Nean valinta yläkoulun jälkeen: ravintola-alan opinnot

Henkilökuva, Matkailu- ja ravintola-ala, Opiskelijaesittely

Nea Kankaanpää
Ravintola- ja catering-alan perustutkinnon opiskelija
Perho Liiketalousopisto

Joihinkin ravintola-alan työtehtäviin voi päästä ilman alan koulutusta, mutta mitä vaativammasta ja monipuolisemmasta toimenkuvasta on kyse, sitä enemmän työntekijöiltä odotetaan ravintola-alan opintoja. Opinnoista on myös hyötyä, kun haluaa edetä uralla. Opintojen avulla ravintola-alasta saa monipuolisen kuvan ja pystyy miettimään paremmin sitä, mikä ravintoala-alan sektori sopii itselle parhaiten esimerkiksi erilaisissa elämänvaiheissa.

Nean mielestä ravintola- ja catering-alan perustutkinnon opiskelussa mukavinta on se, että oppii joka päivä jotain uutta, tutustuu ihmisiin ja saa paljon kavereita koulusta. Ravintola-alan opinnoissa on paljon työpaikoilla oppimista. Nean mukaan siinä kehittyy hyvin mm. tilannetaju — oppii lukemaan erilaisia tilanteita ja ihmisiä.

Oppilaitoksen tiloissa tunneilla käsitellään mm. alan trendejä, tuotetuntemusta, kuten viini- ja oluttietoutta, tarjoiluetikettiä ja asiakaskohtaamisia. Nealla on ollut esimerkiksi ns. integrointitunteja, joissa puolet opiskelijoista tekee ruokia ja toiset tarjoilevat ne ja sitten vaihdetaan rooleja. Näin pääsee tutustumaan ravintoloiden molempiin tehtäväalueisiin ja saa palautetta.

”Ravintola-alalla tiimityö onkin kaikki kaikessa. On myös kiehtovaa, kun opinnoissa on päässyt tarjoilemaan pienissä tai isommissa ryhmissä erilaisissa tilaisuuksissa: mm. Vuoden Tarjoilija -kilpailuissa, Linnan juhlissa ja Elo-säätiön gaalassa eli näkee monenlaisia alan ilmiöitä”, Nea korostaa.

Ravintola-ala on kansainvälinen ja monissa paikoissa pääsee käyttämään ainakin englannin kieltä. Nea on ilahtunut siitä, kuinka englannin kielestä on tullut niin paljon sujuvampaa opintojen aikana, kun sitä on päässyt todella käyttämään.

Kilpailuja ja opintoja ulkomailla

Ammatillisissa opinnoissa voi hakea myös ulkomaille vaihtoon. Nea ei ole kokenut sitä mahdollisuutta, mutta sen sijaan hän on osallistunut ulkomailla alan oppilaskilpailuihin. Vuoden 2019 syksyllä Nea edusti omaa oppilaitostaan Splitissä Kroatiassa AEHT-järjestön eli eurooppalaisten hotelli-, ravintola- ja matkailualan oppilaitosten yhdistysten kisassa. Kilpailut toteutettiin parina ulkomaisen opiskelijakollegan kanssa. Nean kisakaveri oli belgialainen. Ennakkotehtävä liittyi tarjoilujärjestykseen, ja kisapäivänä ohjelmassa oli mm. pöydän kattaminen menun mukaan, menun esittely, viinitarjoilu ja pienen annoksen teko.

Ravintola-alan opinnoissa on mahdollista päästä kilpailemaan alan taidoissa monissa kilpailuissa myös kotimaassa. Nea on ollut jo SM-kilpailuissa ja nyt hän kuuluu koulun valmennustiimiin. Tavoitteena on vuoden 2020 Taitaja-kisoissa päästä Espoon semifinaalien kautta Taitaja-kisojen finaaliin Jyväskylään. Neasta on kiva haastaa itseään.

”Kilpailuissa voi näyttää omia taitojaan. Samalla tutustuu muihin alan opiskelijoihin, alan työnantajiin ja verkostoituu. Tärkeintä on oppia uutta ja oman osaamisen näyttämistä, oman ammattitaidon kehittämistä. Kiinnostaa nähdä, mitä kaikkea pystyy tekemään. Kisailu on kivaa! Sen voi ottaa rennolla otteella. Kisoissa tapaa eri ikäisiä opiskelijoita, voi vaihtaa kokemuksia. Muilta opiskelijoilta saa myös uusia ideoita toimia. On helppo vaihtaa kokemuksia, kun ollaan samalla alalla ja ehkä joskus myös samassa työpaikassa”, Nea kertoo.

Ravintola-alan opinnot rohkaiseva kokemus

Nea kehuu ravintola-alan oppilaitoksen yhteishenkeä ja ilmapiiriä.

