Päivät pimenevät. Kuinka selvitä opiskelusta?

| Artikkeli

Kylmä ilma hiipii takin kauluksesta sisään bussipysäkillä. Taisit sentään muistaa laittaa jo lämpimämmän takin, vaikka kaulaliina jäikin kotiin. Et ehkä ole vielä edes kaivanut hanskoja esiin kaappien kätköistä.

Aamulla kellon soittaessa ulkona on pilkkopimeää. Samoin jo illalla yhä aikaisemmin. Silti läksyt, koeviikot ja sydänsurutkin siinä samassa iskevät päälle. Miten tästä syksystä voi edes selvitä?

Anna armoa. Itsellesi!

Yle uutisoi sosiologian professori Vesa Puurosen ajatuksia laiskottelun tärkeydestä. Puurosen mukaan jouten olo on silloin tällöin hyödyllistä, koska se voi edesauttaa ulkoisista vaatimuksista irtautumista, parantaa keskittymistä ajattelemiseen ja sitä kautta tehostaa tuottavuutta.

On siis tärkeää joskus ihan vaan olla. Hyvällä omalla tunnolla voi heittää villasukat jalkaan, koulukirjat kiinni ja keittää kupin kaakaota. Yhtä tärkeää, kun on päntätä, pärjätä ja puskea eteenpäin, on joskus antaa itselleen armoa. Anna itsellesi lupa olla tekemättä mitään.

Sydän rakastaa rasittumista

Vaikka aurinko näyttäytyykin yhä vähemmän mitä syvemmälle talveen sukellamme, on sillä silti tärkeä merkitys jaksamisellemme. Käytä jokainen säde hyödyksesi. Pistä nenä ulos joka kerta kun aurinko pilkahtaa esiin edes vähän. Liiku luonnossa, kierrä koulumatkalla kortteli pidemmän kautta ympäri tai nouse portaita hissin sijaan.

Ihmisen tulisi rasittaa sydäntään edes pienen hetken verran useita kertoja päivässä jaksaakseen paremmin. Seuraavalla kerralla kun bussi on kaahaamassa nenäsi edestä, juokse se kiinni. Kyydissä ei sitten enää kylmä ilma pyrikään takin kauluksesta sisään vaan kuuma ulos. Ja muutaman lisälyönnin heittänyt iloinen sydämesi pamppailee onnellisempana: se sai kaipaamansa rasituksen ja kahmaisi samalla hyvän annoksen happea opiskelusta rasittuneille aivoillesi. Kyllä se kevät taas koittaa!

Ps. Joulun jälkeen onkin taas jo aika suunnata katseet ensi kesään ja kesätöihin!