Miten rahat saa riittämään itsenäiseen asumiseen?

Omilleen muuttaessa nuorta odottaa vastuu omista arjen askareista sekä oman talouden hallinnasta, mutta miten rahat saa riittämään itsenäiseen asumiseen? 

 

Mihin raha menee?

 • Vuokra ja takuuvuokra/vuokravakuus
 • Vakuutukset, kuten kotivakuutus
 • Sähkö
 • Puhelinlasku
 • Vesimaksut
 • Nettimaksut
 • Lääkkeet
 • Astiat, huonekalut, siivousvälineet ja kodintekstiilit jne
 • Ruoka
 • Vaatteet
 • Matkaliput
 • Vapaa-aika ja harrastukset

 

Oman talouden hallinta

Maksa laskut!

On erittäin tärkeää maksaa laskut ajallaan, jotta vältyt harmeilta. Jos lasku jää maksamatta, siihen lisätään viivästyskorkoa. Esimerkiksi moneen kertaan vuokran maksamatta jättäminen johtaa vuokrasopimuksen purkutoimenpiteisiin ja pahimmassa tapauksessa asunnosta häätöön ja maksuhäiriömerkintään.

Tilanteessa, jossa et pysty maksamaan laskua ajoissa, kannattaa ottaa laskun lähettäjään yhteyttä ennen eräpäivää ja sopia uusi maksupäivä. Kuitenkin laskut on aina maksettava, joten maksujen siirtäminen ei tarkoita, etteikö niitä pitäisi koskaan maksaa.  Maksumuistutus tulee siinä vaiheessa, jos laskun jättää maksamatta. Perintätoimistolta tulee kirje, jos maksumuistutuksenkin jälkeen laskut on jäänyt maksamatta. Maksamatta jääneiden laskujen seurauksena, voi sinua odottaa maksuhäiriömerkintä, joka voi esimerkiksi johtaa luottotietojen menettämiseen, hankaloittaa työnhakua sekä puhelin- tai nettiliittymän saamista.

Laskujen maksaminen tapahtuu yksinkertaisemmin suoraveloituksena,  jolloin toistuva lasku lähtee tililtä automaattisesti eräpäivänä. Verkkopankissa asiointi tekee laskujen maksamisesta sujuvaa, sillä sen avulla tuloja ja menoja on helppo tarkkailla ja paperiset laskut voivat hukkua matkalla.

Tee budjetti.

Kannattaa aloittaa seuraamaan rahankäyttöä tekemällä budjetti. Budjetista näkee mihin rahat menevät ja mistä kaikesta kuukausittaiset menot muodostuvat esimerkiksi vuokran ja laskujen lisäksi. Säilytä kuittisi. Kirjaa budjettiin jokainen euro jonka tienaat tai kulutat. Netti on pullollaan erilaisia ja eri elämäntilanteisiin sopivia budjettipohjia. Tutustu Pennon ja Nuorisoasuntoliiton budjettilaskureihin. Budjetin tekeminen kannattaa, sillä varsinkin opiskelijan tai työssä käyvän nuoren rahat ovat usein tiukilla.

Lataa sivuiltamme helppo ja yksinkertainen budjettipohja.

Säästötilillä kannattaa olla aina ainakin yhden kuukauden vuokraa vastaava summa hätätapauksia ja muita yllättäviä tilanteita varten.

Netistä löytyy monia erilaisia sivuja, joista saa tietoa ja tukea asumiseen sekä oman talouden hallintaan liittyviin asioihin. Tutustu esimerkiksi Suomi.fi  tai  Nal.fi. Neuvoja raha-asioiden hoitamiseen kannattaa myös kysyä perheeltä, sukulaisilta, ystäviltä, opettajilta ja opoilta sekä esimerkiksi Ohjaamoista.

