Oma koti, oma vastuu

| Artikkeli, Mun elämä, Omaan kotiin

Kun astut ensimmäistä kertaa oman asuntosi ovesta sisään, mitä ajattelet? Luultavasti ajatus itsenäisestä asumisesta tuntuu hyvältä. Itsenäistymisen mukanaan tuomalla vapaudella on kuitenkin myös vastapainonsa.

Vastuu oman talouden pyörittämisestä on itsenäisen asumisen velvollisuus numero yksi. Jääkaappi ei enää täyty itsestään, ja laskujakin tippuu verkkopankin e-laskuluukusta tasaiseen tahtiin.

Pakollisia menoja kertyy vuokran lisäksi sähköstä, internetistä, vedestä, kotivakuutuksesta sekä puhelimen käytöstä.

Tyhjä asunto on melko ankea asuinpaikka, joten huonekaluja ja astioita täytyy hankkia, jos niitä ei ole etukäteen valmiina. Mistä sitä rahaa sitten saa?

Ole tarkkana asumistuen kanssa

Töistä saatavien tulojen ja vanhempien kukkaron lisäksi tukea voi saada muun muassa Kelalta. Yksi merkittävimpiä tukia on yleinen asumistuki, jota myönnetään nykyään myös opiskelijoille. Sen määrä vaihtelee asunnon vuokran ja omien tulojen mukaan.

Helppo tapa vähentää asumiskustannuksia on asuminen jonkun toisen kanssa. Tällöin on kuitenkin hyvä ottaa huomioon, miten Kela tulkitsee asumisjärjestelyn. Kimppakämppä voi tuntua taloudellisesti järkevältä ratkaisulta, mutta saattaakin kääntyä tarkoitustaan vastaan.

Mistä on kysymys? Yksinkertaisesti siitä, että Kela maksaa yhden tuen yhdelle ruokakunnalle, ja tuen määrään vaikuttavat koko ruokakunnan tulot. Mikäli kaksi kaverusta tulkitaan samaan ruokakuntaan kuuluvaksi, toisen tulot vaikuttavat toisen tuen määrään.

Kimppa-asumisessa on hyvä muistaa tehdä erilliset vuokrasopimukset, jolloin Kela tulkitsee usein molempien kuuluvan eri ruokakuntiin.

Muista muuttoilmoitus!

Rahan lisäksi itsenäistyvä nuori joutuu miettimään myös muita käytännön asioita. Osoitteenmuutokset tulisi tehdä sekä Postille että maistraatille, mutta lisäksi voi olla yrityksiä, joille osoitteen joutuu ilmoittamaan erikseen.

Kaiken kruunaavat tietysti pyykit, jotka eivät enää keräydy huoneen lattialta ja palaudu parin päivän päästä puhtaana ja viikattuina hyllyyn. Oma pesukone on näppärin vaihtoehto, mutta monista taloyhtiöistä löytyy pesutupa, jossa on helppo pestä vaikkapa viikon pyykit kerralla.

Lue myös 5 vinkkiä omaan kotiin muuttavalle!

Teksti: Henri Saloranta, kuva: 123rf.com