Nuoren yrittäjän haastattelu

Artikkeli, Yrittäjyys, Yrittäjyystarina

Saara Ista, 17, opiskelee toista vuotta Hämeenlinnan lyseon lukion Luovan yrittäjyyden linjalla, ja hän oli viikon mittaisella TET -jaksolla TATin Bisneskursseilla. Lue nuoren yrittäjän haastattelu.

 

Miten päädyit nuoreksi yrittäjäksi? 

Hain Hämeenlinnan lyseon lukion yrittäjyyslinjalle, sillä halusin normaalin lukion ohelle jotain extraa, jossa pääsisi käyttämään luovuutta ja jossa voisi mahdollisesti oppia paljon hyödyllisiä asioita. Lukion ensimmäisellä vuodella neljälle nuorelle annettiin mahdollisuus osallistua kansainväliseen yrittäjyysprojektiin nimeltä Central Baltic Enterprise without borders. Pääsin siihen mukaan hakemuksen kautta ja pyöritimme kansainvälistä yritystä kahden ystäväni kanssa Suomessa, kahden Virolaisen kanssa sekä Latvialaisen kanssa. Se oli upea kokemus ja voitin myös latviassa pitchaus-kilpailun. Huomasin projektin kautta sen, että tulevaisuudessa yrityksen perustaminen voisi olla oma juttu.

Yrittäjyys linjaamme kuuluu pakollisena Vuosi yrittäjänä -kurssi, joka on yhdessä Nuori Yrittäjyys ry:n kanssa, jonka suorittaa kaikki toisella luokalla olevat yriläiset. Päätin siis syksyllä perustaa oman yrityksen, mutta tällä kertaa yksin. Perustin firman, jonka nimi on Chip Chicks NY, joka tekee itse lisäaineettomia sekä rapeita sipsejä. Tuote on täysin ekologinen ja jokaisesta ostosta menee 10% hyväntekeväisyyteen, Suomessa nälkää näkeville Kotimaanavun kautta.

 

Miten yritykselläsi on mennyt?

Yrityksen kanssa on mennyt todella hyvin. Voitettiin semifinaalissa paras tuote palkinto ja ollaan nyt siis osallistumassa Uskalla Yrittää-finaaliin. Tavoitteena yritykselläni on voittaa jokin palkinto tulevassa finaalissa, mutta jo finaaliin pääsy on ollut uskomatonta. On ollut upeaa nähdä, miten ideasta on syntynyt konkreettinen asia, ja jonka on saanut aikaan aivan yksin.

 

 Intagramissa @chipchicksny 

 

Minkälaista tukea olet saanut tai tarvinnut?

Tuki on ollut hyvin tärkeää ja sitä olenkin saanut perheenjäseniltä, sekä kavereilta. He kannustavat minua jatkamaan eteenpäin. He myös huolehtivat jaksamisestani, sillä se saattaa itseltä välillä unohtua. Kavereiden ja perheenjäsenien tuesta on saanut paljon motivaatiota eteenpäin menemiselle. Olen onnekas, kun olen saanut kasvaa yrittäjyyteen kannustavan ilmapiirin ympäröimänä, sillä monilla saattaa olla hyvin negatiivinen kuva yrittäjyydestä.

 

Millaisia ominaisuuksia yrittäjältä vaaditaan?

Kun aloitin lukion yrittäjyys linjalla, en tiennyt mitään yrittäjyydestä tai mitä tai millaisia taitoja siihen
vaadittaisiin. Yrittäjyys kehittyy koko ajan ja sen matkan varrella oppii paljon uutta jatkuvasti. Tärkeintä on kuitenkin yrittäjämäinen asenne. Sitä tarvitaan kaikkialla, vaikka ei yrittäjäksi haluaisikaan. Jos asenne on kohdillaan, kaikki muu muodostuu sen ympärille.

 

Mitä hyviä/huonoja puolia yrittäjänä toimimisessa on?

Yrittäminen ei ole aina helppoa, varsinkin yksin ollessa työmäärä on paljon suurempi, kuin jos olisi tiimi. Yksin yrittäjänä olemisessa on kuitenkin omat puolensa. Silloin saa tehdä päätökset itse ja saa valita myös omat työaikansa silloin kun sopii itselle parhaiten. Huono puoli yrittäjyydessä on puolestaan se työmäärä, mitä vaaditaan, varsinkin alkumetreillä kun pitäisi saada yritys markkinoille.

Parasta yrittäjyydessä on taas se, että näkee oman mielikuvan toteutuneen ja sen, että omasta yrityksestä
tykätään ja saa paljon positiivista palautetta. Negatiivinen palaute aina harmittaa, mutta se pitäisi ottaa rakentavalla tavalla vastaan ja kehittää yritystä niiden avulla. Lisäksi yrittäjyydessä parasta on se tunne, kun on saanut ensimmäisen tuotteen myytyä. Silloin usko yritykseen vahvistuu entisestään ja se antaa myös paljon motivaatioita. Yrittäjänä saa myös itse olla oma pomo, saa päättää miten yritys pyörii.

 

Tavoitteesi yrityksen suhteen?

Tulevaisuudessa voisin kuvitella olevani täyspäiväinen yrittäjä, mutta uskon että silloin hankkisin ympärilleni tiimin, jonka kanssa perustaisimme yhdessä yrityksen.  En usko, että lähden perustamaan tästä yrityksestä NY-vuoden jälkeen ns. oikeaa yritystä, mutta vaikka tämä yritys lopetetaan ennen kesää kokemuksena tämä on ollut aivan uskomatonta.

 

Mitä terveisiä haluaisit lähettää aloittelevalle yrittäjälle tai siitä haaveilevalle?

Terveisinä haluan lähettää kaikille sen, että kannattaa lähteä koittamaan millaista yrittäjyys on ja olisiko se mahdollisesti tulevaisuudessa vaihtoehto. Meissä nuorissa on tulevaisuus ja voimme tehdä, mitä vain ikinä haluamme ja keksimme. Voin suositella vuosi yrittäjänä kurssia kaikille.

 

Katso videolta Saaran mietteitä Lukio TET-harjoittelusta

 

Tutustu lisää:

ChipChicksNY

Nuori yrittäjyys ry (NY)

Central Baltic Enterprise without Borders (CBEwB)

TATin Bisneskurssit

Hämeenlinnan lyseon lukion Luovan yrittäjyyden linja

Kotimaanapu