”Kaikki ’vuosikurssit’ tervehtivät toisiaan ja kaikkia kohdellaan samalla tavalla. Se varmaankin johtuu siitä, että ravintola-ala on niin ihmisläheinen, että alan opintoihin tulevat ovat lähtökohtaisesti sellaisia, jotka pitävät muista ihmisistä. Ei ole pelkoa, ettei saisi kavereita tai kuuluisi porukkaan.”

Esimerkiksi opintojen alussa tutorit auttavat heti ykkösiä ryhmäytymään. He mm. näyttävät koulun tiloja, auttavat sopeutumaan ja järjestävät erilaisia yhteisaktiviteetteja. Ykkösvuosikurssin jälkeen Nea hankkiutui itsekin tutoriksi.

Hän kokee, että opettajien ja muun henkilökunnan kanssa on helppo toimia. ”Henkilökunta on tosi kivaa, ei ole tiettyjä tiukkoja rooleja, me ollaan kaikki ikään kuin kavereita keskenään, ei liiaksi kuitenkaan. Opettajien kanssa pystyy neuvottelemaan monia asioita ja opettajat todella haluavat, että opit ja valmistut.”

Kipinä TET-jakson kautta

Nea sai idean lähteä opiskelemaan ravintola-alaa TET-jaksokokemuksen kautta. Hän oli yläasteella TETissä kotkalaisessa ravintola Vaustissa ja tajusi siitä, että ravintola-ala voi olla hänen juttunsa.

Nea suoritti yläkoulun Langinkosken yläasteella Kotkassa. Neaa kiinnosti muuttaa jatko-opiskelemaan toiselle paikkakunnalle, ja nyt hän opiskeleekin jo kolmatta vuotta ravintola- ja catering-alan perustutkintoa Perho Liiketalousopistossa Helsingissä.

Joillain oppilaitoksilla on opiskelijoille tarjolla opiskeluasuntoja. Nea esimerkiksi on asunut kaksi ensimmäistä vuotta Perho Liiketalousopiston asuntolassa Helsingin Haagassa. Solussa saa heti uusia kavereita ja on helppo sopeutua uuteen opiskelukaupunkiin. Välillä viikonloppuisin Nea on käynyt kotona tai kotikaupungista Kotkasta on tullut kavereita tai perhettä Helsinkiin vierailulle.

Kaiken kaikkiaan ravintola- ja catering-alan perustutkintoa voi opiskella yli 50 oppilaitoksessa ympäri Suomea, joten opiskelupaikka löytyy monelle jopa kotikaupungista tai lähikunnasta.

Nean viesti ravintola-alan opintoja pohtiville

”Kannattaa hakea. Tämä on hyväntuulinen ala. Töitä löytyy varmasti. Alalla voi valita työpaikan monesta eri mahdollisuudesta: esimerkiksi kahviloista, lounasravintoloista ja à la carte -ravintoloista. Alalla toimivat ihmiset ovat kivoja.”

Ravintola-ala sopii Nean mielestä etenkin positiivisille ja tekemisestä tykkääville.

Opiskeluaikana pääsee tutustumaan ja työskentelemään monenlaisissa ravintoloissa ja näin työn saaminen valmistuttuakin on helppoa. Nea on ollut koulutussopimuksella ensimmäisenä opiskeluvuotenaan Fazer Cafe 8th Floorissa tekemässä kahvilaharjoittelua, toisena vuonna ravintola Kappelissa lounasharjoittelussa ja ravintola Ragussa suorittamassa à la carte -harjoittelua. Tällä hetkellä hänellä on menossa baariharjoittelu ravintola Chapterissä. Nea on myös opiskellut oppisopimuksella ravintola Palacessa ja tekee siellä à la carte -harjoittelun kolmantena opiskeluvuotenaan. Nealle kertyy opintojen aikana monipuolinen kuva ravintola-alasta, ja opintojen loputtua hän pystyykin työskentelemään missä vain.

Neasta on innostavaa, että ravintola-ala kehittyy koko ajan, joten itsekin pääsee edistymään sen mukana. Alalle tulee ”tuoreita” trendejä ja asiakaskohtaamisetkin ovat aina tavallaan uusia.

Ravintola- ja catering-alan tutkinnon jälkeen voi tehdä töitä alalla tai hakea jatko-opintoihin esimerkiksi ammattikorkeakouluun. Alan korkeakoulututkinto on nimeltään restonomi ja sen pystyy opiskelemaan 12 eri ammattikorkeakoulussa.

Nea kokee ravintola-alalla työskentelyn palkitsevaksi ja merkitykselliseksi. ”Kun ihmiset ovat iloisia, olet tehnyt parhaasi, on kivat työkaverit, hyvä ilmapiiri ja tiimi, silloin on onnellinen olo.”

Lue lisää matkailu- ja ravintola-alan:
työtehtävistä
opinnoista

Muista ammatillisen koulutuksen yhteishaku keväällä. Lisätiedot www.opintopolku.fi

Teksti ja kuva: Minna Halmetoja, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa