Ohjeet etäTET-jaksolle

Ohjeet etäTET-jaksolle -osiosta löydät tietoja ja ohjeita mm. miten etäTET-jaksolle haetaan ja miten etäTET-jakso toteutetaan. Tältä sivustolta löydät linkit etäTET-ohjeisiin sekä oppilaalle, työnantajalle että opolle. EtäTET-ohjeita päivitetään syksyn 2020 pilotointien jälkeen.

 

Mikä etäTET?

 

EtäTET-jakso on työelämään tutustumisjakso joka suoritetaan etänä. EtäTET antaa mahdollisuuden suorittaa TET-jakson joko täysin etänä tai osittain etänä sekä fyysisesti työpaikalla ollen.

 

Kenelle?

 

EtäTET-jakso on suunnattu 8-luokkalaisille (1 viikko), 9-luokkalaisille (1-2 viikkoa) ja lukiolaisille oppilaille (1 viikko, vaihtelee koulujen käytäntöjen mukaan).

 

Missä?

 

EtäTET-mallin tavoitteena on, että oppilas voi suorittaa etäTET-jakson mistä päin Suomea vain ja mihin tahansa etäTET-mahdollisuutta tarjoavaan yritykseen ympäri Suomea. Oppilas voi myös tutustua eri TET-malleihin täältä.

 

Miten?

 

Oppilas valitsee mieluisan työnantajan ja on yhteydessä sinne tällä sivustolla olevan ohjeen mukaisesti (EtäTET-ohje oppilaalle). Oppilas hakee etäTET-paikkaa sähköpostilla, työnantajan portaalin kautta tai soittamalla itse suoraan yritykseen. EtäTET-viikon aikana on tärkeää, että työnantaja tarjoaa oppilaalle ohjausta sähköisesti esim. Teamsin, Skypen, Whatsappin, sähköpostin tai puhelimen välityksellä. Työnantajan on hyvä käydä keskusteluja oppilaan kanssa työelämä- ja urapoluista ja esimerkiksi työnantajan toimialasta, ottaa hänet mukaan eri palavereihin ja antaa tehtäviä, jotka liittyvät esimerkiksi työnantajan palveluiden kehittämiseen. Työnantaja voi tarjota myös tällä sivustolla olevan ohjeen mukaisia (EtäTET-ohje työnantajalle) etätehtäviä oppilaalle suoritettavaksi.

Kokemuksellisesti ja oppimisen kannalta oppilaalle on tärkeää, että etäTET eroaa etäkoulupäivästä. Tämän vuoksi on tärkeää, ettei oppilas vaan tee hänelle annettuja tehtäviä, vaan että niiden konteksti ja merkitys selitetään hänelle. Jos oppilas käy läpi esimerkiksi työpaikan nettisivuja, on hyvä kertoa, mitä hyötyä siitä on ja mihin tietoa mahdollisesti käytetään. Oppilaan tekemistä huomioista keskusteleminen on myös tärkeää.

 

Miksi?

 

EtäTETin avulla oppilas saa tietoa ja kokemusta työelämästä sekä eri ammateista myös sellaisilla paikkakunnilla, joilla ei ole tarjolla fyysisiä työpaikkoja. Nykyisten poikkeusolojen myötä perinteisen TETin suorittaminen voi olla haasteellista – etäTETin ansiosta oppilaalla on mahdollisuus suorittaa TET ja saada ensimmäisiä kokemuksia työelämästä. EtäTET-mallin myötä oppilas saa mahdollisuuden kartottaa omaa osaamistaan sekä ideoida ja innostua tulevaisuuden suunnitelmien tekemisestä. EtäTET-malli lisää oppilaan työelämävalmiuksia.

 

Lue lisää:

EtäTET-ohje oppilaalle

EtäTET-ohje työnantajalle

EtäTET-ohje opolle

 

Otamme mielellämme vastaan palautetta tai kehitysideoita etäTET-jaksosta.

Ota yhteyttä:

Maria Kankkunen, maria.kankkunen@tat.fi

 

Tyttö vilkuttaa tietokoneen ruudun edessä. Kuva on TET-jakso osion etusivulla.

 

 

 

Artikkeli, Kesätyökokemus, TET-kokemus

Duunikoutsi-sovelluksesta käytännön apua työnhakuun. Lukiolainen Viivi Mauno vinkkaa, miten saada sovelluksesta kaikki irti

Duunikoutsi on nuorille suunnattu mobiilisovellus, joka auttaa nuorta työelämätaitojen kartuttamisessa, työhakemuksen tekemisessä ja tuoreen...

Artikkeli, TET-kokemus

Uusi etäTET – mistä on kyse?

EtäTET-jakso on työelämään tutustumisjakso joka suoritetaan etänä. Uusi etäTET antaa mahdollisuuden suorittaa TET-jakson joko täysin etänä tai osittain etänä sekä fyysisesti työpaikalla ollen.

Artikkeli, Kesätyökokemus, TET-kokemus

Nuori, hallitse työelämän pelisäännöt!

Oletpa sitten aloittamassa kesätyötä tai TET-harjoittelua, ota haltuun työelämän pelisäännöt eli ohjeet työntekosi tueksi. Ensimmäinen työpäivä ja sen aikana saadut mielikuvat vaikuttavat koko työjaksosi ajan.

Artikkeli, Kesätyökokemus, TET-kokemus

Muista nämä asiat, kun haet töitä!

Haku moniin kesätyöpaikkoihin on jo käynnissä. Kokosimme tähän artikkeliin vinkkejä työnhaun tueksi. Onnea työnhakuun!

Artikkeli, Kesätyökokemus, TET-kokemus, Uutinen

Kesätyötaidot löytyvät kännykästä. Uusi Duunikoutsi-app ladattavissa!

Nuori, jännitätkö työhaastattelua? Mietitkö, miten valmistautua TET-jaksolle? Entä oletko pohtinut, missä asioissa olet hyvä? Tunnistatko vahvuutesi? Ei hätää, apu löytyy nyt kännykästäsi!

Artikkeli, TET-kokemus

Muista nämä asiat, kun haet TET-paikkaa!

Miten hakea TET-jaksolle? Nuoren kannattaa reippaasti hakea TET-paikkaa joko soittamalla tai menemällä paikan päälle kyselemään TET-paikkaa.

Artikkeli, TET-kokemus

Kesätyö TET-paikan kautta

Kevään TET-jaksot ovat monissa kouluissa käynnissä ja se onkin nuorille hyvä tilaisuus tiedustella työnantajalta...

TET-kokemus

Konkari vinkkaa: työelämäkokemusta TET-jaksolta

Työelämään tutustumisjakso eli TET-jakso on upea mahdollisuus kurkistaa työelämään. Silloin voi päästä paikkoihin, joihin...