Opon ajatuksia välivuodesta

Blogi

Valinnanvaikeus – silti, mikä ihmeen välivuosi?

Muistelin omaa lukion jälkeistä aikaa. Minun sukupolvellani ei ollut opinto-ohjausta. En tiennyt mitä olisin lukion jälkeen tehnyt, eikä muistaakseni kukaan sitä erityisesti kysynytkään. En myöskään hakenut opiskelemaan suoraan lukiosta, vaan menin ’pätkätöihin’.

Minun nuoruudessani ei puhuttu välivuosista, eikä niin pitäisi tehdä nykypäivänäkään. Elämässä ei ole välivuosia, on vain elettyä elämää ja kerättyä elämänkokemusta. Kaikkea kokemusta voi elämässään käyttää opiksi ja ymmärtää niiden osaamista kartoittava merkitys.

Elämänkokemus lisää tietoja maailmasta, jostain alasta tai vaikka tekniikasta. Kokemus opettaa taitoja kohdata ihmisiä, koodata tai vaikkapa lukea käyttöohjeita. Kokemus toivottavasti auttaa sinua ymmärtämään itseäsi paremmin, kuten vaikka omien valintojen ja päätösten tekemisen tapaasi. Mikään edellä kuvattu oppi ei mene hukkaan!

Oma opiskelualani löytyi pari vuotta lukion päättymisen jälkeen. Eikä ensimmäinen tutkintoni suinkaan ollut se, eikä sitä, mitä nykyisin teen. Pohdi omia arvojasi, toiveitasi ja kuuntele sisäistä ääntäsi. Sinullekin on paikka tässä maailmassa, vaikket olisikaan mistään varma. Siksi haluankin kannustaa sinua olemaan rohkea, tarttumaan eteen tuleviin mahdollisuuksiin, uskomaan itseesi ja noukkimaan ympäristöstäsi tulevat signaalit omannäköisen elämäsi rakennusaineeksi.

Elämässä ei ole välivuosia, siksi

  • kerää elämänkokemuksia ja ota niistä jotain opiksi
  • tartu eteen tuleviin mahdollisuuksiin, vaikka ne vähän pelottaisivatkin
  • kehitä rohkeuttasi kulkea kohti tuntematonta, selviät ja selvität haasteita
  • tulevaisuuden taitona tarvitaan joustavuutta ja epävarmuuden sietokykyä, jota em. asiat hyvin kehittävät
  • sinussa on kaikki, mitä tarvitset

Lue edellinen blogi: Viihdytkö koulussa? Viisi vinkkiä koulussa viihtymisen parantamiseksi?


Tiina Uuttu

Kirjoittaja on kouluun pyöräilevä vuoden opo 2019.  Lähimetsien marjat ja sienet eivät jää tältä Kosken seudun yläasteen ja lukion opinto-ohjaajalta keräämättä.