Ohjeet etäTET-jaksolle

Hienoa, että olet kiinnostunut etäTETistä! EtäTET jakso mahdollistaa työelämään tutustumisen myös poikkeusoloissa ja tarjoaa oppilaille uuden tavan tutustua työelämään myös tulevaisuudessa. Ohjeet etäTET-jaksolle -osiosta löydät tietoa ja ohjeita siihen miten etäTET-jaksolle haetaan ja miten etäTET-jakso toteutetaan. Löydät linkit etäTET-ohjeisiin sekä oppilaalle, työnantajalle että opolle.

 

Mikä etäTET?

 

Etänä suoritettava työelämään tutustumisjakso, jonka voi suorittaa täysin etänä tai osittain etänä ja osittain fyysisesti työpaikalla ollen.

 

Kenelle?

 

  • 8. luokkalaisille (1 viikko)
  • 9. luokkalaisille (1-2 viikkoa)
  • Lukiolaisille (1 viikko, vaihtelee koulujen käytäntöjen mukaan)

 

Missä?

 

EtäTET mahdollistaa nuorelle työelämään tutustumisjakson mistä päin Suomea vain mihin tahansa etäTET-mahdollisuutta tarjoavaan työpaikkaan. Tutustu eri TET-malleihin täältä.

 

Miten?

 

Oppilas voi ensin pohtia, minkälaiseen TET-paikkaan hän haluaa ja mitä siltä odottaa. Pohtimista voi tehdä yhdessä kavereiden, opon tai tutun aikuisen kanssa. Lisäksi voit käyttää apuna Duunikoutsi -sovellusta, jonka avulla löydät arvokkaita vinkkejä TET-paikan pohtimiseen ja TET-jaksolle valmistautumiseen. Kun mieluisa työnantaja on löytynyt, on aika aloittaa etäTET-paikan hakeminen. Tarkemmat ohjeet voi katsoa osiosta EtäTET-ohje oppilaalle.

 

Työnantaja voi tarjota etäTET-mahdollisuutta nuorille ottamalla yhteyttä eri oppilaitosten opinto-ohjaajiin ja/tai markkinoimalla etäTET-mahdollisuutta omissa kanavissaan. TET-jakson ajankohta on koulukohtainen, joten kannattaa tarjota useampaa ajankohtaa tai sopia ajankohta yhdessä koulun/tettiläisen kanssa. EtäTET-jakson tarkoitus on avata ovi nuorelle työelämään. Käytännössä etäTET-jakso voi sisältää esimerkiksi erilaisia tehtäviä ja projekteja, tutustumista työantajan toimialaan, palavereiden ja muiden työelämän käytänteiden seuraamista ja esimerkiksi työntekijöiden haastatteluja. Pääset alkuun etäTET-jakson suunnittelussa tutustumalla EtäTET-ohje työnantajalle -osioon. Sieltä saat kattavat ohjeet etäTETin toteutukseen ja ideoita siihen, mitä kaikkea etäTET-jakso voi sisältää. Ohjeet on laadittu syksyllä 2020 Talous ja nuoret TATin ja Nordean yhteistyössä toteutettujen etäTET-pilottien kokemusten pohjalta.

 

Miksi?

 

TET-jakso on useimmille nuorille ensimmäinen työelämäkokemus. EtäTET jakso mahdollistaakin työelämään tutustumisen myös poikkeusoloissa ja tarjoaa nuorelle uuden tavan tutustua työelämään myös tulevaisuudessa. EtäTETin ansiosta TET-jaksoja voi myös suorittaa eri puolilla Suomea maantieteestä välittämättä. Oppilaalle etäTET-jakso tarjoaa muun muassa:

  • arvokasta tietoa ja kokemusta työelämästä ja mahdollisuuden laajentaa oppilaan kuvaa työelämästä ja omasta paikasta sen osana
  • tavan tutustua ja harjoitella etätyökäytänteitä oikeassa työympäristössä
  • Ideoita oman seuraavan askeleen suunnitteluun (esimerkiksi jatkokoulutus tai kesätyöt)

 

Lue lisää:

EtäTET-ohje oppilaalle

EtäTET-ohje työnantajalle

EtäTET-ohje opolle

 

Otamme mielellämme vastaan palautetta tai kehitysideoita etäTET-jaksosta.

