Miten tienata

Nuorella on paljon mahdollisuuksia ansaita omaa rahaa, jos kiinnostusta löytyy ja jaksaa vain yrittää.

Kerromme muutamia vinkkejä, miten tienata rahaa:

 

  • Eikö sinulla ole vielä mahdollisuutta hakea töitä? 14 vuotias tai samana vuonna 14 vuotta täyttävä voidaan palkata kevyeen työhön esimerkiksi TTT-mallilla.
  • Hae osa-aika töitä opiskelujen ohessa. Aloita etsimällä avoimia työpaikkoja rekrytointisivustoilta esimerkiksi Oikotie.fi:stä.
  • Ole oma-aloitteinen ja lähetä avoin hakemus, jos sopivaa työpaikkaa ei löydy. Kerro hakemuksessa itsestäsi ja osaamisestasi. Tässä vinkit työnhakuun.
  • Tutustu oppisopimukseen, jos opiskelet ammattiin ja haluat saavuttaa ammattitaidon työtä tekemällä.
  • Ryhdy yrittäjäksi. Lue lisää täältä.
  • Alaikäisenä kannattaa kysyä vanhemmilta, sukulaisilta tai naapureilta kotitöitä, mistä he olisivat valmiita maksamaan sinulle.
  • Kerää panttipulloja -tölkkejä ja vie ne kauppaan.
  • Myy vanhoja tavaroitasi tai vaatteitasi kirpparilla tai nettihuutokaupoissa, jos vanhempasi antavat tähän luvan.
  • Sosiaalisen median avulla voi myös tienata rahaa. Aloittamalla vloggaaminen tai bloggaaminen voit saada rahaa mainostuloista. Myöhemmin voit alkaa tienata yhteistyöprojekteilla.
  • Myy osaamisesi muille. Osaatko esimerkiksi korjata tietokoneita, harrastatko valokuvausta, teetkö käsitöitä? Onko sinulla kokemusta lastenhoidosta vai kuulostaako koirien ulkoiluttaminen sinun jutultasi? Netti on kätevä paikka mainostaa omaa osaamistasi ja löytää potentiaalisia ostajia, jotka ovat valmiita maksamaan suunnittelemistasi koruista tai vaikka palkkaamaan sinut valokuvaajaksi häihin.
Mun elämä, Mun rahat

Kolme myyttiä sijoittamisesta – onko jokaisella mahdollisuus vaurastua? 

Säästäminen on suhteellisen kiinteä osa ihmisten käsitystä taloudenhallinnasta, mutta sijoittaminen aiheuttaa usein hämmennystä. Miksi sijoittaminen koetaan etäiseksi vaihtoehdoksi? 

Artikkeli, Mun elämä, Mun rahat

Puhu rahasta -Podcast

Puhu rahasta on Talous ja nuoret TATin tuottama talouspodcast nuorilta nuorille. Täältä löydät koottuna kaikki Puhu rahasta -podcastin jaksot.

Mun elämä, Mun rahat

Aika hankkia verokortti!

Ensimmäinen kesätyö on sulla jo taskussa, mutta verokortti puuttuu? Katso video verokortin hankinnasta ja lue lisätiedot täältä.

Mun elämä, Mun rahat

Tunne taloutesi – se kannattaa

Oman talouden hallinta sekä säästäminen vaativat harjoittelua. Pelkästä pihistelystä ei kuitenkaan ole kyse.

Artikkeli, Mun elämä, Mun rahat

Nuori, loppuiko taas rahat? Viisi vinkkiä säästämiseen.

Tuntuuko, että kukkaron pohja pilkottaa vaikka juuri siellä oli seteli jos toinenkin? Mihin kaikki rahat menevät? Kuinka oppia säästämään? Lue vinkit parempaan taloudenhallintaan.

Mun elämä, Mun rahat

Aika hankkia pankkikortti!

Ensimmäisten kesä- ja keikkatöiden myötä oman pankkitilin avaaminen tulee ajankohtaiseksi. Tästä jutusta ja videosta löydät tarvittavat tiedot pankin valintaan ja pankkitilin avaamiseen.

Artikkeli, Mun elämä, Mun rahat

Onko taloutesi tiukilla koronan takia? – helpot säästövinkit nuorelle!

Koronakriisi on aiheuttanut monelle nuorelle huolta omasta taloudesta. Jos taloutesi on tiukilla koronan takia, ota haltuun nämä helpot säästövinkit!

Artikkeli, Mun elämä, Mun rahat

Parhaat podcastit – 8 podcastia rahasta, työelämästä ja yrittäjyydestä!

Podcastit ovat hyvä tapa kuluttaa aikaa ja oppia samalla uutta! Olemme listanneet tähän meidän suosikkipodcastit rahasta, työstä ja yrittäjyydestä ja muista tärkeistä ajankohtaisista aiheista.