Muuttajan ABC -sivulta löydät asunnonhakuun, muuttoon ja asumiseen liittyviä sanoja. Ota haltuun sanasto ja lue lisää aiheesta Muutto omaan kotiin -osiosta.
Alivuokralainen
Alivuokralainen on henkilö, joka on vuokrannut osan asuntoa päävuokralaiselta.
AHLV
AHVL eli asuinhuonevuokralaki. Laissa määritellään mm. vuokrasopimuksen irtisanomisaika. Voit tutustua lakipykäliin täällä.
Alivuokraus
Alivuokrasuhteella tarkoitetaan vuokrasuhdetta, joka syntyy, kun vuokralainen luovuttaa osan vuokraamastaan tai muu kuin vuokralainen luovuttaa osan hallitsemastaan huoneistosta toisen käytettäväksi vastiketta vastaan. (AHVL 80 §)
Asuntoetu
Asuntoetu on luontaisetu eli työantajan järjestämä asunto työntekijälleen. Työnantaja maksaa vuokran. Palkasta maksamasi veron lisäksi maksat veroa asuntoedusta.
Asuntohakemus
Hakemus, jonka henkilö tekee asuntonäytössä, mikäli henkilö haluaa tehdä asunnosta tarjouksen. Asuntohakemuksen voi täyttää myös käsin asuntoesittelyssä tai täyttää valmiiksi. Asuntohakemuksessa kysytään esimerkiksi. Hakijan henkilötietoja, syytä muuttoon, työ- ja opiskelutietoja sekä vuokratakaajan tietoja.
Asuntonäyttö tai asuntoesittely
Asuntonäytö tarkoittaa, että menet sovittuna aikana katsomaan asuntoa. Kun menet asuntonäyttöön, asunnon omistaja tai kiinteistövälittäjä esittelee asuntoa. Asuntonäytöistä ilmoitetaan asuntoilmoitussivuilla, kuten esimerkiksi Oikotie.fi -sivuilta, jossa on koottuna eri välittäjien ja yksityisten henkilöiden asuntoilmoituksia.
Asuntolaina
Asuntolaina tarkoittaa lainaa, jota asunnon ostaja käyttää asunnon ostamista varten. Pankit myöntävät asuntolainoja yksityishenkilöille ja yrityksille, sen voi saada myös asunnon remontointiin tai sijoitusasunnon ostoon. Lue lisää Nordean, OP:n tai esimerkiksi S-pankin -sivuilta.
Asunto-osakeyhtiö (as.oy)
Asunto-osakeyhtiö tarkoittaa taloa, jossa on useita asuntoja ja jonka hallintomuoto on osakeyhtiö. Kun henkilö omistaa osakkeen asunto-osakeyhtiössä, hän käytännössä omistaa asunnon siinä asunto-osakeyhtiössä. Osakkaat osallistuvat yhtiön päätöksentekoon yhtiökokouksessa.
Asumismuodot
Asumisoikeusasunto, omistusasunto, osaomistusasunto ja vuokra-asunto.
Asumistuki
Asumistukea haetaan Kelalta. Jos olet pienituloinen ja tulosi eivät riitä asumiskustannustesi kattamiseen, sinulla voi olla oikeus asumistukeen. Katso alhaalta yleinen asumistuki.
Asumislisä eli opintotuen asumislisä
Asumislisä on tarkoitettu opiskelijoille, mikä koostuu opintorahasta, asumislisästä ja opintolainan valtiontakauksesta, katso tarkemmin täältä.
ARA-vuokra-asunto tai arava-vuokra-asunto
Vuokra-asuntoja, joita valtio tukee. ARA-vuokra-asuntojen asukasvalintoja ohjaavat erityisesti varallisuusrajat, jotka vaihtelevat kunnittain sekä asunnontarpeen kiireellisyys. Ne ovat yleensä halvempia kuin yksityisillä markkinoilla olevat vuokra-asunnot.
Asumisoikeusasunto
Asumisoikeusasunto tai ASO-asunto, on yksi asumismuodoista. Se on asumisoikeusasunto on vuokra- ja omistusasunnon välimuoto. Henkilöllä on oikeus asua tietyssä asunnossa, kun siitä maksaa asumisoikeusmaksun (15-30 % asunnon hinnasta) ja sen jälkeen kuukausittain käyttövastiketta. Asumisoikeusasuntoa ei voi ostaa omaksi, mutta sopimusta ei voi irtisanoa.
