Podcast: #puhurahasta

| Mun elämä, Mun rahat

#puhurahasta on Taloudellinen tiedotustoimisto TATin ja Nordnetin yhteistyössä tuottama, erityisesti nuorille suunnattu rahaa, sijoittamista, säästämistä ja yleisesti henkilökohtaista taloutta käsittelevä podcast.

Puhetta rahasta luotsaa TATin viestintäpäällikkö Viivi Ali-Löytty ja vakioäänenä ja -kasvona jokaisessa jaksossa on #rahapodi’stakin tuttu Martin Paasi. Lisäksi studioon kutsutaan jokaisessa jaksossa vaihtuva nuorisovieras, jotta pysytään perillä siitä, miten taloustieto soveltuu käytäntöön.

Mitä lahjarahoilla kannattaa oikeasti tehdä? Miten kesätyörahoista saa säästettyä, tai miten saada tuloja alkuunkaan, että on jotain mistä säästää? Onko osakesijoittaminen vain rikkaiden puuhastelua, vai olisiko sinustakin siihen, mikäli saisit tarvittavat tiedot?

Kuuntele ja ota selvää!

Jakso 10: Mun elämä, mun rahat

Kymmenennessä jaksossa vieraaksi saapuu Gasellien Hätä-Miikka eli Hätis!

Kauden koontijaksossa kokoamme menneiden jaksojen tärkeimmät opit Hätiksen vilkkailla tarinoilla höystettynä. Räppärin värikäs työhistoria tarjoaa esimerkkejä niin onnistumisista kuin talouden karikoista. Suurin hyve oman talouden pyörittämisessä on kuitenkin aktiivinen tarttuminen eteen tuleviin mahdollisuuksiin.

Jakso 9: Vaurastu viisaasti

Yhdeksännessä jaksossa pohdittiin sijoittamista yhdessä Pörssilähettiläs Jaakko Ihon kanssa.

Onko sijoittaminen eliitin salamyhkäistä riskinottoa? Pitääkö sijoittamisen aloittamiseksi olla tietty määrä pääomaa, ja miten tätä pääomaa saisi kerrytettyä? Millaisia riskejä sijoittamiseen liittyy? Viivin ja Martinin vieraaksi saapunut Jaakko avaa sijoittamisen saloja ja kertoo, miksi hänen mielestään kaikkien tulisi saada opetusta sijoittamisesta.

Jakso 8: Kun kaikki ei menekään putkeen raha-asioissa

Kahdeksannessa jaksossa käsitellään raha-asioita yhdessä OSKU ry:n puheenjohtaja Emmi Pentikäisen kanssa.

Emmi on yksi lähes 400 000 maksuhäiriömerkinnän kanssa elävästä suomalaisesta. 18-vuotiaana otetut kytykaupat ja pikavipit sotkivat Emmin elämän ja raha-asiat vuosiksi. Nyt hän kertoo valaisevan tarinan siitä, miten hän selvisi rahahuolistaan, ja miten olisi pitänyt toimia, jotta luottotietojen menettämiseltä olisi vältytty.

Jakso 7: TETin kautta kesätöihin

Mitä konkreettista hyötyä työelämään tutustumisesta on kesätyönhaun kannalta? Mitkä ovat tärkeimmät asiat, jotka kannattaa muistaa TET-paikkaa hakiessa ja miten TETistä saa eniten irti?

Viivin ja Martinin vieraaksi saapuu Aleksanterin teatterissa TET-jaksonsa viettänyt 20-vuotias Alen Nsambu, joka valaisee omia kokemuksiaan TETistä ja kertoo, millä keinoilla hän hankki myöhemmin opiskelun oheen vakituisempaa työtä vanhasta TET-paikastaan.

 

Jakso 6: Mitä jokaisen pitäisi tietää taloudesta?

Mitä asioita on erityisen tärkeää tietää, vaikka talous ei olisikaan se oma päälimmäinen kiinnostuksen kohde? Miksi talouden käsitteet ovat niin tärkeitä, että niitä kannattaa opetella vaikka hieman väkisin?

Viime keväänä taloustaitokilpailun huikaisevalla suorituksella voittanut Pinja Nieminen Tampereen Rellun lukiosta saapui Viivin ja Martinin vieraaksi keskustelemaan taloustaidoista ja niiden välttämättömyydestä oman arjen pyörittämisessä.

 

Jakso 5: Tee oma työ ja tienaa

Mitä muuta yrittäjyys tuo tullessaan kuin vapautta ja vastuuta? Hoituuko yrityksen perustaminen muutamalla Google-haulla? Entä miten bisnestä pyöritetään opintojen ohessa?

Viivin ja Martinin vieraaksi studioon keskustelemaan saapuu nokialainen nuori yrittäjä Leevi Lamminsivu, joka on pyörittänyt omaa kiinteistöhuoltoalan yritystään 14-vuotiaasta asti. Nyt hän kertoo 2-vuotisesta yrittäjän taipaleestaan, jonka seuraava etappi on osakeyhtiön perustaminen ja toimitusjohtajan titteli.

 

Jakso 4: Miten rahalla voi pelastaa maailman?

Millaisia taloudellisia ratkaisuja eri yritykset joutuvat tekemään tulevaisuudessa, jotta ihmisten tuotanto- ja kulutustottumukset saadaan kestävälle pohjalle? Entä miten jokainen meistä voi hyödyntää kiertotalouden keinoja toimiakseen samalla sekä ympäristöystävällisesti että taloudellisesti järkevästi omassa arjessaan?

Näistä asioista Viivin ja Martinin vieraaksi keskustelemaan saapui TATin Kiertotalousguru Iina Koskinen.

 

Jakso 3: Kesätyö – muutakin kuin taskurahaa?

Mitä muuta kesätyökokemuksesta jää käteen kuin säästöt? Miten ottaa kesätöistä kaikki irti ja miten saat parhaiten hyödynnettyä kesätöissä oppimiasi asioita seuraavassa työnhaussa?

Muun muassa näihin kysymyksiin saatiin vastaus, kun Viivin ja Martinin vieraaksi studioon saapui TATin kesätyöharjoittelija Kasperi. Kasperi jakoi parhaat oivalluksensa työelämästä ja oman osaamisen tunnistamisesta.

 

Jakso 2: Miten ansaita kesällä rahaa?

Useimmille nuorille pääasiallinen tulonlähde on kesätyöt. Mitä tehdä, jos kesätyönhaku ei olekaan sujunut odotetusti, ja työpaikan saaminen näin lähellä kesää näyttää hankalalta? Miksi kaikenlaiset työt ovat arvokkaita ja miten rahaa voi tienata, vaikka ei ”virallista” kesätyötä saisikaan?

Viivin ja Martinin vieraaksi studioon keskustelemaan saapui Erkka Joukola, joka kertoi muun muassa miten itse pääsi kesätöihin seikkailupuistoon.

 

Jakso 1: Miksi rahasta pitää puhua?

Miksi tieto on kultaa myös raha-asioissa, ja miksi rahasta pitää puhua? Miten rahaa tulisi käsitellä, jotta sitä riittäisi muuhunkin kuin välttämättömiin menoihin?

Viivin ja Martinin vieraaksi studioon keskustelemaan saapui 18-vuotias Kallion lukion tuleva abi Olga Heikkala.

Ylläpitäjä: Veera Sinervo