EtäTET-ohje oppilaalle

Tältä sivulta löydät etäTET-ohjeet oppilaalle.
 

Miksi etäTET?

 

Korona-aikana monet työnantajat eivät turvallisuussyistä tarjoa entiseen tapaan TET-paikkoja. Monet työntekijät tekevät myös entistä enemmän etätöitä. EtäTETissä tutustut työelämään netin välityksellä. Osallistut netin välityksellä työpaikan palavereihin, saat työpaikan yhteyshenkilöltä ohjausta ja tehtäviä. EtäTETissä on tärkeää, että pääset mukaan työyhteisöön. Tässä auttaa mm. se, että sinulla on selkeä lukujärjestys ja säännöllisiä tapaamisia ohjaajiesi kanssa tehtävistä ja että saat kutsun vaikkapa työpaikan virtuaalikahvitauoille. Näin saat TET-jaksosta hyödyn irti.  Onneksi virtuaalisesti voit myös päästä mukaan tilanteisiin, joihin et välttämättä muuten pääsisi!

EtäTETissä on myös hyötyjä tavalliseen TET-jaksoon verrattuna.

 

Mitä hyötyä voit saada etäTETistä?

 

 • Voit hakea etäTET-paikkoihin entistä helpommin myös muualle kuin kotipaikkakunnallesi ja tutustua uusiin työpaikkoihin ja aloihin
 • Voit päästä ehkä jopa helpommin mukaan esimerkiksi työyhteisön palavereihin ja yhteistyökumppaneiden tapaamisiin netin välityksellä kuin livenä.
 • Voit oppia uutta työskentely- ja yhteistyötaidoista netin välityksellä. Kokoemuksesta on hyötyä esimerkiksi kun haet muita töitä. Muista että valmis ei tarvitse olla – kaikki opettelemme netissä viestimistä.
 • EtäTETissä tutustut uusiin ihmisiin ja voit esimerkiksi hakea kesätöitä etäTET-paikasta.

Kannattakin olla avoin etäTET-paikkojen hakemisessa. Muista että kyseessä on työelämään tutustuminen. Sinulla ei tarvitse olla valmiiksi osaamista asioista, vaan kiinnostus oppia uutta riittää. Tärkeää on myös se, että voit kysyä aina apua työpaikan ohjaajaltasi!

 

Näin haet etäTET-paikkaa

 

Pohdi ensin, mitä haluat oppia

 

 • Pohdi ensin millaiseen työpaikkaan haluaisit etäTET-jaksolle. Mitä haluaisit oppia? EtäTET-jakso on mahdollisuus tutustua kiinnostavaan alaan ja kokeilla jotakin uutta.
 • Kannattaa tehdä lista kiinnostavista paikoista ja hakea useampaan.
 • Lataa ilmainen Duunikoutsi-sovellus! Duunikoutsi on sovellus oppilaille, jotka hakevat TET-jaksolle. Duunikoutsi neuvoo, miten valmistaudut TET-jaksolle ja TET-paikan hakuun tai miten tehdä hyvä TET-hakemus. Lue lisää Duunikoutsista ja lataa sovellus Google play tai Apple Storesta.

 

Miten haet etäTET-paikkaa?

 

 • Voit hakea etäTET-paikkaa soittamalla yrityksiin tai laittamalla sähköpostia. Soittamisessa on se hyvä puoli, että voit samalla kysyä työpaikasta lisää ja osoitat samalla rohkeutta ja omatoimisuutta.
 • Jos otat yhteyttä isompaan työnantajaan, et voi välttämättä aina tietää, keneen kannattaa ottaa yhteyttä. Siksi voit tarvittaessa soittaa myös työpaikan puhelinvaihteeseen, ja kysyä, kuka vastaa TET tai henkilöstöasioista.
 • Työnantaja ei ole välttämättä kuullut etäTETistä, joten kerro hänelle, että TET-jakson voi nykyään suorittaa myös etänä, ja lähetä hänelle työnantajan ohje etäTETistä.

 

Varmista etäTET-paikkasi

 

Työnantaja ei välttämättä osaa heti sanoa, voitko tulla etäTETiin. Anna hänelle aikaa selvittää asia työpaikalla, ja sovi aika, jolloin hän palaa asiaan. Jos työnantaja ei ole kiireensä takia palannut asiaan, ota häneen uudelleen yhteyttä puhelimitse tai sähköpostilla.