Bruttotulot/Bruttoansiot/Bruttopalkka
Palkka, joka muodostuu nettopalkasta ja työnantahan maksamista veroista eli siitä ei ole vähennetty veroja eikä muita maksuja. Katso nettotulot/nettotulot.
Elinkustannusideksi
Indeksi kuvaa yleistä hintatason kehitystä ja se perustuu kuluttajaindeksiin. Vuokranantaja voi korottaa vuokraa, kun elinkustannusideksi nousee, sillä vuokra on usein sidottu elinkustannusindeksiin. Vuokra tarkistetaan yleensä kerran vuodessa.
Hallintamuoto
Hallintamuoto tarkoittaa tapaa, jolla omistaja omistaa asunnon. Hallintamuoto voi olla esimerkiksi vuokra-asunto tai omistusasunto.
Huoltoyhtiö
Huoltoyhtiö hoitaa pienet ja konkreettiset viat asunnossa, pihalla ja rapussa. Yleensä huoltoyhtiön hoidettavana on, jos esimerkiksi lämmitys ei toimi, WC kalusteet, kuten pönttö tai hana vuotaa tai on tukossa sekä, jos unohtaa avaimet.
Hoitovastike
Hoitovastike tarkoittaa rahasummaa, jonka asunnon omistaja maksaa taloyhtiölle. Hoitovastike kattaa kiinteistön hoito- ja ylläpitokuluja, kuten esimerkiksi sähkölasku ja jätehuolto.
Huoneisto
Asuin- tai muuta tarkoitusta varten käytettävä yhden tai useamman huoneen kokonaisuus.
Häätö
Häätö tarkoittaa sitä, että asukkaan on pakko muuttaa pois asunnosta. Häädön voi saada, jos ei noudata talon sääntöjä tai esimerkiksi ei maksa vuokraa, mutta häätötoimenpiteisiin ryhdytään vasta 2-3 kuukauden vuokraveloista. Jokaisesta maksamattomasta vuokrasta tulee maksuhuomautus. Vuokranantaja voi käynnistää häädön joko purkamalla ensin vuokrasopimuksen tai helpommin hakemalla suoraan häätötuomion käräjäoikeudesta.
Irtisanomisaika
Irtisanomisen ajankohdan ja sopimuksen päättymisen välinen aika. Vuokralaisen irtisanoessa vuokrasopimuksen irtisanomisaika on aina yksi täysi kalenterikuukausi. Vuokrasopimus päättyy irtisanomisajan jälkeen. Irtisanomisaika lasketaan sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana irtisanominen on suoritettu. Esimerkiksi jos irtisanominen tehdään tammikuun aikana, vuokrasuhde päättyy helmikuun viimeinen päivä. Vuokranantajan irtisanoessa yhtäjaksoisesti vähintään vuoden kestäneen toistaiseksi voimassaolevan vuokrasopimuksen, irtisanomisaika on kuusi kuukautta, ja alle vuoden kestäneissä sopimuksissa kolme kuukautta.
Irtisanoa sopimus
Vuokralaisen on irtisanottava vuokrasopimus, jos vuokralainen haluaa muuttaa pois asunnosta. Vuokrasopimuksen voi irtisanoa vuokralainen tai vuokranantaja. Sopimus lähetetään vuokranantajalle. Sopimuksen irtisanomisessa täytyy noudattaa irtisanomisaikaa. Irtisanominen pitää tehdä kirjallisesti eli tee se paperilla. Vuokralainen kirjoittaa irtisanomisilmoitukseen asunnon osoite, asunnon osoite, irtisanomispäivä, muuttopäivä, yhtestiedot ja tilinumerosi. Muista kirjoittaa ilmoitukseen päivämäärä ja oma allekirjoituksesi.
Ilmoitusvelvollisuus
Ilmoitusvelvollisuus tarkoittaa velvollisuutta ilmoittaa vuokranantajalle heti viat, joita on asunnossa. Jos vuokralainen ei ilmoita vikaa, joka johtaa suurempaan vahinkoon, joutuu vuokralainen korvaamaan vahingon.
Isännöitsijä
Isännöitsijä on asunto-osakeyhtiön asioiden hoitaja ja toimitusjohtaja.
Isännöitsijätodistus
Isännöitsijätodistuksessa on kirjattu tärkeimmät asiat taloyhtiöstä, taloyhtiön kunnosta ja suunnitteilla olevista korjauksista. Isännöitsijätodistuksen saa isännöitsijältä tai asunnon oston yhteydessä asunnon myyjältä tai kiinteistövälittäjältä.
