Tähtäimessä korkeakoulu? Yhteishaku alkoi!

| Ammattikorkeakoulu, Artikkeli, Yliopisto

Yliopistojen ja korkeakoulujen yhteishaku on alkanut. Hakulomake on täytettävä viimeistään keskiviikkona 5.4. klo 15.00.

Jos tiedät, mihin haluat hakea, on homma helppo: Mene Opintopolun etusivulle ja klikkaa hakulomake auki sivun oikeasta reunasta.

Muista, että hakukohteiden järjestyksellä on merkitystä: sinulle tarjotaan paikkaa, johon valintamenestyksesi riittää ja joka on korkeimmalla tärkeysjärjestyksessä. Voit vastaanottaa vain yhden paikan.

Ei aavistustakaan, mihin hakea?

Kun koulu loppuu -sivuston Duunikoneesta voit löytää uusia näkökulmia tulevaisuuden suunnitteluun. Duunikone antaa vastaustesi perusteella suuntaa antavan luonnehdinnan sinusta ja ehdottaa sinulle mahdollisesti sopivia ammatteja tai aloja.

Alavalintaan löydät apua Mille alalle -osiosta, jossa esitellään myös ammattilaisia työssään. Yliopistojen ja korkeakoulujen tarjontaan sekä opiskelijoiden kertomuksiin pääset tutustumaan Minne opiskelemaan -osiossa.

Jos et saa paikkaa?

Monet joutuvat hakemaan haluamaansa opiskelupaikkaa useamman kerran. Ei siis huolta, vaikka ovi hakemaasi koulutukseen ei heti aukea. Tärkeintä on, ettet luovuta.

Korkeakouluihin voidaan valita hakijoita myös varasijoilta. Jos olet varasijalla, sinulle ilmoitetaan siitä viestissä, jonka saat valinnan tulosten yhteydessä. Ammattikorkeakoulut järjestävät myöhemmin lisähakuja, joiden kautta voit päästä opiskelemaan.

Välivuosi kannattaa käyttää hyödyllisesti. Avoimessa korkeakoulussa voit opiskella monenlaisia aineita. Koulutusta tarjoavat myös esimerkiksi kansanopistot, kesäyliopistot (jotka toimivat myös talvella) ja aikuislukiot. Korkeakouluihin pääsemistä voit helpottaa myös opiskelemalla alaa ammatillisessa koulutuksessa.

Katso lisätietoja erilaisista vaihtoehdoista, jos jäit ilman opiskelupaikkaa.

Yhteishaun aikataulu

Hakuaika: 15.3.2017 klo 8.00 – 5.4.2017 klo 15.00

Liitteet perillä korkeakoulussa: 20.4.2017 klo 15.00 (Tarkista tarkat palautusajat saamastasi hakemus vastaanotettu -viestistä.)

Pääsykokeet: Pääsykoepäivät vaihtelevat. Tarkista hakemasi kohteen pääsykoeaika ja mahdollinen pääsykoekirjallisuus oppilaitoksen nettisivuilta.

Valinnan tulokset: Ilmoitetaan viimeistään 30.6.2017.

Muista ottaa paikka vastan: Hakijan on otettava paikka vastaan viimeistään 14.7.2017 klo 15.00.

Katso lisätietoja korkeakoulujen yhteishausta.

Lähde: opintopolku.fi