Kokeisiin lukeminen

Suosittelemme sinua aloittamaan kokeisiin lukemisen hyvissä ajoin. Pänttääminen edellisenä iltana ennen kokeita kannattaa siis jättää väliin.

1. Aloita tekemällä itsellesi lukusuunnitelma. Voit tehdä lukusuunnitelman, olet sitten ensimmäisellä luokalla tai valmistaudut ylioppilaskirjoituksiin. Aloita lukusuunnitelman teko heti, kun koepäivä on tiedossa. Koealue kannattaa jakaa pieniin osiin ja kirjoittaa ylös luettavat sivunumerot sekä kappaleet. Jos sinulla on monta koetta samaan aikaan, kirjoita ylös kuinka monta koetta sinulla on. Lisäksi kirjoita ne päivät, milloin aiot lukea kokeisiin. Tärkeää on myös, että muistat pitää taukoja, joten kirjaa tauot ja vapaa-aika lukusuunnitelmaan.

Kuva: Esimerkki lukusuunnitelmasta

2. Joku opiskelee kokeisiin parhaiten kahvilan hälinässä, toinen taas hiljaisessa tilassa. Mieti, missä sinä opiskelet parhaiten, sillä se perinteisin vaihtoehto voikin olla väärä. Yritä tehdä opiskelustasi mahdollisimman mukavaa ja, että pystyt keskittymään tarpeeksi hyvin. Kokeile esimerkiksi sujuuko pänttääminen, kun olet poistanut kaikki häiriötekijät tilasta tai laita taustalle musiikkia soimaan. Ota kuitenkin itsellesi tilaa, jotta saat tarvittavat koulukirjat ja muistiinpanot esille. Tärkeintä on myös varmistaa, että sinulla on tarpeeksi valoa opiskeluun, sillä hämärässä voi alkaa väsyttämään.

3.  Lue kokeisiin kaveriesi kanssa. Voitte opettaa toisianne sekä selittää asiat toisillenne ymmärrettävällä tavalla.

4. Tee muistiinpanoja ja alleviivaa tekstiä samalla, kun luet kokeisiin. Tämä ohje voi auttaa sinua asioiden muistamisessa ja kertaamisessa. Kokeile tehdä mindmap eli ajatuskartta aiheista.

5. Ota itsellesi aikaa asioiden kertaamiseen. Pyydä kaveriasi tai perheenjäsentäsi kyselemään sinulta aiheisiin liittyviä kysymyksiä tai kerro heille lukemastasi aiheesta. Tällä tavalla pakotat itsesi ymmärtämään oppimasi asiat niin, että osaat selittää ne toisille ymmärrettävällä tavalla.

6. Harjoittele vanhoilla kokeilla, esimerkiksi vanhoja YO-kokeita löytyy Ylen Abitreenit -sivuilta.

7. Syö terveellisesti ja juo tarpeeksi vettä, jotta aivosi ja kehosi voisi paremmin ja jaksat lukea.

8. Muista nukkua riittävästi, sillä aivomme tarvitsevat unta.

9. Lopuksi, valmistele itsesi koepäivään: Varmista, että sinulla on kaikki oleellinen mukana koetta varten, jotta sinulla ei mene liikaa energiaa turhasta murehtimiseen. Lisäksi, jos olet kova koejännittäjä, puhu siitä vanhemmillesi tai terveydenhoitajallesi, jotta voit heidän kanssaan miettiä tilanteeseen ratkaisua. Koetilanteeessa muista pysyä rauhassa ja keskity omaan tekemiseesi, älä muiden.

Onnea matkaan!

Artikkeli, Opiskelutaidot

Opiskeluvinkkejä yo-kirjoituksiin

On taas se aika vuodesta! Nimittäin abien lukuloma on alkanut ylioppilaskirjoituksia varten. Keräsimme opiskeluvinkkejä yo-kirjoituksiin.

Artikkeli, Opiskelutaidot

Kuinka toimia yo-kokeessa?

Kuinka toimia yo-kokeessa? Mitä asioita kannattaa ottaa huomioon edellisenä iltana? Entä koepäivän aamuna? Ota haltuun nämä viime hetken vinkit yo-kokeeseen!

Artikkeli, Mun elämä, Opiskelutaidot

Kymmenen vinkkiä kotona opiskeluun!

Kouluissa on nyt siirrytty etäopetukseen. Etäopiskelu mahdollistaa opiskelun kotisohvalta käsin. Kotona opiskeleminen voi vaatia pientä harjoittelua. Tässä artikkelissa kerromme kymmenen vinkkiä kotona opiskeluun! 

Artikkeli, Mun elämä, Opiskelutaidot

Mahdollisuuksien välivuosi

Onko sinulla välivuosi edessä? Välivuosi saattaa kuulostaa jo nimenä hukkaan heitetyltä vuodelta, mutta siihen kannattaa suhtautua ennen kaikkea mahdollisuutena ja arvokkaana kokemuksena. Lue seitsemän hyödyllistä vinkkiä mahdollisuuksien täyteiseen välivuoteen!

Artikkeli, Mun elämä, Opiskelutaidot

Kuinka saat välivuodesta kaiken irti?

Oli välivuosi sitten saamatta jääneen opiskelupaikan tuoma pakko tai tietoinen valinta, olet sen alkaessa uuden äärellä. Kokosimme alle 3 vinkkiä siitä, millaisella asenteella välivuosi kannattaa aloittaa. Joka kohdassa olemme keränneet myös resursseja, joiden avulla se onnistuu helpommin. TAT toivottaa tuleville välivuotelaisille hauskaa ja kokemusrikasta välivuotta!

Mun elämä, Opiskelutaidot

Ajankäyttö ja monipuolisuus ratkaisevat – viime hetken lukuvinkit valintakokeisiin

Valintakoekevät on vaativa kokemus. Kysyimme Valmennuskeskuksen asiantuntijalta vinkkejä luku-urakan loppusuoralle.

Artikkeli, Mun elämä, Opiskelutaidot

Missä olet hyvä? Näin tunnistat vahvuutesi

Mistä tietää, missä asiassa on hyvä? Kuinka tunnistaa omat vahvuudet?

Ammattikorkeakoulu, Mun elämä, Opiskelutaidot, Yliopisto

Pääsykoetesti

Testaa valmistaudutko oikein pääsykokeisiin! Voiko lukulomalla juhlia? Entä jos motivaatio katoaa? Tee leikkimielinen testi ja hyödynnä vinkit!


Info

Kunkoululoppuu.fi on Suomen suurin ura- ja koulutusvalintoihin, sekä nuoren elämän tärkeisiin asioihin keskittyvä sivusto. Tarjolla tietoa ja oivalluksia koulutuksesta sekä työelämästä. Puhetta rahasta ja oman talouden hallinnasta.

Kunkoululoppuu.fi-kokonaisuuteen kuuluvat sivuston lisäksi myös nuorisoon liittyviä tutkimuksia sekä abeille suunnattu lehti lukion jälkeisistä vaihtoehdoista.

Sivustoa ylläpitää Talous ja nuoret TAT. Kunkoululoppuu-sivuston lisäksi TATin tuotteita ovat mm. Yrityskylä ja Bisneskurssit.


© 2021 Kun koulu loppuu