Rahaa kannattaa säästää muulloinkin kuin kesällä

| Artikkeli, Mun elämä, Mun rahat

Monen nuoren elintaso kohahtaa ylöspäin kesän ajaksi, kun opintotuet ja kuukausirahat korvautuvat kesätöiden myötä säännöllisellä palkalla. Rahan määrä tuntuu varsinkin ensimmäisenä työkesänä uskomattomalta, ja parasta on se, että ansaitut rahat saa käyttää niin kuin itse haluaa. 

Palkansaannin riemastuttaviin vaikutuksiin on vaikea varautua etukäteen, ja usein ensimmäisillä palkoilla ostetaankin jotain sellaista, johon ei aiemmin ole ollut varaa: ennen korvalappustereoita, nykyään Yeezyn kengät. 

 

Mieti, miksi säästät 

On tärkeää nauttia elämästä ja oman työn hedelmistä, mutta omaa rahankäyttöä kannattaa siitä huolimatta suunnitella viisaasti. Töiden loppuessa seuraavaan kesään on jälleen pitkä aika, ja huolimaton rahankäyttö kuluttaa säästöt nopeasti. 

Motivaatiota säästämiseen kannattaa etsiä omista tavoitteista ja tulevista tarpeista. Kirjaa ylös välttämättömät menot, joita tuleva vuosi tuo tullessaan, ja budjetoi ainakin niille rahaa kesätyöpalkoista. Lisäksi jokin innostava säästökohde, kuten vaikka festariliput, auttaa löytämään motivaatiota säästämiseen myös silloin, kun heräteostokset meinaavat viedä voiton. 

 

Keksi keinot 

Raha-asioissa ratkaisevassa roolissa on itsekuri, tieto ja maltillinen suhtautuminen rahaan. Suunnitelmallisille ihmisille säästäminen on usein helpompaa, mutta tämä ei tarkoita sitä, etteikö spontaani ihminen pystyisi säästämään. Tärkeintä on etsiä omat keinot, joilla rahaa tulee laitettua säännöllisesti säästöön. 

Alkuun päästäkseen kannattaa esimerkiksi avata verkkopankissa tili, joka on tarkoitettu pelkästään säästöille. Säästötilille voi siirtää rahaa aina palkkapäivänä, jotta kaikki rahat eivät ole pankkikortilla käytettävissä. 

Mikäli säästäminen on erityisen vaikeaa, verkkopankin kautta tapahtuvan tilien välisen rahan siirtelyn voi halutessaan estää, jos säästötililtä tulee muuten ”lainattua” rahaa liian usein käyttötilille. 

 

Säästeliäs käyttäytyminen ratkaisee 

Kertaluontoisen kesätyösäästämisen hyvä puoli on se, että rahaa saa säästämisen onnistuessa lyhyessä ajassa kasaan verrattain ison summan. Tasaisen rahatilanteen takaamiseksi on kuitenkin tärkeää, että säästeliäs käyttäytyminen jatkuu myös silloin, kun kesä on ohi ja säästötilille on kertynyt rahaa. 

Oman rahatilanteen säännöllinen seuraaminen on tärkeää, kun tarkoituksena on elää säästeliäästi. Vain tietämällä oman rahatilanteesi voit suunnitella oman kulutuksesi niin, että rahasi riittävät kaikkeen tarvittavaan. 

Kun tiedät, kuinka paljon tilillä on rahaa, on menot ja mielihalut helpompi suhteuttaa omaan rahatilanteeseen sopiviksi. Näin vältyt ikäviltä yllätyksiltä ja pystyt varautumaan paremmin yllättäviin menoeriin, kuten esimerkiksi kiireelliseen pyöränkorjaukseen tai uusien farkkujen ostamiseen revenneiden tilalle. 

Näin vältät säästöjen nopean hupenemisen: 

 • Seuraa omaa rahatilannettasi säännöllisesti esimerkiksi verkkopankista 
 • Suhteuta kulutuksesi omaan rahatilanteeseesi 
 • Luo säästämiselle tavoitteita, jotta et tuhlaa vaivalla säästämiäsi rahoja turhuuksiin
 • Budjetoi säästämiäsi rahoja tuleviin menoihin, jos tiedät niitä etukäteen
  Ennakoitavia menoja ovat esimerkiksi:

  • Oppikirjat 
  • Bussiliput tai matkakortti 
  • Ruokarahat
  • Vuokra

Veera Sinervo