerkiksi matkustelu tai vaikka eläke, jota voi miettiä jo nyt.