Lukiolaisen vinkit nuorille rahankäyttöön

| Blogi

Raha-asiat mietityttävät nuoria ja aiheesta myös uutisoidaan entistä enemmän. Pyöritän yritystä lukion ohella ja olen perehtynyt rahan käyttöön ja siihen liittyviin ongelmiin ja onnistumisiin melko hyvin. Olen myös kehittänyt toimivat periaatteet ja käytännöt rahan käytölle. Tervetuloa lukemaan blogi-kirjoitustani aiheesta!

 

Nuorena tulot ovat usein maltilliset, lähinnä rahaa saadaan vanhemmilta tai opiskelun ohella tehtävistä töistä. Kuukausittaiset kulutkin pysyvät usein matalina — asumista, ruokaa, vettä, sähköä, ja montakaan muuta hyvin tyypillistä kulua ei täydy maksaa itse huoltajien luona asumisen johdosta. Omaa rahankäyttöä on siis täten varsin helppo seurata, sillä sekä tulot että kulut ovat rajalliset.  Suosittelenkin siis rahan käytön tarkkailua jo silloin, kun asuu vielä yhdessä vanhempien kanssa. Se antaa hyvän pohjan myöhemmälle talouden ja raha-asioiden hallinnalle.

 

Vinkit rahankäyttöön  

Ensimmäinen vinkkini nuorten rahankäyttöön on oman taloudellisen tilanteen, sekä kuukausittaisten kulujen kartoittaminen sekä taulukoiminen eli budjetointi. Nykyään puhelimien sovelluskaupoista löytyy pitkä liuta erilaisia sovelluksia, joiden avulla omaa taloutta pystyy seuraamaan ja suunnittelemaan.  Budjetin tekeminen on auttanut minua huomattavasti, sillä pysyn ajan tasalla kuluista, pystyn suunnittelemaan menojani, eikä epävarmaa oloa omasta rahankäytöstä pääse syntymään. Nykyään myös pankit tarjoavat sovelluksia, joilla pystyy seuraamaan rahankäyttöä helposti ja tarkasti. 

Rahaa kannattaa käyttää harkiten. Vaikka monet tuotteet tai palvelut, kuten esimerkiksi vaatteet ja uudet kännykän kuoret, houkuttelisivat, kannattaa miettiä tarkasti miten ja milloin rahaa käyttää. Teen itse niin, että ensin listaan kaikki yli 20 euroa maksavat asiat, jotka haluaisin ostaa. Sen jälkeen tuumaan asiaa (jos mahdollista) kuukauden. Jos vielä senkin jälkeen koen tarvitsevani asiaa ja haluan sen, käyn ostoksilla.  Tämän myötä en enää tee turhia heräteostoksia, ja olen myös huomannut yllättävän monen haluamani asian olevan lopulta hyödytön. 

Sijoittaminen kuuluu kaikille

Sijoittaminen kannattaa aina, eikä sijoittamiseen todellakaan tarvita suurta pääomaa, vaikka niin usein luullaan. Yleisesti ottaen pitkällä aikavälillä osakkeiden arvo nousee, ja useat pörssiyhtiöt maksavat osinkoa vuosittain osaketuottojesi lisäksi. Jos sijoittaminen kiinnostaa, suosittelen lukemaan Benjamin Grahamin kirjoittaman kirjan ”The Intelligent Investor”, sillä siinä opetetaan kaikki tärkeä tieto sijoittamisesta. Internetistä löytyy myös loputtomasti tietoa sijoittamisesta, joten sijoittamisen voi aloittaa nopeasti esimerkiksi omien vanhempien kanssa. 

Lopuksi haluaisin vielä sanoa, että rahaa saa ja kannattaa myös käyttää. Omasta elämästä ei tarvitse tehdä epämukavaa säästämällä jokaikistä senttiä. Muistakaa myös nauttia tienaamistanne rahoista – mutta tiedostamalla mihin ne rahat menevät!

 

Haluatko oppia lisää raha-asioidesi hallinnasta ja omasta taloudestasi? Millainen rahankäyttäjä olet -testillä testaat nopeasti omat kulutustottumuksesi. Oman talouden hallinta -opintojaksolla puolestaan laitat raha-asiasi kuntoon samalla, kun keräät opintosuorituksia sekä lukioon että korkeakouluun!   

 

 


Joel Klemola 

Kirjoittaja on toisen vuoden opiskelija Lauttasaaren kansainvälisen liiketoiminnan lukiosta.