Asumisen tuet

Asumisen tuista vastaa Kela. Asumistukea kannattaa hakea tarvittaessa. Asumistukea haetaan Kelasta sähköisellä lomakkeella tai paperilomakkeella. Asumistukea kannattaa hakea heti, kun vuokrasopimus on allekirjoitettu. Itsenäisesti vuokra-asuntoon muuttava alle 18-vuotias opiskelija voi hakea asumistukea sen jälkeen, kun hän on saanut päätöksen opintotuesta. Yksi merkittävimmistä tuista on yleinen asumistuki, jonka suuruuteen vaikuttavat tulot, asumiskulut (esimerkiksi vuokra), kunta sekä asunnossa asuvien henkilöiden määrä. Opiskelija voi hakea asumistuen lisäksi opintotukea ja takausta opintolainalle.

 

 

 

Mun rahat

5 + 1 säästövinkkiä jouluksi

Katoavatko rahat tililtä joulun alla? Lue 5+1 säästövinkkiä jouluksi.

Artikkeli, Mun elämä, Mun rahat

Puhu rahasta -Podcast

Puhu rahasta on Talous ja nuoret TATin tuottama talouspodcast nuorilta nuorille. Täältä löydät koottuna kaikki Puhu rahasta -podcastin jaksot.

Mun elämä, Mun rahat

Kolme myyttiä sijoittamisesta – onko jokaisella mahdollisuus vaurastua? 

Säästäminen on suhteellisen kiinteä osa ihmisten käsitystä taloudenhallinnasta, mutta sijoittaminen aiheuttaa usein hämmennystä. Miksi sijoittaminen koetaan etäiseksi vaihtoehdoksi? 

Mun elämä, Mun rahat

Aika hankkia verokortti!

Ensimmäinen kesätyö on sulla jo taskussa, mutta verokortti puuttuu? Katso video verokortin hankinnasta ja lue lisätiedot täältä.

Mun elämä, Mun rahat

Tunne taloutesi – se kannattaa

Oman talouden hallinta sekä säästäminen vaativat harjoittelua. Pelkästä pihistelystä ei kuitenkaan ole kyse.

Artikkeli, Mun elämä, Mun rahat

Nuori, loppuiko taas rahat? Viisi vinkkiä säästämiseen.

Tuntuuko, että kukkaron pohja pilkottaa vaikka juuri siellä oli seteli jos toinenkin? Mihin kaikki rahat menevät? Kuinka oppia säästämään? Lue vinkit parempaan taloudenhallintaan.

Mun elämä, Mun rahat

Aika hankkia pankkikortti!

Ensimmäisten kesä- ja keikkatöiden myötä oman pankkitilin avaaminen tulee ajankohtaiseksi. Tästä jutusta ja videosta löydät tarvittavat tiedot pankin valintaan ja pankkitilin avaamiseen.

Artikkeli, Mun elämä, Mun rahat

Onko taloutesi tiukilla koronan takia? – helpot säästövinkit nuorelle!

Koronakriisi on aiheuttanut monelle nuorelle huolta omasta taloudesta. Jos taloutesi on tiukilla koronan takia, ota haltuun nämä helpot säästövinkit!


Info

Kunkoululoppuu.fi on Suomen suurin ura- ja koulutusvalintoihin, sekä nuoren elämän tärkeisiin asioihin keskittyvä sivusto. Tarjolla tietoa ja oivalluksia koulutuksesta sekä työelämästä. Puhetta rahasta ja oman talouden hallinnasta.

Kunkoululoppuu.fi-kokonaisuuteen kuuluvat sivuston lisäksi myös nuorisoon liittyviä tutkimuksia sekä abeille suunnattu lehti lukion jälkeisistä vaihtoehdoista.

Sivustoa ylläpitää Talous ja nuoret TAT. Kunkoululoppuu-sivuston lisäksi TATin tuotteita ovat mm. Yrityskylä ja Bisneskurssit.


© 2021 Kun koulu loppuu