Tarinoiden kautta kohti rohkeaa (työ- ja opiskelu)elämää!

| Artikkeli

Kiertuerekka on nyt turvallisesti saatu keikkatauolle Pohjanmaalle Härmään ja rekkasankarit asetettu lataukseen ennen seuraavia seikkailuja. Sankarin viitta onkin hyvä asettaa toviksi naulakkoon ja miettiä, mitä on tullut tehtyä, mitä voisi tehdä paremmin ja missä ollaan onnistuttu. Itse olen erityisen utelias oppimaan uutta, ja haluankin jatkuvasti kehittyä ja kehittää.

Uuden karheassa käyntikortissani komeilee tittelin kohdalla muun muassa tarinankertoja. Sitähän tämä työ on: nuorten innostamista tarinoideni kautta kohti omanlaista ja rohkeaa elämää. Tarinoissa kun on voimaa. Niihin on helppo samaistua ja ne tempaavat mukaansa. Ne innostavat ja nostavat ihon kananlihalle.

Olen matkustellut ympäri maailmaa ja kokeillut noin 20:n eri alan työtä. Olen kulkenut korvat höröllään ja mieli avoimena keräillen erilaisia tarinoita elämääni. Tuntuu, että tällä tahdilla en edes vanhana enää ennätä muistella kaikkea kertynyttä. Tarinani ovat kuitenkin rajalliset työelämän suhteen, ja opinto-ohjaajan opinnot ovat tällä hetkellä vain haaveiden tasolla. Mitä siis tehdä?

Uteliaana tyyppinä ajattelinkin haastaa itseni ja ryhtyä itseoppineeksi opinto-ohjaajaksi: suorittaa kahdessa viikossa lyhyen oppimäärän intensiivikurssin, jonka professorina toimit sinä. Kyllä, kuulit oikein. Kysynkin nyt sinulta lukija, työelämän supersankari, alasi rautainen ammattilainen: Millainen on sinun tarinasi kohti kutsumustyötäsi? Minkä alan supersankarin viittaa kannat ylläsi ja minkä alan tutkinnon olet suorittanut? Millaisia supervoimia ja ominaisuuksia työssäsi tarvitset? Mikä on innostavinta ammatissasi?

Ammattilainen tai opiskelija – kerro minulle tarinasi!

Olen erittäin innostunut kuulemaan tarinasi ja pian kertomaan sen myös nuorillemme. Näille tyypeille, jotka uteliaana mutta tietämättöminä etsivät kutsumustyötään. Kerään kaikki tarinat yksien kansien väliin kokoelmaksi, joka toimii ensimmäisenä aapisena minulle ja kiertueen nuorille kohti omaa kutsumustamme. Yksikin innostava tarina voi muuttaa monen nuoren elämää. Se tarina voi olla sinun.

Otan tarinoita vastaan sähköpostiini joonas.pesonen@filosofianakatemia.fi tai Kun koulu loppuu -sivuston palautteiden kautta. Voit jakaa tarinasi omalla nimelläsi tai nimettömänä. Annetaan hyvän kiertää ja kerro kavereillesikin haasteestani.

Kerro tarinassasi:

Minkä alan ammattilainen olet (titteli + työnkuva)?
Minkä tutkinnon olet suorittanut?
Mitä ominaisuuksia työssäsi tarvitset?
Mikä on innostavinta työssäsi?
Mitä muuta haluat kertoa työstäsi?

Joonas
Suomen ensimmäinen itseoppinut oman elämänsä opinto-ohjaaja

 

Kirjoittaja Joonas Pesonen on Kun koulu loppuu -lukiokiertueen juontaja, joka ottaa elämän seikkailun kannalta. Hän tietää, että vaikka kaikki ei mene aina suunnitellun mukaan, luovuttaminen ei kuulu vaihtoehtoihin. Tärkeintä on liikkeellä pysyminen! Työkokeiluiden, yrittäjänä toimimisen ja maailmanmatkailun seurauksena Joonakselle onkin kertynyt repullinen tarinoita kerrottavaksi.