Restonomeilla on monipuolisesti merkityksellisiä töitä

| Ammattiesittely, Henkilökuva, Matkailu- ja ravintola-ala

Matkailu- ja ravintola-alalla voi työskennellä hyvin monenlaisissa työtehtävissä. Niitä on tarjolla esimerkiksi majoitus-, ravitsemis-, ohjelma-, tapahtuma-, elintarvike- tai toimitilapalveluiden parissa niin yksityisellä, julkisella ja kuin kolmannellakin sektorilla Suomessa ja ulkomailla. Työllistymismahdollisuuksia on muun muassa asiakaspalvelu- ja kehittämistehtävissä, esimiehenä tai yrittäjänä. Jokaisen kannattaa pyrkiä tekemään juuri itselleen sopiva ja merkityksellinen urapolku. Esimerkiksi Semmi Siltala, restonomi vuosimallia 2017, on ehtinyt toimia jo yrittäjänä, ja nyt hän työskentelee myyntiedustajana Hartwallilla Helsingin, Espoon ja Vantaan alueilla. 

– Restonomin omalla persoonalla ja kiinnostuksen kohteilla on suuri vaikutus siihen, minne lopulta työllistyy. Tutkinto antaa perusymmärryksen liike-elämästä sekä samalla erityisosaamista alan palveluliiketoiminnasta ja ylipäätään palveluiden kehittämisestä. Restonomin tutkinto on siinä mielessä turvallinen, että siitä ei valmistuta vain yhteen tiettyyn ammattiin. Oma osaaminen ratkaisee pitkälti työllistymisen. Tutkinto tukee myös hyvin jatko-opiskelua.

Moni restonomi toteuttaa unelmansa merkityksellisestä työstä ryhtymällä yrittäjäksi. Semmi perusti oman yrityksensä jo opiskeluaikanaan Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. Hän pyöritti itse kehittämäänsä ruokarekkatoimintaa vuosina 2015–2018. 

– Ammattikorkeakoulusta oman yrityksen perustamiseen saamani tuki oli mahtavaa. Pystyin suorittamaan molemmat harjoitteluni omassa yrityksessäni. Ensimmäinen liittyi yrityksen aloittamisen suunnitteluun ja toisessa harjoittelussa toimin jo esimiehenä ruokarekassa. Lisäksi sain kytkettyä myös opinnäytetyöni ”Katuruokamyyntipaikkojen kehittäminen kaupungeissa” yritykseni kehittämiseen.

Restonomien työtehtävissä korostuu usein tiimityö. Monelle mukavaan tiimiin kuuluminen antaa tunteen työn merkityksellisyydestä. Jo restonomiopintojen ilmapiirillä on vaikutusta positiivisten kokemusten syntymiseen. 

– Meillä oli mahtava ryhmädynamiikka luennoilla. Antoisinta olivat tunneilla käydyt keskustelut. Monille oli kertynyt kokemusta palvelualoista esimerkiksi kesätöissä jo ennen opiskeluiden aloittamista, joten heillä oli  hyviä työelämään liittyviä esimerkkejä muun muassa johtamisesta, markkinoinnista ja palvelumuotoilusta. Asioiden ymmärtäminen ja omaksuminen oli helppoa, kun ne sai linkitettyä työelämän tilanteisiin. Teimme paljon yhteisiä juttuja myös korkeakoulun ulkopuolella. Opiskelukavereista tulikin pitkäaikaisia ystäviä, ja meille muodostui hyvät verkostot. Verkostojen merkitys onkin korostunut nykyisessä työssäni.

Semmin työtehtävänä on huolehtia omasta asiakaspiiristään, joka koostuu noin 400 ravintolasta. Sen ohella hän tekee yhteistyötä myös yrityksen sisällä. Semmi on lähes päivittäin yhteydessä Hartwallin myyntitiimiin, asiakas- ja laitepalveluihin, logistiikkaan, markkinointiin sekä moniin muihin toimintoihin. Työnkuvaan kuuluu myyntityötä jo olemassa oleville asiakkaille sekä uusasiakashankintaa. 

– Pidän työstäni, koska voin rakentaa päiväni parhaaksi katsomallani tavalla. Meillä on myynnissä paljon vastuuta ja mittareita, joiden mukaan suoritustamme mitataan. Aikataulut voi sovittaa hyvin omien menojen ja rytmin mukaan. Pidän myös siitä, että saan työskennellä ihmisten kanssa omana itsenäni. Päivät ovat erinäköisiä, eikä tylsää ole koskaan. Työssä pitää olla myös liikkeellä, joten toimistotyöstä pitävälle se ei sovi. Suurin osa työstäni on autoilua asiakkaalta toiselle. Puheluita hoidan auton handsfreetä käyttäen siirtymillä ja välillä teen paperihommatkin autossa istuen läppäri tai pädi sylissä.

Restonomin koulutus pyrkii antamaan opiskelijoille laaja-alaisen ymmärryksen koko matkailu- ja ravintola-alan toimintakentästä. Tutkinto antaa valmiudet yhdistää työssä hyvin erisisältöisiä ja -tasoisia tehtäviä, mikä tekee restonomeiksi valmistuvista monipuolisia osaajia. Koulutus valmistaa opiskelijoita alan työtehtäviin, joissa tarvitaan sekä käytännön  osaamista että suunnittelu-, kehittämis- ja asiantuntijaosaamista. Restonomien koulutus antaa myös valmiuksia edetä uralla.

Koen työni merkitykselliseksi, koska pääsen vaikuttamaan asiakkaideni ravintolaliiketoiminnan kehittämiseen. Parantamalla heidän tulostaan edistän samalla myös meidän kauppaamme. Tässä pääsee hyvin käyttämään luovuutta. Saan myös paljon vastuuta, ja oma työpanokseni on merkittävässä roolissa koko meidän ravintolakanavamme tuloksen kannalta. Viihdyn todella hyvin nykyisessä työssäni. Tulevaisuudessa haluaisin mahdollisesti siirtyä enemmän markkinointiin ja ehkä asiakasmarkkinoinnin puolelle.

Lisätietoa restonomin koulutuksista löydät ammattikorkeakoulujen verkkosivuilta ja Opintopolku.fi
-palvelusta. Restonomeja kouluttavat 12 ammattikorkeakoulua löydät kätevästi listattuna täältä.

Teksti: Minna Halmetoja, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa