Miten voi säästää?

Mietitkö koskaan, miten voi säästää rahaa? Säästäminen voi tuntua haastavalta, mutta sen voi aloittaa pienistäkin teoista. Kokosimme vinkit, jotta säästämisen aloittaminen olisi helpompaa.

Seuraa rahankäyttöäsi

 • Aloita luomalla budjetti, johon merkitset kaikki tulosi ja menosi. Säilytä myös kaikki kuitit. Budjetista näet heti mihin rahasi menee ja pystyt sen avulla hallitsemaan omaa rahankäyttöäsi. Erilaisia budjettitaulokoita löytyy helposti netistä.

Muista, että arjen pienetkin valinnat ratkaisevat

 • Suosi kirpputoreja ja nettikirpputoreja.
 • Kokeile ostamisen sijasta vaatteiden ja tavaroiden vaihtamista.
 • Ota kauppaan mukaan oma kauppakassisi, sillä monissa paikoissa on alettu periä maksua muovikasseista. Ekologisuuden lisäksi voit säästää rahaa.
 • Vältä heräteostoksia. Tee aina ostoslista ja pitäydy siinä.
 • Vertaile hintoja niin kaupassa kuin netissä, kuten esimerkiksi täällä. Lisäksi etsi netistä alennuskoodeja.
 • Kävele tai pyöräile.
 • Suosi julkistaliikennettä.
 • Ota eväät töihin mukaan.
 • Tee isoja annoksia ruokaa ja pakasta osa.
 • Syö kouluruoka aina, kun se on mahdollista.
 • Osta koulukirjasi käytettyinä tai lainaa kavereilta. Perustakaa koulukirjojen lainaus ja myynti Facebook-ryhmä koulullenne, jos sellaista ei vielä ole.
 • Hanki tarvittavat opiskelijakortit. Esimerkiksi VR:llä ja Matkahuollolla on kortti, jotta matkustaminen ei olisi niin kallista opiskelijalle. Lisäksi jollain opiskelijakorteilla saa esimerkiksi erilaisista nettikaupoista sekä elokuvateattereista alennusta. Tutustu lisää täältä.
 • Tee lahjasi itse. Itse tekemä lahja on yleensä halvempi vaihtoehto.

Huomioi myös nämä asiat:

 • Maksa laskut ajallaan, jotta vältyt harmeilta esimerkiksi viivästyskoroilta.
 • Jos säästäminen ei onnistu, niin koita tienata enemmän: Etsi töitä koulun ohessa, myy vanhat ja turhat tavarat sekä vaatteet pois tai myy omaa osaamistasi muille. Katso miten voi tienata tästä.
 • Laita rahaa säästöön omalle tililleen tulevaisuuden varalle, kun saat rahaa esimerkiksi töistä tai lahjaksi.

 

Videolla kerrotaan säästämisen perusperiaatteet ja annetaan kahdeksan helppoa vinkkiä säästämiseen.

Mun elämä, Mun rahat

Kolme myyttiä sijoittamisesta – onko jokaisella mahdollisuus vaurastua? 

Säästäminen on suhteellisen kiinteä osa ihmisten käsitystä taloudenhallinnasta, mutta sijoittaminen aiheuttaa usein hämmennystä. Miksi sijoittaminen koetaan etäiseksi vaihtoehdoksi? 

Artikkeli, Mun elämä, Mun rahat

Puhu rahasta -Podcast

Puhu rahasta on Talous ja nuoret TATin tuottama talouspodcast nuorilta nuorille. Täältä löydät koottuna kaikki Puhu rahasta -podcastin jaksot.

Mun elämä, Mun rahat

Aika hankkia verokortti!

Ensimmäinen kesätyö on sulla jo taskussa, mutta verokortti puuttuu? Katso video verokortin hankinnasta ja lue lisätiedot täältä.

Mun elämä, Mun rahat

Tunne taloutesi – se kannattaa

Oman talouden hallinta sekä säästäminen vaativat harjoittelua. Pelkästä pihistelystä ei kuitenkaan ole kyse.

Artikkeli, Mun elämä, Mun rahat

Nuori, loppuiko taas rahat? Viisi vinkkiä säästämiseen.

Tuntuuko, että kukkaron pohja pilkottaa vaikka juuri siellä oli seteli jos toinenkin? Mihin kaikki rahat menevät? Kuinka oppia säästämään? Lue vinkit parempaan taloudenhallintaan.

Mun elämä, Mun rahat

Aika hankkia pankkikortti!

Ensimmäisten kesä- ja keikkatöiden myötä oman pankkitilin avaaminen tulee ajankohtaiseksi. Tästä jutusta ja videosta löydät tarvittavat tiedot pankin valintaan ja pankkitilin avaamiseen.

Artikkeli, Mun elämä, Mun rahat

Onko taloutesi tiukilla koronan takia? – helpot säästövinkit nuorelle!

Koronakriisi on aiheuttanut monelle nuorelle huolta omasta taloudesta. Jos taloutesi on tiukilla koronan takia, ota haltuun nämä helpot säästövinkit!

Artikkeli, Mun elämä, Mun rahat

Parhaat podcastit – 8 podcastia rahasta, työelämästä ja yrittäjyydestä!

Podcastit ovat hyvä tapa kuluttaa aikaa ja oppia samalla uutta! Olemme listanneet tähän meidän suosikkipodcastit rahasta, työstä ja yrittäjyydestä ja muista tärkeistä ajankohtaisista aiheista.  


Info

Kunkoululoppuu.fi on Suomen suurin ura- ja koulutusvalintoihin, sekä nuoren elämän tärkeisiin asioihin keskittyvä sivusto. Tarjolla tietoa ja oivalluksia koulutuksesta sekä työelämästä. Puhetta rahasta ja oman talouden hallinnasta.

Kunkoululoppuu.fi-kokonaisuuteen kuuluvat sivuston lisäksi myös nuorisoon liittyviä tutkimuksia sekä abeille suunnattu lehti lukion jälkeisistä vaihtoehdoista.

Sivustoa ylläpitää Talous ja nuoret TAT. Kunkoululoppuu-sivuston lisäksi TATin tuotteita ovat mm. Yrityskylä ja Bisneskurssit.


© 2020 Kun koulu loppuu