Myyntivalmennusta, tarjoilijakoulutusta vai hygieniapassi? Vuokratyö tarjoaa koulutusta oman kiinnostuksen mukaan

| Ammattiesittely, Artikkeli, Vuokratyö

Nuorille vuokratyö on mainio väylä hankkia kokemusta ja sukeltaa eri alojen arkeen. 19-vuotiaalle Ilona Hiltuselle ravintola-alan koulutukset toivat lisää töitä ja monipuolisempia haasteita.  

“On tullut paljon enemmän varmuutta, palkka on noussut, ja olen päässyt töihin Helsingin hienoimpiin ravintoloihin”, hehkuttaa Ilona Hiltunen.

Hiltunen viettää välivuotta ja suorittaa samalla avoimen yliopiston kursseja Helsingin yliopistossa. Hänelle on tärkeää, ettei opintojen lomassa tarvitse sitoutua tiukkaan viikkorytmiin – siksi vuokratyö on tuntunut alusta asti luonnolliselta tavalta tehdä töitä.

Yllätyksenä tuli se, kuinka vuokratyössä pääsee aktiivisesti kehittämään uusia taitoja ja vaikuttamaan omiin työmahdollisuuksiin. Hiltunen on käynyt muun muassa baarimikon ja à la carte -tarjoilijan koulutukset vuokratyöfirman kautta.

“On kiva, että on erilaista pätevyyttä, niin ei tarvitse tehdä samaa koko ajan. Kaikki uusi osaaminen on plussaa, ja uskon, että opiskelujen ohella saa sitä helpommin töitä, mitä enemmän on kokemusta.”

Työntekijöistä pidetään huolta

Hiltunen aloitti viime kesänä saliapulaisen hommista ja on päässyt lyhyessä ajassa kokeilemaan useita erilaisia tehtäviä ravintola-alalla. Oma aktiivisuus poiki myös nykyisen määräaikaisen sopimuksen tarjoilijana.

Hiltunen on kiitollinen siitä, että vuokrafirma Staffpointilla tuetaan vuokratyöntekijöiden kehitystä.

“On ollut tosi hienoa, että koulutusten jälkeen kurssin vetäjät ovat vielä soitelleet perään ja kyselleet, mitä fiiliksiä koulutuksesta jäi ja millaisiin paikkoihin haluaisin tehdä vuoroja.”

Ennen työssä aloittamista Hiltusella oli epäilyksiä siitä, riittääkö työvuoroja tai onko työntekijällä tasavertaiset oikeudet työntekijänä, jos tuuraa aina uudessa paikassa. Ennakkoluulot eivät onneksi ole pitäneet paikkaansa.

“Vuokratyöfirmasta on pidetty hyvin yhteyttä ja kysytty, haluanko muuttaa sopimuksia tai haluanko enemmän tunteja. He huolehtivat meistä tekijöistä hyvin henkilökohtaisesti”, Hiltunen pohtii.

Vuokratyö rohkaisee

Oikeustieteiden opintoihin tähtäävä Hiltunen uskoo, että ravintola-alan kokemus on hyödyksi myös jatkoa ajatellen.

“Kun tulee mentyä uusiin paikkoihin, oppii tarttumaan tilaisuuksiin ja sopeutumaan vieraisiin ympäristöihin. Tottuu tutustumaan erilaisiin ihmisiin ja toimimaan heidän kanssaan.”

Seuraavana etappina edessä siintää kevään pääsykokeet. Suunnitelmana on jatkaa vuokratöissä, vaikka ovet oikeustieteelliseen aukeaisivat.

“Niin koulutuksista kuin töistä on jäänyt käteen uusia taitoja, joita tulen varmasti hyödyntämään vielä tulevaisuudessa”, Hiltunen summaa.

“Ja onhan se siistiä, että voi vaikka kavereille näyttää, että mitä kaikkia drinkkejä olen oppinut baarikoulutuksessa tekemään.”

 

Teksti: Väinö Vasara

Kuva: Niko Jekkonen