Suosittelemme sinua aloittamaan kokeisiin lukemisen hyvissä ajoin. Pänttääminen edellisenä iltana ennen kokeita kannattaa siis jättää väliin.
1. Aloita tekemällä itsellesi lukusuunnitelma. Voit tehdä lukusuunnitelman, olet sitten ensimmäisellä luokalla tai valmistaudut ylioppilaskirjoituksiin. Aloita lukusuunnitelman teko heti, kun koepäivä on tiedossa. Koealue kannattaa jakaa pieniin osiin ja kirjoittaa ylös luettavat sivunumerot sekä kappaleet. Jos sinulla on monta koetta samaan aikaan, kirjoita ylös kuinka monta koetta sinulla on. Lisäksi kirjoita ne päivät, milloin aiot lukea kokeisiin. Tärkeää on myös, että muistat pitää taukoja, joten kirjaa tauot ja vapaa-aika lukusuunnitelmaan.
Kuva: Esimerkki lukusuunnitelmasta
2. Joku opiskelee kokeisiin parhaiten kahvilan hälinässä, toinen taas hiljaisessa tilassa. Mieti, missä sinä opiskelet parhaiten, sillä se perinteisin vaihtoehto voikin olla väärä. Yritä tehdä opiskelustasi mahdollisimman mukavaa ja, että pystyt keskittymään tarpeeksi hyvin. Kokeile esimerkiksi sujuuko pänttääminen, kun olet poistanut kaikki häiriötekijät tilasta tai laita taustalle musiikkia soimaan. Ota kuitenkin itsellesi tilaa, jotta saat tarvittavat koulukirjat ja muistiinpanot esille. Tärkeintä on myös varmistaa, että sinulla on tarpeeksi valoa opiskeluun, sillä hämärässä voi alkaa väsyttämään.
3. Lue kokeisiin kaveriesi kanssa. Voitte opettaa toisianne sekä selittää asiat toisillenne ymmärrettävällä tavalla.
4. Tee muistiinpanoja ja alleviivaa tekstiä samalla, kun luet kokeisiin. Tämä ohje voi auttaa sinua asioiden muistamisessa ja kertaamisessa. Kokeile tehdä mindmap eli ajatuskartta aiheista.
5. Ota itsellesi aikaa asioiden kertaamiseen. Pyydä kaveriasi tai perheenjäsentäsi kyselemään sinulta aiheisiin liittyviä kysymyksiä tai kerro heille lukemastasi aiheesta. Tällä tavalla pakotat itsesi ymmärtämään oppimasi asiat niin, että osaat selittää ne toisille ymmärrettävällä tavalla.
6. Harjoittele vanhoilla kokeilla, esimerkiksi vanhoja YO-kokeita löytyy Ylen Abitreenit -sivuilta.
7. Syö terveellisesti ja juo tarpeeksi vettä, jotta aivosi ja kehosi voisi paremmin ja jaksat lukea.
8. Muista nukkua riittävästi, sillä aivomme tarvitsevat unta.
9. Lopuksi, valmistele itsesi koepäivään: Varmista, että sinulla on kaikki oleellinen mukana koetta varten, jotta sinulla ei mene liikaa energiaa turhasta murehtimiseen. Lisäksi, jos olet kova koejännittäjä, puhu siitä vanhemmillesi tai terveydenhoitajallesi, jotta voit heidän kanssaan miettiä tilanteeseen ratkaisua. Koetilanteeessa muista pysyä rauhassa ja keskity omaan tekemiseesi, älä muiden.
Onnea matkaan!