Mihin raha menee?

Kun muutat omaan asuntoon, sinun täytyy huolehtia raha-asioistasi itsenäisesti. Raha kuluu ainakin näihin:

 • Vuokra ja takuuvuokra/vuokravakuus
 • Vakuutukset, kuten kotivakuutus
 • Sähkö
 • Puhelinlasku
 • Vesimaksut
 • Nettimaksut
 • Lääkkeet
 • Astiat, huonekalut, siivousvälineet ja kodintekstiilit jne
 • Ruoka
 • Vaatteet
 • Matkaliput
 • Vapaa-aika ja harrastukset

 

Oman talouden hallinta

On erittäin tärkeää maksaa laskut ajallaan, jotta vältyt harmeilta. Jos lasku jää maksamatta, siihen lisätään viivästyskorkoa. Esimerkiksi moneen kertaan vuokran maksamatta jättäminen johtaa vuokrasopimuksen purkutoimenpiteisiin ja pahimmassa tapauksessa asunnosta häätöön ja maksuhäiriömerkintään.  Tilanteessa, jossa et pysty maksamaan laskua ajoissa, kannattaa ottaa laskun lähettäjään yhteyttä ennen eräpäivää ja sopia uusi maksupäivä. Kuitenkin laskut on aina maksettava, joten maksujen siirtäminen ei tarkoita, etteikö niitä pitäisi koskaan maksaa.  Maksumuistutus tulee siinä vaiheessa, jos laskun jättää maksamatta. Perintätoimistolta tulee kirje, jos maksumuistutuksenkin jälkeen laskut on jäänyt maksamatta. Maksamatta jääneiden laskujen seurauksena, voi sinua odottaa maksuhäiriömerkintä, joka voi esimerkiksi johtaa luottotietojen menettämiseen, hankaloittaa työnhakua sekä puhelin- tai nettiliittymän saamista. Laskujen maksaminen tapahtuu yksinkertaisemmin suoraveloituksena,  jolloin toistuva lasku lähtee tililtä automaattisesti eräpäivänä. Verkkopankissa asiointi tekee laskujen maksamisesta sujuvaa, sillä sen avulla tuloja ja menoja on helppo tarkkailla ja paperiset laskut voivat hukkua matkalla.

Kannattaa aloittaa seuraamaan rahankäyttöä tekemällä budjetti. Budjetista näkee mihin rahat menevät ja mistä kaikesta kuukausittaiset menot muodostuvat esimerkiksi vuokran ja laskujen lisäksi. Säilytä kuittisi. Kirjaa budjettiin jokainen euro jonka tienaat tai kulutat. Netti on pullollaan erilaisia ja eri elämäntilanteisiin sopivia budjettipohjia. Tutustu Pennon ja Nuorisoasuntoliiton budjettilaskureihin. Budjetin tekeminen kannattaa, sillä varsinkin opiskelijan tai työssä käyvän nuoren rahat ovat usein tiukilla.

Lataa sivuiltamme helppo ja yksinkertainen budjettipohja.

Säästötilillä kannattaa olla aina ainakin yhden kuukauden vuokraa vastaava summa hätätapauksia ja muita yllättäviä tilanteita varten.

Netistä löytyy monia erilaisia sivuja, joista saa tietoa ja tukea asumiseen sekä oman talouden hallintaan liittyviin asioihin. Tutustu esimerkiksi Suomi.fi  tai  Nal.fi. Neuvoja raha-asioiden hoitamiseen kannattaa myös kysyä perheeltä, sukulaisilta, ystäviltä, opettajilta ja opoilta sekä esimerkiksi Ohjaamoista.

Asumisen tuet

Asumisen tuista vastaa Kela. Asumistukea kannattaa hakea tarvittaessa. Asumistukea haetaan Kelasta sähköisellä lomakkeella tai paperilomakkeella. Asumistukea kannattaa hakea heti, kun vuokrasopimus on allekirjoitettu. Itsenäisesti vuokra-asuntoon muuttava alle 18-vuotias opiskelija voi hakea asumistukea sen jälkeen, kun hän on saanut päätöksen opintotuesta. Yksi merkittävimmistä tuista on yleinen asumistuki, jonka suuruuteen vaikuttavat tulot, asumiskulut (esimerkiksi vuokra), kunta sekä asunnossa asuvien henkilöiden määrä. Opiskelija voi hakea asumistuen lisäksi opintotukea ja takausta opintolainalle.