Muuttajan muistilista ennen muuttoa

Muuttajan muistilista auttaa sinua muistamaan käytännön asiat, jotka on hyvä muistaa ennen muuttoa. Onnittelut uudesta kodista!

 

Huomioi ainakin nämä asiat, kun olet muuttamassa omaan kotiin:

 

1. Sovi muuttotarkistus uuteen kotiisi yhdessä vuokranantajan kanssa.

Muuttotarkistuksessa katsotte yhdessä  asunnon kunnon ja siisteyden. Voitte ottaa asunnosta valokuvia, jotta myöhemmin voitte tarkistaa asunnon kunnon myöhemmin, jos erimielisyyksiä ilmaantuu.

2. llmoita vioista vuokranantajalle heti kun huomaat ne.

Jos esimerkiksi huomaat, että ikkunasta vetää kylmää ilmaa, ilmoita siitä kirjallisesti (sähköpostilla) heti vuokranantajalle, jotta asia saadaan korjattua eikä sinua voida syyttää laiminlyönnistä, jos myöhemmin selviää, että kylmä ilma on vaurioittanut ikkunalautoja.

3. Tarkista palovaroittimen toiminta.

Palovaroittimen hankinta ja toimintakunto on vuokralaisen omalla vastuulla.

4. Tilaa tai lainaa tarvittaessa muuttomuuttolaatikot, muuttoapu, muuttoauto ja muut palvelut hyvissä ajoin.

Helpota muuttamista merkitsemällä laatikoihin, mitä ne sisältävät.

5. Tee muuttoilmoitus helposti osoitteessa: muuttoilmoitus.fi.

Muista myös ilmoittaa muutostasi opiskelu- tai työpaikalle, harrastuspaikkoihin, tuttaville, huoltoyhtiölle tai isännöijälle, pankkiin, vakuutusyhtiölle, puhelin- ja nettioperaattorille yms.

6. Tee sähkösopimus ajoissa, jotta uudessa kodissa on sähköt jo muuttopäivänä.

Etsi juuri sinulle sopiva sähkösopimus. Sähkösopimuksia kannattaa vertailla täältä.

7. Kilpailuta ja hanki nettiyhteys, jos nettiyhteys ei kuulu vuokraan.

Voit myös sopia operaattorisi kanssa internet-yhteyden siirrosta.

8. Kilpailuta ja osta kotivakuutus. 

9. Toimita tarvittavat lomakkeet Kelaan, jos saat tukia.

10. Muista hankkia avaimet ja tarvittavat vara-avaimet.

 

Lisää apua ja vinkkejä muuttamiseen löydät sivuiltamme sekä esimerkiksi Marttojen sivuilta. Kannattaa myös rohkeasti kysyä vanhemmilta sekä tutuilta muuttovinkkejä ja neuvoja oman talouden hallinnasta.

Artikkeli, Mun elämä, Omaan kotiin

Muuttajan muistilista!

Mitä kaikkea tulee ottaa huomioon muuttaessa? Lue kattava muistilista uuteen kotiin muuttavalle ja vältä ikäviä yllätyksiä.

Artikkeli, Mun elämä, Omaan kotiin

Vinkit omaan kotiin muuttavalle

Muutatko ensimmäistä kertaa pois kotoa? Nuorta odottaa vastuu omista arjen askareista sekä oman talouden hallinnasta. Lue vinkit omaan kotiin muuttavalle!

Mun elämä, Omaan kotiin

Opiskelija, kenelle maksat vuokrasi?

Vuoden vimmaisimman asunnonhakupiikin kynnyksellä monet opiskelupaikan saaneet nuoret kartuttavat omia asumisen vaihtoehtojaan. Asuntoja haetaan usein kireällä 1–2 kuukauden aikataululla ja vaihtelevilla kriteereillä. Jotta itselle sopivin asunto löytyisi mahdollisimman mutkattomasti, kannattaa selvittää itselleen nämä perusasiat opiskelija-asumisesta.

Artikkeli, Mun elämä, Omaan kotiin

Oma koti, oma vastuu

Kun astut ensimmäistä kertaa oman asuntosi ovesta sisään, mitä ajattelet? Luultavasti ajatus itsenäisestä asumisesta tuntuu hyvältä. Itsenäistymisen mukanaan tuomalla vapaudella on kuitenkin myös vastapainonsa.

Artikkeli, Mun elämä, Omaan kotiin

Viisi vinkkiä omaan kotiin muuttavalle

Muutatko ensimmäistä kertaa yksin asumaan? Muista seuraavat asiat, joista sinun täytyy huolehtia.

Info

Kunkoululoppuu.fi on Suomen suurin ura- ja koulutusvalintoihin, sekä nuoren elämän tärkeisiin asioihin keskittyvä sivusto. Tarjolla tietoa ja oivalluksia koulutuksesta sekä työelämästä. Puhetta rahasta ja oman talouden hallinnasta.

Kunkoululoppuu.fi-kokonaisuuteen kuuluvat sivuston lisäksi myös nuorisoon liittyviä tutkimuksia sekä abeille suunnattu lehti lukion jälkeisistä vaihtoehdoista.

Sivustoa ylläpitää Talous ja nuoret TAT. Kunkoululoppuu-sivuston lisäksi TATin tuotteita ovat mm. Yrityskylä ja Bisneskurssit.


© 2021 Kun koulu loppuu