Jälleenvuokraus
Jälleenvuokrauksella tarkoitetaan vuokrasuhdetta, joka syntyy, kun vuokralainen vuokraa koko asunnon edelleen jollekulle toiselle. Asunnon saa jälleenvuokrata vain vuokranantajan luvalla. Jälleenvuokrauksen aikana on voimassa kaksi vuokrasopimusta: 1) vuokranantajan ja alkuperäisen vuokralaisen välinen sopimus sekä 2) alkuperäisen vuokralaisen ja uuden vuokralaisen välinen sopimus.
Kalenterikuukausi
Kuukauden ensimmäisen ja viimeisen päivän välinen aika.
Kiinteistö
Kokonainen rakennus ja siihen kuuluva tontti.
Kiinteistöhuolto
Katso huoltoyhtiö ylhäältä.
Kotivakuutus
Kotivakuutuksen myöntää vakuutusyhtiö. Kotivakuutus kannattaa ottaa ennen vuokrasopimuksen alkua, sillä vuokranantajat vaativat usein nähdä vakuutustodistuksen. Vakuutus antaa turvaa, sillä se parantaa asumisen turvallisuutta ja korvaa irtaimistovahingot esimerkiksi vesi- ja palovahinkojen varalta. Kotivakuutus on osa asumiskustannuksia. Vakuutuksen ottaja maksaa vakuutusyhtiölle säännöllisesti vakuutusmaksun.
Kuluttujaindeksi
Indeksi kuvaa suomalaisten kotitalouksien ostamien tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä. Elinkustannusindeksi perustuu kuluttajahintaindeksiin.
Kuntotarkistus tai muuttotarkistus
Kuntotarkistus on ennen muuttoa tehtävä tarkistus, jolla selvitetään asunnon kunto. Vuokralainen ja vuokranantaja allekirjoittavat kuntotarkastuksen. Tarkastus kannattaa tehdä, ettei vuokralaista voida syyttää edellisen vuokralaisen aiheuttamista vahingoista.
Käyttövastike
Käyttövastike tarkoittaa rahasummaa, jonka asumisoikeusasunnossa asunnon omistaja maksaa kuukausittain.
Lainan takaus
Pankki vaatii, että lainalla on takaaja. Takaaja maksaa lainan pankille, jos lainanottaja ei itse pysty maksamaan lainaa.
Maksuhäiriömerkintä tai luottohäiriömerkintä
Maksamatta jääneiden laskujen seurauksena, voi vuokralaista odottaa maksuhäiriömerkintä luottotietorekisteriin, joka voi esimerkiksi johtaa luottotietojen menettämiseen, hankaloittaa työnhakua sekä puhelin- tai nettiliittymän saamista.
Muuttoilmoitus
Ilmoitus, joka tulee hoitaa aina kun muuttaa asumaan toiseen asuntoon. Tee muuttoilmoitus Postiin tai maistraattiin kätevästi verkkopalvelussa. On myös tärkeää ilmoittaa uudesta osoitteesta erikseen muun muassa tuttaville, huoltoyhtiölle tai isännöijälle, opiskelu- tai työpaikalle, vakuutusyhtiölle, puhelin- ja nettioperaattorille yms. Asumistukea tai asumislisää saavan pitää tehdä ilmoitus muutosta myös Kelalle.
Muuttosiivous
Muuttosiivous tehdään aina, kun asukas muuttaa pois. Muuttosiivouksessa tyhjennetään ja siivotaan asunto huolellisesti.
Määräaikainen vuokrasopimus
Määräaikainen vuokrasopimus on sopimus, joka päättyy sopimukseen kirjoitettuna päivänä. Vuokralainen ja vuokranantaja sitoutuvat sopimukseen. Kun allekirjoitat määräaikaisen sopimuksen, sinun pitää asua asunnossa ja maksaa vuokraa sovittuun päivään asti. Määräaikaisen sopimuksen voi irtisanoa vain vuokranantajan suostumuksella tai tuomioistuimen päätöksellä.
Nettotulot/ Nettoansio/Nettopalkka
Palkka, joka muodostuu vähennetyistä veroista ja muista viranomaismaksuista. Se on rahasumma, jonka saat tilillesi palkkapäivänä kaikkien verojen jälkeen.
Nuorisoasunto
Kohtuuhintainen asunto työssäkäyville ja töihin hakeutuville nuorille. Tutustua nuorisoasuntoihin: Nuorisosäätiö sekä Nuorisoasuntoliitto sekä joihinkin pienempiin paikallisiin toimijoihin.
Omaisuus
Omaisuudella tarkoitetaan omaisuutta, joka on verotettavaa, kuten esimerkiksi asunto, osakkeet, maa- tai metsäalue.
