Rahanpesu herätti kysymyksiä Danske Bankin etäTET-päivässä

| Ammattiesittely, EtäTET, Finanssiala, Finanssialan etäTET, TET-kokemus

Finanssialan etäTET viikon toisena päivänä vuorossa oli Danske Bank. Dansken päivän aiheita olivat yleisen pankkitoiminnan lisäksi digitaaliset maksamisen palvelut, erityisesti Mobile Pay ja rahanpesun torjunta. Danske Bankista Anu Päivinen avasi päivän kertomalla omasta urapolustaan ja työnkuvastaan mm. rekrytoinnin parissa. Anu oli myös ansiokkaasti koko päivän linjoilla vastaamassa nuorten kysymyksiin ja juontamassa puhujia sisään. Danske Bankin maajohtajan avustaja Linda Corin jatkoi kertomalla Danske Bankista työpaikkana ja globaalina yrityksenä. Mielenkiintoista olikin huomata kuinka erilaisilla koulutuksilla Danske Bankissa on työntekijöitä.

Tulevaisuudessa tarvitaan hänen mukaansa koulutuksesta riippumatta monia eri alojen osaajia ja ajatusmaailmoja. Tärkeitä työelämätaitoja tulevat olemaan ongelmanratkaisukyky, sopeutuminen muuttuviin tilanteisiin, empatiakyky ja kyky tehdä yhteistyötä erilaisten ihmisten kanssa.

MobilePayn toimitusjohtaja Noona Puusniekka kertoi omasta urapolustaan ja korosti sitä, että 15-16 -vuotiaana ei tarvitse vielä tietää mitä haluaa tehdä isona, vaan kannattaa rohkeasti ja avoimin mielin lähteä kokeilemaan eri asioita. Esimerkiksi MobilePayn idea lähti vuonna 2013 siitä ajatuksesta, että tehdään rahan lähettämisestä yhtä helppoa kuin tekstiviestin lähetys. Noonan vinkkinä nuorille oli, että ei kannata koskaan lokeroida omaa osaamista liian pieneksi, jolloin saattaa sulkea pois itseltään oppimisen mahdollisuuden.

Jos nyt neuvoisin itseäni 15-16 -vuotiaana, niin sinä et ole ”joko-tai” vaan ”sekä-että”!

          Noona Puusniekka, toimitusjohtaja, MobilePay

Seuraavaksi nuorille puhuivat Jenna Rantanen ja Isabelle Ballester Danske Bankin rahanpesun estämiseen perustetusta yksiköstä. Molempien TET-taustat olivat matkailu- ja ravintola-alalla, mutta Jenna päätyi aikanaan kesätöiden kautta Danske Bankiin vuonna 2017. Isabellellä taas ei ollut vielä vuonna 2017 mitään hajua, mitä KYC Specialist tekee, kun hän haki kyseiseen tehtävään Danske Bankille, joten joskus ura saattaa aueta yllättävälläkin tavalla ja hän on päässyt jo lyhyessä ajassa toimimaan tiimin vetäjänä esihenkilötehtävissä. Rahanpesun estämiseksi työskentelee finanssialalla lukuisia eri ihmisiä ja asiantuntijoilta nousikin vahvasti esiin asiakkaiden ja rahan alkuperän tuntemisen merkitys. Pankeilla on velvollisuus esittää asiakkaille kysymyksiä ja vaatia dokumentteja, jotka selventävät rahan alkuperää.

Nuorten palautetta Danske Bankin päivästä

Nuoret pääsivät päivän aikana vahvasti ääneen ja saivat esittää kysymyksiä jokaiselta vieraalta joko chatin kautta tai avaamalla mikin. Vaikka etäTETissä oli melkein 200 nuorta osallistumassa, niin nuorille annettiin mahdollisuus kysyä ja harjoitella etätyötaitoja esimerkiksi puheenvuorojen ottamisessa tai ohjeiden kysymisessä. Varsinkin rahanpesu, siitä saatavat sanktiot ja sen estämiseen kehitetyt järjestelmät sekä viranomaisyhteistyö kiinnostivat hyvin paljon linjoilla olleita nuoria. Lisäksi kryptovaluutat, ja niiden lailliset ja laittomat käyttötarkoitukset olivat osan asiaan perehtyneiden nuorten mielenkiinnon kohteina. Nuoria kiinnosti myös, miksi jotkut asiakkaat päätyvät pankin tarkempaan tarkasteluun, mitä pankki voi tehdä epäilyttäville asiakkaille ja mitä tapahtuu, jos pankki syyllistyy rahanpesuun. Selvisi nopeasti, että Suomessa rahanpesuepäilyt otetaan hyvin vakavasti ja finanssialalla on paljon lakeihin sidottuja järjestelmiä sekä valvovia tahoja, jotka huolehtivat siitä, että laittomuuksia ei tapahdu. Kaikkea rahaliikennettä seurataan ja myös pienet siirrot ja summat voivat joskus herättää epäilyksiä laittomasta toiminnasta.

Oli mielenkiintoista kuulla, miten rahanpesu liittyy hyvin usein terrorismiin ja miten sitä vastaan pankeissa taistellaan.

          Ysiluokkalainen Kittilästä

Äiti on yrittäjä ja kyllä osa sen asiakkaista käyttää just mobile payta tai apple payta ihan jokapäiväisesti, niin oli mielenkiintoista kuulla MobilePaystä.

          Kasiluokkalainen Rovaniemeltä

Tämän päivän työtehtävä oli kiva, koska sai hyödyntää omia ideoita.

          Ysiluokkalainen Kittilästä

Tehtävät olivat kivoja, sillä olen kiinnostunut sovellusten ja verkkosivujen kehittämisestä niiden luovuuden takia.

          Kasiluokkalainen Kuopiosta

Päivässä mukavinta oli MobilePaystä kuuleminen, sillä maksusovellukset ovat kiinnostavia.

          Kasiluokkalainen Oulusta

Päivässä oli parasta kuulla rahanpesusta, koska se oli todella mielenkiintoinen aihe.

          Kasiluokkalainen Oulusta

Danske Bankin päivän lopuksi nuorille annettiin työtehtäväksi suunnitella tulevaisuuden pankki ja kertoa esimerkiksi, millä tavoin tässä tulevaisuuden pankissa pyritään estämään rahanpesua ja muuta rikollista toimintaa. Alla muutamia ideoita, joita nuoret saivat päivän aikana.

Lisää tietoa Danske Bankin päivästä:

Finanssiala ry:n uutinen

TAT:in uutinen