#MustaTuleeIsona

Tuleeko susta isona matkailu- ja ravintola-alan ammattilainen?

Onko vielä auki, mitä haluaisit tehdä isona? Onko toiveenasi työpaikka, jossa pääsisit toteuttamaan luovuuttasi, tutustumaan erilaisiin ihmisiin, työskentelemään halutessasi ulkomailla ja tekemään merkityksellistä työtä rennossa työympäristössä? Voisitko juuri sinä olla tulevan vuosikymmenen Jamie Oliver tai hotellimoguli?

#MustaTuleeIsona

#MustaTuleeIsona-kampanja esittelee erilaisia työmahdollisuuksia matkailu- ja ravintola-alalla. Ja mahdollisuuksiahan riittää: yrittäjästä eräoppaaseen ja kokista hotellinjohtajaan. Ala tarjoaa lukuisia opiskelu-, TET- ja työpaikkoja erilaisissa ympäristöissä, ympäri maailman. Lue alan työmahdollisuuksista tarkemmin täältä!

Kuulostaako matkailu- ja ravintola-ala houkuttelevalta, mutta et vielä tiedä, mikä olisi juuri sinulle sopiva homma? Kokeile Musta tulee isona -testiä, se antaa erinomaisia ehdotuksia siihen, kannattaisiko harkita esimerkiksi kokin, hotellinjohtajan tai yrittäjän ammattia!

 

Monta tietä alalle

Matkailu- ja ravintola-ala tarjoaa monipuolisia työpaikkoja uransa eri vaiheissa oleville tekijöille. Jos matkailu- ja ravintola-alan työt kiinnostavat, hae rohkeasti suoraan kiinnostavaan paikkaan TET-harjoitteluun tai vaikkapa kesätöihin. Kokeilemalla tiedät, onko ala sinua varten! Matkailu- ja ravintola-alalla on aina hommia tyypeille, joilta löytyy asennetta ja intohimoa elämysten tarjoamiseen. 

TET-harjoitteluun

TET-harjoitteluun voi hakea useisiin paikkoihin ympäri vuoden. Yleensä paras keino hakeutua matkailu- tai ravintola-alalle TET-harjoitteluun on käydä kysymässä suoraan kiinnostavasta toimipaikasta, ottavatko he TET-harjottelijoita ja minkälaisia töitä olisi tarjolla. Jotkut yritykset ilmoittavat TET-paikoista myös nettisivuillaan. 

TET-paikan saamisessa matkailu- ja ravintola-alalla korostuvat reipas asenne ja hyvä meininki. Aiempaa kokemusta ei vaadita – tarkoituksenahan on tulla tutustumaan alaan! Parasta on, että hyvin sujuneen TET-jakson myötä voi saada alalta myös töitä, sillä pitkän kokemuksen sijaan alan duuneissa painotetaan asiakaspalveluosaamista ja asennetta.

(Kesä-)töihin

Matkailu- ja ravintola-alalle voi joko kouluttautua tai päätyä kokemuksen kautta. Osaan alan ammateista vaaditaan koulutus (esim. kokki), mutta moniin paikkoihin voi saada ensikosketuksen ilman koulutustakin. Esimerkiksi kahviloista ja pikaruokaravintoloista voi saada työpaikan tai kesätöitä ilman aiempaa alan osaamista. Halutessaan useissa paikoissa voi suorittaa työn ohessa myös alan tutkinnon oppisopimuksen avulla. 

Mikäli työt alalla kiinnostavat esimerkiksi opintojen ohessa tai ensi kesänä, ole rohkeasti yhteydessä kiinnostaviin yrityksiin tai suoraan toimipaikkoihin. Hakemuksessa kannattaa tuoda esiin omaa persoonaa sekä mahdollista aiempaa työkokemusta esimerkiksi asiakaspalvelutyöstä tai vaikkapa omia harrastuksia. 

Alaa opiskelemaan

Matkailu- ja ravintola-alaa voi opiskella sekä toisen asteen opinnoissa että korkeakoulussa. Toisen asteen ammattitutkinnot valmistavat esimerkiksi kokin, tarjoilijan, vastaanottovirkailijan ja matkailupalvelujen tuottajan ammatteihin. Korkeakoulussa taas voi opiskella restonomiksi. Lue lisää alan opiskelusta täältä!

Ammattiesittely, Henkilökuva, Matkailu- ja ravintola-ala

Restonomeilla on monipuolisesti merkityksellisiä töitä

Restonomi voi rakentaa urapolkunsa hyvinkin monipuolisissa, merkityksellisissä ja mielenkiintoisissa työtehtävissä ja restonomin koulutus antaa laajan ymmärryksen koko matkailu- ja ravintola-alan toimintakentästä. Semmi Siltala toimii tällä hetkellä myyntiedustajana Hartwallilla, mutta hänellä on myös vahva tausta yrittäjänä.

Ammattiesittely, Henkilökuva, Matkailu- ja ravintola-ala

Restonomit kokevat työnsä merkitykselliseksi

Neljä restonomia kertovat oman näkökulmansa työnsä merkityksellisyydestä. Mistä merkityksellisyyden tunne kumpuaa heidän työssään matkailu- ja ravintola-alalla?

Henkilökuva, Matkailu- ja ravintola-ala, Opiskelijaesittely

Nean valinta yläkoulun jälkeen: ravintola-alan opinnot

Nean mielestä ravintola- ja catering-alan perustutkinnon opiskelussa mukavinta on se, että oppii joka päivä jotain uutta, tutustuu ihmisiin ja saa paljon kavereita koulusta. Ravintola-alan opinnoissa on paljon työpaikoilla oppimista. Nean mukaan siinä kehittyy hyvin mm. tilannetaju - oppii lukemaan erilaisia tilanteita ja ihmisiä. Lue lisää täältä!

Ammattikorkeakoulu, Matkailu- ja ravintola-ala, Matkailu- ja ravintola-ala

Hae restonomiksi kevään yhteishaussa!

Restonomiksi voi opiskella kahdessatoista ammattikorkeakoulussa Suomessa. Niiden tarjonta korkeakoulujen kevään yhteishaun 17.–31.3.2021 osalta on löydettävissä kätevästi täältä. Lue lisää!


Info

Kunkoululoppuu.fi on Suomen suurin ura- ja koulutusvalintoihin, sekä nuoren elämän tärkeisiin asioihin keskittyvä sivusto. Tarjolla tietoa ja oivalluksia koulutuksesta sekä työelämästä. Puhetta rahasta ja oman talouden hallinnasta.

Kunkoululoppuu.fi-kokonaisuuteen kuuluvat sivuston lisäksi myös nuorisoon liittyviä tutkimuksia sekä abeille suunnattu lehti lukion jälkeisistä vaihtoehdoista.

Sivustoa ylläpitää Talous ja nuoret TAT. Kunkoululoppuu-sivuston lisäksi TATin tuotteita ovat mm. Yrityskylä ja Bisneskurssit.


© 2021 Kun koulu loppuu