Opiskelija-asunto
Opiskelijoille tarkoitettuja asuntoja. Opiskelija-asuntoja löytyy muun muassa opiskelija-asuntosäätiö HOAS:in kautta. HOAS toimii pääkaupunkiseudulla. Opiskelija-asunnot ovat yleensä soluasuntoja ja edullisimpia asuntoja. Muita opiskelijoille tarkoitettuja asuntoja voi etsiä SOA RY:n sivuilta, jonne on kerätty Suomessa opiskelija-asuntoja tarjoavia jäsenyhteisöjä.
Opiskelutodistus
Todistus siitä, että olet opiskelija. Saat opiskelutodistuksen oppilaitoksesta.
Osaomistusasunto
Osaomistusasunto on yksi asumismuodoista. Asukas omistaa aluksi vain osan asunnon hallintaan oikeuttavista osakkeista. Asunnossa asutaan ensin vuokralla. Vuokrakauden päätyttyä asunnon voi ostaa omaksi.
Palkkatodistus/Palkkakuitti/Palkkatodistus
Todistuksessa selviää henkilön palkan suuruus. Todistuksen voi pyytää työnantajalta.
Peruskorjaus
Peruskorjaus tarkoittaa remonttia, joka tehdään koko rakennukseen. Peruskorjaus voi olla esimerkiksi parvekkeiden ja ikkunoiden korjaaminen.
Purkaa sopimus
Vuokrasuhde päättyy heti ilman irtisanomisaikaa. Vuokrasopimuksen voi purkaa vain laissa erikseen mainituissa tapauksissa.Vuokranantaja voi purkaa sopimuksen, kun vuokralainen ei maksa vuokraansa tai esimerkiksi ei noudata talon sääntöjä. Vuokralainen taas voi purkaa sopimuksen, kun huoneiston käyttämisestä aiheutuu vuokralaiselle tai hänen perheensä jäsenelle terveydellistä vaaraa tai vuokralainen menettää huoneiston hallinnan muusta kuin omasta syystään.
Ruokakunta
Samassa asunnossa pysyvästi asuvat henkilöt. Ruokakunta voi olla perhe, pariskunta tai yksittäinen ihminen. Myös yhdessä asuvat kaverukset muodostavat ruokakunnan, jos heillä on yhteinen vuokrasopimus.
Rahoitusvastike
Taloyhtiön velan osuus yhtiövastikkeessa.
Soluasunto
Soluasunto on asunto, jossa asukkaalla on käytössään yksi oma huone ja sen lisäksi kaikille asukkaille yhteiset keittiö- ja peseytymistilat; tyypillisiä opiskelija-asuntoloissa.
Sähkösopimus
Sähkösopimus on pitää tehdä paikallisen sähköyhtiön kanssa ja se kannattaa tehdä ennen muuttoa. Sähköyhtiö laskuttaa sinua sen mukaan, kuinka paljon kulutat sähköä asunnossa. Muista ilmoittaa sähköyhtiöön, kun muutat asunnosta pois.
Takuuvuokra tai vuokravakuus
Ennen avainten luovutusta vuokranantajalle maksetaan takuuvuokra/vuokravakuus. Se on yleensä korkeintaan kolmen kuukauden vuokraa vastaava määrä, jonka saa takaisin poismuuton yhteydessä, jos asumiseen liittyvät velvoitteet on tullut täytettyä. Maksutapa sovitaan vuokranantajan kanssa, esimerkki turvallisesta maksuvaihtoehdosta on oman pankkisi vuokravakuustili. Pidä huoli, että saat kuitin suoritetusta maksusta, jos toimitat vakuuden tilisiirrolla tai käteisellä. Muista säilyttää kuitti!
Toistaiseksi voimassa oleva sopimus
Toistaiseksi voimassaoleva vuokrasopimus on jatkuva sopimus, jonka voi irtisanoa koska tahansa. Vuokralaisen irtisanomisaika on yksi kuukausi. Vuokranantajan irtisanomisaika on kolme kuukautta, jos vuokrasopimus on kestänyt alle vuoden. Jos vuokrasopimus on kestänyt yli vuoden, vuokranantajan irtisanomisaika on kuusi kuukautta.
Tontti
Maa-alue, joka on tarkoitettu rakentamiseen. Yleisesti tontti tarkoittaa talon ympärillä olevaa maa-aluetta.
Tulot
Tuloilla tarkoitetaan yleensä työstä maksettavaa palkkaa, tukia ja pääomatuloja.