 

Sopimus

 

TET-sopimuksen tekeminen on tosi tärkeä juttu, koska siinä sovitte TET-jakson ja koulunne käytännöistä. Lisätietoja saat omalta opoltasi.

 

Vinkit etäTET-jaksolle

 

On aina jännittävää mennä uuteen työpaikkaan! Ei ole siis ihme, jos sinua jännittää mennä etäTETiin! Alla on muutamia vinkkejä, jotka voivat auttaa viikon aikana.

 • Ole oma itsesi. Pääasia, että olet kohtelias, kysyt, jos et ymmärrä jotakin ja mietit, mitä voit oppia etäTET-jaksosta.
 • Jos et tiedä, miten pidät yhteyttä ohjaajaan ja työpaikan muihin henkilöihin niin kysy asiaa mielellään heti ensimmäisenä työpäivänä.
 • Muutenkin kysy, jos jokin asia on epäselvä. Tyhmiä kysymyksiä ei ole, vaan työnantajat eivät ole ehkä tulleet ajatelleeksi, mitä tietoa tarvitset.
 • Saat työpaikalla todennäköisesti tehtäviä, joissa on palautusajat. Pidä huoli, että palautat tehtävät ajoissa.
 • Jos sinulla on kysymyksiä työnantajan toimialasta, palveluista ym. niin kysy rohkeasti. Samalla opit paljon uutta, ja voit hyödyntää tietoa ehkä tulevaisuuden suunnittelussa.
 • Pidä tauot. Koneella istuminen on rankkaa. Muista tauot. Työpaikallasi voi olla esim. virtuaalisia taukoja, mutta jos niitä ei ole, niin nouse välillä tuolista ja ota iisisti.
 • Muista olla ajoissa palavereissa. Jos olet jostakin syystä myöhässä, ilmoita siitä työnantajalle ja pahoittele.

 

Käy kurkkaamassa TET-aiheisia videoita

Artikkeli, Kesätyökokemus, TET-kokemus

Duunikoutsi-sovelluksesta käytännön apua työnhakuun. Lukiolainen Viivi Mauno vinkkaa, miten saada sovelluksesta kaikki irti

Duunikoutsi on nuorille suunnattu mobiilisovellus, joka auttaa nuorta työelämätaitojen kartuttamisessa, työhakemuksen tekemisessä ja tuoreen...

Artikkeli, TET-kokemus

Uusi etäTET – mistä on kyse?

EtäTET-jakso on työelämään tutustumisjakso joka suoritetaan etänä. Uusi etäTET antaa mahdollisuuden suorittaa TET-jakson joko täysin etänä tai osittain etänä sekä fyysisesti työpaikalla ollen.

Artikkeli, Kesätyökokemus, TET-kokemus

Nuori, hallitse työelämän pelisäännöt!

Oletpa sitten aloittamassa kesätyötä tai TET-harjoittelua, ota haltuun työelämän pelisäännöt eli ohjeet työntekosi tueksi. Ensimmäinen työpäivä ja sen aikana saadut mielikuvat vaikuttavat koko työjaksosi ajan.

Artikkeli, Kesätyökokemus, TET-kokemus

Muista nämä asiat, kun haet töitä!

Haku moniin kesätyöpaikkoihin on jo käynnissä. Kokosimme tähän artikkeliin vinkkejä työnhaun tueksi. Onnea työnhakuun!

Artikkeli, Kesätyökokemus, TET-kokemus, Uutinen

Kesätyötaidot löytyvät kännykästä. Uusi Duunikoutsi-app ladattavissa!

Nuori, jännitätkö työhaastattelua? Mietitkö, miten valmistautua TET-jaksolle? Entä oletko pohtinut, missä asioissa olet hyvä? Tunnistatko vahvuutesi? Ei hätää, apu löytyy nyt kännykästäsi!

Artikkeli, TET-kokemus

Muista nämä asiat, kun haet TET-paikkaa!

Miten hakea TET-jaksolle? Nuoren kannattaa reippaasti hakea TET-paikkaa joko soittamalla tai menemällä paikan päälle kyselemään TET-paikkaa.

Artikkeli, TET-kokemus

Kesätyö TET-paikan kautta

Kevään TET-jaksot ovat monissa kouluissa käynnissä ja se onkin nuorille hyvä tilaisuus tiedustella työnantajalta...

TET-kokemus

Konkari vinkkaa: työelämäkokemusta TET-jaksolta

Työelämään tutustumisjakso eli TET-jakso on upea mahdollisuus kurkistaa työelämään. Silloin voi päästä paikkoihin, joihin...