Ota yhteyttä:

Anna Nuorteva, anna.nuorteva@tat.fi

 

Tyttö vilkuttaa tietokoneen ruudun edessä. Kuva on TET-jakso osion etusivulla.

 

 

 

Artikkeli, Duunikoutsi, Kesätyökokemus, TET-kokemus

Duunikoutsi-opetuspaketti nuoren ohjaamisen tueksi

Talous ja nuoret TATin vuonna 2019 kehittämä Duunikoutsi-mobiilisovellus on työelämävalmentaja, jonka avulla nuori oppii...

Artikkeli, Duunikoutsi, Kesätyökokemus, TET-kokemus

Duunikoutsi-sovelluksesta käytännön apua työnhakuun. Lukiolainen Viivi Mauno vinkkaa, miten saada sovelluksesta kaikki irti

Duunikoutsi on nuorille suunnattu mobiilisovellus, joka auttaa nuorta työelämätaitojen kartuttamisessa, työhakemuksen tekemisessä ja tuoreen...

Artikkeli, TET-kokemus

Uusi etäTET – mistä on kyse?

EtäTET-jakso on työelämään tutustumisjakso joka suoritetaan etänä. Uusi etäTET antaa mahdollisuuden suorittaa TET-jakson joko täysin etänä tai osittain etänä sekä fyysisesti työpaikalla ollen.

Artikkeli, Kesätyökokemus, TET-kokemus

Nuori, hallitse työelämän pelisäännöt!

Oletpa sitten aloittamassa kesätyötä tai TET-harjoittelua, ota haltuun työelämän pelisäännöt eli ohjeet työntekosi tueksi. Ensimmäinen työpäivä ja sen aikana saadut mielikuvat vaikuttavat koko työjaksosi ajan.

Artikkeli, Kesätyökokemus, TET-kokemus

Muista nämä asiat, kun haet töitä!

Haku moniin kesätyöpaikkoihin on jo käynnissä. Kokosimme tähän artikkeliin vinkkejä työnhaun tueksi. Onnea työnhakuun!

Artikkeli, Duunikoutsi, Kesätyökokemus, TET-kokemus, Uutinen

Kesätyötaidot löytyvät kännykästä. Uusi Duunikoutsi-app ladattavissa!

Nuori, jännitätkö työhaastattelua? Mietitkö, miten valmistautua TET-jaksolle? Entä oletko pohtinut, missä asioissa olet hyvä? Tunnistatko vahvuutesi? Ei hätää, apu löytyy nyt kännykästäsi!

Artikkeli, TET-kokemus

Muista nämä asiat, kun haet TET-paikkaa!

Miten hakea TET-jaksolle? Nuoren kannattaa reippaasti hakea TET-paikkaa joko soittamalla tai menemällä paikan päälle kyselemään TET-paikkaa.

Artikkeli, TET-kokemus

Kesätyö TET-paikan kautta

Kevään TET-jaksot ovat monissa kouluissa käynnissä ja se onkin nuorille hyvä tilaisuus tiedustella työnantajalta...


Info

Kunkoululoppuu.fi on Suomen suurin ura- ja koulutusvalintoihin, sekä nuoren elämän tärkeisiin asioihin keskittyvä sivusto. Tarjolla tietoa ja oivalluksia koulutuksesta sekä työelämästä. Puhetta rahasta ja oman talouden hallinnasta.

Kunkoululoppuu.fi-kokonaisuuteen kuuluvat sivuston lisäksi myös nuorisoon liittyviä tutkimuksia sekä abeille suunnattu lehti lukion jälkeisistä vaihtoehdoista.

Sivustoa ylläpitää Talous ja nuoret TAT. Kunkoululoppuu-sivuston lisäksi TATin tuotteita ovat mm. Yrityskylä ja Bisneskurssit.


© 2021 Kun koulu loppuu