Restonomiopiskelija Marianne Mokkala: Koko maailma on avoinna!

| Matkailu- ja ravintola-ala, Opiskelijaesittely

Marianne Mokkala_oikea”Matkailuala on aina kiinnostanut minua sen kansainvälisyyden takia. Opiskelin restonomitutkintoni Saimaan ammattikorkeakoulussa, jonka aikana tein työharjoittelun Radisson BLU Manchester Airport -hotellissa. Harjoittelu teki minuun lähtemättömän vaikutuksen, sillä suurin osa työntekijöistä tuli muualta kuin Englannista. Halusin lisää ulkomaankokemusta.

Palatessani Suomeen työskentelin neljä vuotta tapahtuma-alalla. Pidin tapahtumien järjestämisestä hyvin paljon, mutta kaipasin haasteita ja halusin edetä urallani. Tutkailin mahdollisuuksia kouluttautua ulkomailla, sillä polte ei ollut vieläkään kadonnut.  Englanti kiinnosti edelleen, mutta esteeksi koituivat kalliit opiskelukustannukset. Sitten törmäsin Högskolan Dalarnaan ja Tourism Destination Development -ohjelmaan, jonka kaikki opiskeltavat aineet tuntuivat kiinnostavilta. Ja mikä parasta – opiskelu oli ilmaista ja kestää vain vuoden! Tartuin tilaisuuteen ja hain kouluun tietämättä sen enempää tulevasta. Pääsin sisään ja siitä seikkailu sitten alkoi!

Opiskelu Ruotsissa

Olen luokallani ainoa pohjoismaalainen. Muut opiskelijat tulevat Saksasta, Alankomaista, Namibiasta, Etiopiasta, Kiinasta, Serbiasta sekä monesta muusta maasta. Matkailuala on todellakin kansainvälinen! Opiskelukielenä on englanti. Kokemusta karttuu koulusta, elämästä ja uusista kulttuureista.

Nyt minulla on takana ensimmäinen osa opiskeluista. Voin rehellisesti sanoa, että opiskelu on rankkaa, mutta palkitsevaa. Suomessa opiskelu oli enemmän luokkamuotoista – istuttiin kuuntelemassa opettajaa ja tehtiin koe. Ruotsissa kaikki on päinvastaista. Luokassa istutaan muutama tunti viikossa, luetaan itsenäisesti ja tehdään paljon tehtäviä, eikä ole koetta. Käytännön tutkimukset ja työt opettavat parhaiten. Olemme muun muassa oppineet, miten matkailukohteista tehdään kestävästi kehittyviä. Olemme esimerkiksi tutkineet, mitä työkaluja matkailukohteet voivat käyttää kilpailussa muita vastaan ja miten saada luontoresurssit riittämään nyky- ja tuleville sukupolville.  Kursseista mielenkiintoisin on ollut Cultural Heritage and Interpretation -kurssi, jossa tutustuimmee UNESCOn maailmanperintökohteisiin. Töitä tehdään niin yksin kuin ryhmässä, ja tehtävien laajuus vaihtelee yhden ja kahdenkymmenen sivun välillä.

Asuminen Ruotsissa

Elinkustannukset Ruotsissa ovat hieman Suomen tasoa korkeammalla. Asuminen järjestyy asuntosäätiön kautta opiskelijakompleksissa, mikä ei aina ole paras vaihtoehto, jos haluat opiskella rauhassa. Parasta kuitenkin tässä asumismuodossa on, että aina on ihmisiä ympärillä. Joutuu väistämättä käyttämään eri kieliä, kun jakaa keittiön kahdeksan muun ihmisen kanssa. Uudet ystävät myös pitävät koti-ikävää loitolla ja heistä muodostuu oma perheesi ulkomailla.

Vaikka koulunkäynti on englannin kielellä, tulee toiselle kotimaiselle kielelle käyttöä. Yleisesti ruotsalaiset puhuvat hyvää englantia, mutta iäkkäämmät ihmiset osaavat sitä vähemmän. Ruotsissa opiskelu onkin ollut oiva tilaisuus petrata ruotsin kieltä. Olen käyttänyt kieltä joka paikassa, vaikka asia olisi kuinka hankala. Jos kerrot olevasi Suomesta, oletus on, että puhut myös ruotsia. Onneksi ruotsalaisilla riittää kärsivällisyyttä! Itselläni ei ole aiheutunut ongelmia ruotsin kielen käytössä enkä näe heikompaakaan kielitaitoa esteenä opiskelulle tai maassa asumiselle.

Tulevaisuuden suunnitelmia

Saan ensi kesäkuussa Master of Arts, major in Tourism studies -tutkintoni valmiiksi. Aion tähdätä esimiestehtäviin. Kulttuurialan tapahtumat kiinnostavat edelleen, myös matkakohteiden ja kaupunkien kehittäminen kiinnostaa. Koko maailma on avoinna. Aion hakea töitä ympäri Suomea sekä mahdollisesti myös ulkomailta. Lopullinen tähtäimeni on kuitenkin opetusalalla, ja seuraavaksi haluaisinkin opiskella matkailun opettajaksi työn ohella. Matkailuala on edelleen kasvava ja se kiinnostaa entistä enemmän nuoria. Työkenttä on erittäin laaja ja uskon, että opettajana motivoisin opiskelijoita lähtemään kansainvälisiin opintoihin ja työharjoitteluihin. Uskon, että matkailualalla täytyy olla kiinnostunut muista kulttuureista ja maista, jottei maailmankatsomus jää liian suppeaksi. Matkailuala on mielestäni mielenkiintoinen juuri siksi, että se avaa monenlaisia mahdollisuuksia ja lisä- sekä jatkokoulutuksia on tarjolla niin kotimaassa kuin ulkomailla. Koskaan en ole katunut uravalintaani, mielenkiinto kasvaa päivä päivältä!”