Pääsykokeet lähestyvät – VALMISTAUDU!

Artikkeli

Pääsykoerumba on käsillä ja ehkä sinäkin kuulut niihin, jotka haaveilevat opiskelupaikasta yliopistossa. Pääsykokeet eivät olet läpihuutojuttu ja vain murto-osa pääsee sisälle. On kuitenkin olemassa yksinkertaisia ja toimivia keinoja parantaa omia mahdollisuuksiaan.

”Lahjakkuuttakin tärkeämpää on oma asenne”, kannustaa professori Juha T. Hakala.

Hän on Jyväskylän yliopiston professori, joka on tsempannut satoja motivaationsa kadottaneita opiskelijoita eteenpäin. Huhtikuussa ilmestyneessä kirjassaan äsykoeopas (Talentum) hän tarjoilee neuvoja miten selviytyä voittajana pääsykokeista. Vaikka olosi olisi tällä hetkellä epätoivoinen, Hakala muistuttaa muidenkin pääsykokeisiin valmistautuvien tuntevan tismalleen samoin.

– Sinussa ja niissä ”muissa” on vain se ero, että sinä et lannistu! Jos tärkein, eli asenne, on oikea ja taistelutahto hirmuinen, asiat selkenevät lukiessa.

Hakala teroittaa, että pääsykokeissa haetaan nimenomaan sinnikkäitä ihmisiä, jotka jaksavat mennä läpi harmaan kiven.

Realismi kannattaa

Mitä professori Hakala sanoisi ihmiselle, joka ihan tosi hirveän paljon halusi juuri Helsingin lääkikseen, ja ei massiivisesta luku-urakasta ja huipputasoisesta motivaatiosta huolimatta päässyt sisään?

– Jos yrityskertoja on takana yksi ja sisään pääsy vain muutaman pisteen päässä, sanon, että yritä vielä kerran. Täysillä. Jos kaulaa oli todella paljon, kehotan vaihtamaan yliopistoa. Lääkäriksihän sinä halusit! Pyri yliopistoon, jossa voit opiskella lääkäriksi, mutta jonne on huomattavasti helpompi päästä. Kun olet lääkäri, voit sitten muuttaa Helsinkiin ja asua siellä hamaan harmaahapsiuteen saakka. Muista, että realismi on tärkeä valmentautujan ominaisuus.

Harhaluulojakin yliopistoon hakijoilla on. Yleisin niistä Hakalan mukaan on, että pidetään kaikkia muita paljon lahjakkaampina ja pääsykoetta ylitsepääsemättömän vaikeana. Hakala on tullut tulokseen, että suuren virheen voi myös tehdä pääsykokeen aliarvioinnissa.

– Se on lahjakkaan opiskelijan tyypillisin ongelma. Jos satuit selvittämään lukiosi näkemättä juurikaan vaivaa, hylkää se asenne viimeistään nyt. Yliopiston pääsykokeisiin valmistauduttaessa se ei toimi. Myös pääsykokeen yliarviointi on virhe, mutta ei yhtä paha. Se johtaa kipsiin, etkä saa itsestäsi parhaita tehoja irti.

Vinkkejä onnistumiseen

Neuvot pääsykokeisiin valmistuvalle ovat simppeleitä, mutta tehokkaita:

Tee suunnitelma. Jaa päiväsi kolmeen osaan, jossa on kahdeksan tuntia opiskelua, kahdeksan tuntia vapaata ja kahdeksan tuntia unta.

Jokainen tauko nostaa työtehoa. Opiskele 30-60 minuutin – korkeintaan 90 minuutin – pätkissä. Pidä paljon taukoja, viiden minuutin mikrotauoistakin on apua.

Löydä motivaatio. Kaikki keinot ovat sallittuja. Palkitse itseäsi. Pidä tavoitteet realistisena, jotta pettymys ei latistaisi intoasi. Iloitse onnistumisista!

Muista kertaaminen. Se on valmentautumisessa A ja O. Kertaa, kertaa ja kertaa. Vain kertaamalla asiat tarttuvat.

Tsemppiä rutistukseen! Pystyt kyllä siihen.


Nina Pihlas