Vapaarahoitteinen vuokra-asunto
Vapaarahoitteinen asunto on yleisin vuokra-asumisen muoto. Vapaarahoitteinen asunto rakennettu ilman valtiolta tai kunnalta saatua rahaa.
Varainsiirtovero
Varainsiirtovero on Suomessa vero, joka tulee maksaa asunto-osakkeen, muun arvopaperin tai kiinteistön vastikkeellisesta luovutuksesta. 18–39-vuotias ensiasunnon ostaja ei kuitenkaan joudu maksamaan varainsiirtoveroa. Lue lisää täältä.
Varallisuus
Omaisuuden rahallinen arvo.
Varoitus
Vuokralainen voi saada kirjallisen varoituksen, mikäli vuokralainen ei noudata taloyhtiön sääntöjä tai esimerkiksi vuokralainen hoitaa huoneistoa huonosti. Lain mukaan yksi varoitus riittää. Joillakin vuokranantajilla saattaa olla käytäntönä antaa kaksi tai kolme varoitusta ennen purkupäätöstä.
Välityspalkkio
Vuokravälittäjän saama palkkio vuokranvälityksestä. Välityspalkkion maksaa toimeksiantaja. Toimeksiantaja voi olla joko vuokranantaja tai vuokralainen.
Verokortti
Verokortissasi kerrotaan henkilökohtainen veroprosentti. Verokortti viedään työnantajalle veron maksamista varten. Verokortin avulla työnantaja tietää, minkä osuuden hän palkastasi maksaa Verohallinnolle ja minkä osan sinun tilille. Verokortin saa verotoimistosta ilmaiseksi.
Verotodistus
Verotustodistus on verotuspäätöksen liitteenä oleva suppeampi yhteenveto verovuoden tiedoista. Verotodistus tulee postissa kotiin verohallinnolta vuosittain.
Vuokralainen
Vuokralainen vuokraa asunnon vuokranantajalta. Vuokrasopimuksella vuokralainen saa asunnon hallintaansa. Vuokralainen on vastuussa asunnosta ja vuokranmaksusta.
Vuokranantaja
Vuokranantaja vuokraa asunnon vuokralaiselle. Vuokranantaja on yleensä asunnon omistaja. Vuokranantajan täytyy huolehtia siitä, että asunto on kohtuullisessa kunnossa.
Vuokran tarkistaminen
Vuokran tarkistaminen tarkoittaa vuokran korottamista tai alentamista. Vuokrasopimukseen kannattaa kirjoittaa, miten vuokra tarkistetaan. Yleensä vuokran suuruus tarkistetaan vuoden välein. Vuokraa voidaan korottaa, jos ylläpitokustannukset nousevat tai vuokra voidaan sitoa elinkustannusindeksiin.
Yleinen asumistuki
Yleinen asumistuen suuruuteen vaikuttavat tulot, asumiskulut (esimerkiksi vuokra), sijaintikunta sekä asunnossa asuvien henkilöiden määrä. Yleistä voi saada asumistukea vuokra- tai omistusasuntoon.
Yhtiökokous
Yhtiökokouksessa päätetään taloyhtiötä ja osakkaita koskevista asioista ja sillä on taloyhtiöissä ylin päätäntävalta.
Yhtiövastike
Yhtiövastike on kaikkien vastikkeiden (hoitovastike + rahoitusvastike) yhteenlaskettu summa. Eli jos asunnon tiedoissa ilmoitetaan, että yhtiövastike on 250 euroa/kuukausi, maksat tämän summan kuukausittain vastikkeena taloyhtiölle.
Katso lista asuntoilmoituksissa olevista lyhenteistä:
- ALK=Alkovi
- AT=Autotalli
- H=Huone
- K=Keittiö
- KH=Kylpyhuone
- KPH=Kylpyhuone
- KK=Keittokomero
- MH=Makuuhuone
- OH=Olohuone
- PH=Pesuhuone
- PRV=Parveke
- S tai SA=Sauna
- TK tai TKH=Takkahuone
- TYÖH=Työhuone
- TUPAK=Tupakeittiö
- VAR=Varasto
- VH=Vaatehuone
esimerkki: 4h+k= 4 huonetta (esim. 3 makuuhuonetta) ja keittiö
- HP=Hintapyyntö
- OKT=Omakotitalo
- RT=Rivitalo
- KR=Kerrostalo
- MH=Myyntihinta
- RAK= Rakennettu
- VALM=Valmistunut
- VAP=Vapautuu
- VH=Velaton hinta
- YL=Yhtiölaina