Nesteen kesätyöläiset merkityksellisissä tehtävissä – VKD21

| Kemianteollisuus, Kesätyökokemus, Vastuullinen kesäduuni

Elina Kahri on työskennellyt kahtena kesänä harjoittelijana Nesteen viestintäyksikön brändimarkkinoinnissa. Kemian prosessitekniikkaa Metropoliassa opiskeleva Salla Niemonen toimii taas Porvoon jalostamolla tislausyksikön ja katalyyttiyksikön käyttöinsinöörinä. Oulussa diplomi-insinööriksi opiskellut Antti Tarkka on taas kesätöissä samalla Porvoon jalostamolla alkylointiyksikössä. 

Miksi tulit juuri Nesteelle kesätöihin?

Elina: ”Yritysten vastuullisuus on minulle tärkeä juttu, ja Nesteellä arvot osuivat yksiin omieni kanssa. Olen saanut työskennellä aidosti tiimin jäsenenä enkä kahvinkeittäjänä. Kokemusta on kesäpestien aikana karttunut niin käytännön tehtävistä kuin strategisesta suunnittelustakin.”

Salla: ”Nesteeltä soitettiin pian sen jälkeen kun olin lähettänyt hakemukseni. Se herätti huomion, koska minulla on kemiantekniikan alan koulutustausta ja olin opiskelujen ohella työskennellyt trukkikuskina. Päiväoperaattorin työssä tämäkin taito oli tärkeä, koska kuljetamme tavaroita paikasta toiseen. Hauskaa ettei mikään työkokemus mene hukkaan!”

Antti: ”Pääsin koronatilanteesta huolimatta porukkaan hyvin mukaan. Arvostan perehdyttäjäni tapaa tutustuttaa minut yksikön töihin. Hän havainnollisti tehtävien monipuolisuutta tarkoilla kysymyksillään. Vastauksia pohtimalla pääsin hyvin perille työnkuvastani ja sen vaatimuksista.”

Mitä olet oppinut kesätöissä?

Elina: “Opin miten markkinoinnin prosessit sujuvat ja kuinka bisnesmaailmassa toimitaan. Nesteen toimiala on monimutkainen ja haastava, mutta siitäkin ymmärrys on kasvanut huimasti. Keskityimme suunnitteluun ja strategian kehittämiseen ja tapahtumat järjestimme virtuaalisesti. Yksi hauskimmista töistä on ollut järjestää kesätyöntekijöille yhteistä toimintaa, kuten virtuaalisia tietovisoja.

Salla: ”Käyttöinsinöörit vastaavat siitä, että kemian tuotantolinja toimii moitteettomasti. Viime kesänä vastasin yhden kolonnin toiminnasta tislausyksikössä. Kolonni on kemianteollisuudessa käytettävä laite, eräänlainen suuri, pystysuora putki, jolla aineet saadaan erotettua toisistaan. Seurasin tarkasti laitteiden paineita, tein tarvittaessa ohjeistuksia prosessin muutoksiin ja koulutin laitoksen operaattoreita. Olen parempi ongelmanratkaisija kesätöiden ansiosta. Havaitsin myös, että kaikkea ei tarvitse osata etukäteen. Vaikka koulussa oppii paljon asioita, ne eivät pelkästään kannattele. Töissä oppii paljon lisää.”

Antti: ”Opettavaisin kesä ikinä. Laitteistojen toiminnoista kertovia kaavioita tutkiessani näin miten koko systeemi on rakentunut. Käsissäni oli avaimet kaikkeen tietoon ja opin valikoimaan olennaisimman kuhunkin tilanteeseen. Opin myös muokkaamaan dataa hyödylliseen muotoon. Osaavan tiedonkäsittelyn kautta oikeat ratkaisut myös syntyvät.”

Miksi suosittelisit Nestettä kesätyöpaikaksi?

Elina: ”Nesteellä pidetään tärkeänä, että kaikki pääsevät porukkaan mukaan ja tapaamaan toisiaan. Naurua on riittänyt, kun olemme tehneet parissa viikossa somekampanjan ja juosseet tukka putkella.”

Salla: “Nesteellä pidin mukavista työkavereista. Jos ongelmia tuli, niitä ratkottiin porukalla. Yksin ei tarvinnut jäädä kummastelemaan.”

Antti: ”Sain paljon vastuuta, ja se oli työn parhaita puolia.”

 

Artikkeli on toteutettu yhteistyössä Nesteen kanssa.

Vastuulliset kesäduunit ja kesätyövinkit löytyvät täältä!