Nyrkkeilyn EM-kultamitalisti on ylpeästi oma itsensä 

| Mieli ja hyvinvointi, Mun elämä

26-vuotias nyrkkeilijä Elina Gustafsson elää parhaillaan todeksi yhtä unelmaansa. Kaulaa koristaa EM-kultamitali, joka maistuu erityisen makealta alkuvuotta varjostaneen käsivamman jälkeen. 

Tuoreen Euroopan mestari Elina Gustafssonin hymyntäyteisiä kuvia on saanut seurata viime viikot niin sosiaalisesta mediasta kuin lehtien palstoilta. Voitonnälkä kuitenkin kasvaa syödessä, ja siinä missä Euroopan mestaruus on nuorelle nyrkkeilijälle suuri saavutus, on se myös välietappi kohti suurempaa tavoitetta. 

Gustafssonin silmät tarkentavat loppuvuoden MM-kilpailujen lisäksi jo vuoden 2020 Tokion Olympialaisiin. Urheilijan Instagram-tiliä koristaa Road to Tokyo 2020 -tekstin lisäksi motto ”Pushing the limits, making the future”, liekki-emojeilla höystettynä. 

Gustafssonin tavoitteet ovat kunnianhimoisia, kuten kuuluukin. Olemus on motivoitunut ja halu voittaa on kova. Hän suuntaa lähes kaiken energiansa omaan lajiinsa, ja toteaakin nyrkkeilyn olevan elämäntapa. 

”Ei tätä oikein voi vain harrastaa. Jos mielii kansainväliselle huipulle, jokainen elämän osa-alue täytyy miettiä niin, että se palvelee sitä omaa tavoitetta.” 

Oman jutun hakeminen kuuluu asiaan 

Vaikka Gustafssonin tavoitteet ovat nyt selkeät, myös hänen nuoruuteensa mahtui etsikkoaikaa. Kuten monilla muillakin, tulevaisuuden suunnitelmat kirkastuivat ajan myötä erilaisten kokeilujen ja pohdinnan tuloksena. 

”Mietin, että mitä mä teen elämälläni! Että tää ei voi mennä näin, että mä käyn töissä ja odotan aina vaan seuraavaa viikonloppua,” hän muistelee. 

Oman tarkoituksen kuumeinen pohtiminen tuntui aikoinaan raskaalta, mutta samalla Gustafsson pitää pohdintavaihetta luonnollisena ja jopa välttämättömänä. 

”Jos tavoitteet ovat koko ajan selkeitä, jotain voi jäädä huomaamatta. Sellainen epäröinti ja tietty pelokkuus saa ajattelemaan ja tarkastelemaan omia vaihtoehtoja, mikä voi olla myös hyvä asia”, hän toteaa mietteliäänä. 

Nyrkkeily koukutti välittömästi 

Gustafssonin nyrkkeilyura alkoi 20-vuotiaana, kun ystävä vinkkasi nyrkkeilysalista. Siellä oli kuulemma valmentaja, joka saisi energisestä Gustafssonistakin varmasti mehut irti. Menestystä tuli heti ensimmäisistä otteluista lähtien, ja intohimo lajia kohtaan syttyi nopeasti, ja myös valmennuspuoli huomasi tulokkaan potentiaalin. 

Gustafsson unelmoi alusta asti kansainvälisestä menestyksestä, mutta tavoitteeksi se muodostui vasta, kun valmentaja kysyi häneltä, miten pitkälle hän tahtoo uransa viedä. 

”Oli hyvä, että tavoitteista keskusteltiin, sillä kun ne oli sanottu ääneen, niitä kohti on helpompi pyrkiä.” 

Hyvää energiaa itselle ja muille 

Gustafssonin elämänasenne on positiivinen niin kehän sisällä kuin sen ulkopuolella. Hän pitää oman kehon kuuntelemista ja hyvällä energialla harjoittelua suuressa arvossa, eikä vastustajille uhittelukaan juuri kiinnosta. 

”Mieluummin hymyilen tai nikkaan silmää vastustajilleni”, hän naurahtaa rennosti. 

Urheilijan on tärkeä olla oma itsensä. Gustafssonin mukaan kaiken henkisen ja fyysisen energian tulee olla käytettävissä omaan harjoitteluun ja suorituksiin. Siksi itsekin seksuaalivähemmistöön kuuluva Gustafsson ajaa näkyvästi seksuaalivähemmistöjen asiaa urheilun piirissä, jotta urheilijat voisivat keskittyä lajiinsa vailla huolta siitä, ovatko yhdenvertaisia muiden kanssa. 

Ylpeänä Pride-kulkueeseen 

Gustafsson johdattaa lajinsa kattojärjestön Suomen nyrkkeilyliiton huomenna lauantaina 30.6. Helsinki Pride-kulkueeseen, johon liitto osallistuu tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Osallistumalla Nyrkkeilyliitto haluaa ilmentää kamppailulajien pitkällistä työtä yhdenvertaisuuden eteen. 

”Kehässä ja salilla kaikki ovat yhdenvertaisia”, Nyrkkeilyliiton toiminnanjohtaja Marko Laine julistaa Nyrkkeilyliiton tiedotteessa.

Katso videolta, kun Euroopan mestari kertoo mielipiteensä Rocky-elokuvista

Teksti: Veera Sinervo

Kuva: Veera Punervo

Video: Veera Kellervo

Editointi: Veera Vihervo