EtäTET-ohje oppilaalle

Mahtavaa, että etäTET-kiinnostaa sinua! Tältä sivulta löydät etäTET-ohjeet oppilaalle. Ohjeiden pohjalta saat arvokasta tietoa siitä, mitä etäTET tarkoittaa, miten hakea etäTET -paikkaa sekä mitä etäTETissä kannattaa ottaa huomioon.

 

Ohjeiden pohjalta voit lähteä pohtimaan ja suunnittelemaan juuri sinulle sopivaa etäTETtiä. Ohjeet sisältävät kolme osiota

 1. Mikä on etäTET?
 2. EtäTETin hyödyt
 3. Näin haet etäTET-paikkaa
 4. Vinkkejä etäTET-jaksolle

 

Mikä on etäTET?

 

Vallitsevassa korona-tilanteessa monet työnantajat eivät voi turvallisuussyistä tarjota TET-paikkoja entiseen tapaan. Tämän seurauksena on tullut tarpeen kehittää uusia tapoja toteuttaa TET ja etäTET on yksi vaihtoehto tähän.

EtäTETissä osallistut etäyhteyden kautta työpaikan toimintaan. Työnantajat voivat tarjota etäTETissä erilaista ohjelmaa riippuen esimerkiksi siitä millä alalla työnantajasi toimii ja minkä kokoinen yritys on kyseessä. Voit myös itse esittää toiveita etäTETin sisältöön.

EtäTETissä voit esimerkiksi

 • Päästä mukaan palavereihin
 • Tutustua yrityksen työntekijöihin
 • Haastatella yrityksen työntekijöitä
 • Osallistua virtuaalikahvitauoille
 • Saada oman projektin etäTET-viikon ajaksi, jota tehdään työnantajan ohjaamana
 • Tehdä yrityksen toimintaan liittyviä tehtäviä

 

EtäTETin hyödyt

 

EtäTET antaa monia mahdollisuuksia. Tässä niistä muutamia

 • Voit hakea etäTET-paikkaa mistä päin Suomea tahansa
 • Opit tärkeitä etätyöskentelyn taitoja kuten
  • Viestimään kirjallisesti ja videon välityksellä
  • Käyttämään erilaisia ohjelmia
  • Työskentelemään etänä ryhmässä
 • EtäTET-kokemuksesta on hyötyä työnhaussa ja voit kysyä jatkossa kesätöitä etäTET-paikasta
 • Pääset tutustumaan uusiin ihmisiin

Muista kuitenkin, että kyseessä on työelämään tutustuminen. Sinulla ei tarvitse olla valmiiksi osaamista näistä asioista, vaan kiinnostus oppia uutta riittää. EtäTETin aikana pääset opettelemaan näitä kaikkia. Voit aina kysyä apua opoltasi tai TET-paikan ohjaajaltasi, he auttavat ja ohjaavat sinua!

 

Näin haet etäTET-paikkaa

 

1. Pohdi mitä haluat TET-jaksolta

 

EtäTET paikan valitseminen voi tuntua haastavalta, koska vaihtoehtoja on niin monia. Voit lähteä liikkeelle kartoittamalla vaihtoehtoja esimerkiksi seuraavien kysymysten avulla:

 • Oletko kiinnostunut tietystä alasta?
 • Ihailetko jonkun julkisuuden henkilön uraa? Voisiko sieltä löytyä ideoita?
 • Missä tutut aikuiset työskentelevät?
 • Entä mitä haluat oppia?
 • Onko jokin tietty palvelu tai tuote mikä sinua kiinnostaa? Voisitko hakea sellaiseen yritykseen, joka tuottaa palvelun tai valmistaa tuotteen?
 • Mitä haluat oppia?

Kirjoita vastauksia ylös, juttele opon tai kaverin kanssa tai selaa kiinnostavia yrityksiä somesta tai nettisivuilta. Valitsitpa minkä yrityksen tahansa, opit varmasti uutta!

Tee lista sinua kiinnostavista paikoista ja hae useampaan.

Pohdinnan tukena voit käyttää myös ilmaista Duunikoutsi sovellusta. Duunikoutsi neuvoo, miten valmistaudut TET-jaksolle ja TET-paikan hakuun tai miten tehdä hyvä TET-hakemus. Lue lisää Duunikoutsista ja lataa sovellus Google play tai Apple Storesta.

 

 

2. Ota yhteyttä työnantajaan

 

 • Voit hakea etäTET-paikkaa soittamalla yrityksiin tai laittamalla sähköpostia.
 • Soittaminen on nopea tapa ja samalla voit kysyä työpaikasta lisää ja osoitat samalla rohkeutta ja omatoimisuutta. Soittaminen voi jännittää, mutta sitä voi harjoitella esimerkiksi kaverin tai opon kanssa.
 • Sähköposti on myös hyvä tapa lähestyä yrityksiä, kerro viestissä ainakin seuraavat asiat:
  • Kuka olet? Nimi ja koulu
  • Miksi otat yhteyttä? TET-jakson ajankohta ja kesto
  • Miksi olet kiinnostunut työpaikasta?
  • Voit kertoa lyhyesti myös vahvuutesi ja mahdollisesta työkokemuksestasi tai harrastuksistasi
  • Yhteystietosi
 • Isojen yritysten kotisivuilta voi olla vaikea hahmottaa keneltä etäTET paikasta voisi kysyä. Pyydä apuja tähän tutuilta aikuisilta tai opolta. Voit myös ottaa yhteyttä yrityksen puhelinvaihteeseen ja kertoa, että etsit etäTET-paikkaa ja kysy kuka vastaa yrityksen TET-, työharjoittelu- ja henkilöstöasioista.
 • Työnantaja ei ole välttämättä kuullut etäTETistä, joten kannattaa valmistautua kertomaan lyhyesti mikä etäTET on. Lisäksi voit lähettää heille työnantajan ohjeen etäTET-jakson suunnitteluun: työnantajan ohje

Myös Duunikoutsi-sovelluksesta löydät arvokkaita vinkkejä soittamiseen ja sähköpostin lähettämiseen!

 

3. Varmista etäTET-paikkasi

 

Työnantaja ei välttämättä osaa sanoa heti ensimmäisessä puhelussa tai sähköpostivastauksessa, voivatko he tarjota etäTET paikkaa. Työantaja voi selvittää asiaa työpaikalla ja voitte sopia ajan, jolloin palaatte asiaan. Jos työnantaja ei ole kiireensä takia palannut asiaan, voit ottaa vielä uudelleen yhteyttä ja kysyä, mikä etäTET paikan tilanne on.

 

4. Tee sopimus

 

TET-sopimuksen tekeminen on tärkeä osa etäTET-jaksoa, koska siinä sovitaan etäTET-jaksosta ja siihen liittyvistä käytänteistä. Lisätietoa sopimuksesta saat omalta opoltasi.

 

Vinkkejä etäTET-jaksolle

 

Uuteen työpaikkaan meneminen jännittää meitä kaikkia. On siis ihan tavallista, jos sinua jännittää mennä etäTETiin! Alla on muutamia vinkkejä, jotka voivat auttaa viikon aikana.

 • Ole oma itsesi – Työpaikalla jokaisen tulisi saada olla oma itsensä. Muista kuitenkin olla kohtelias ja ystävällinen ja noudattaa työpaikalla yhteisesti sovittuja pelisääntöjä.
 • Kysy rohkeasti – On hyvä muistaa kysyä, jos jokin asia on epäselvä. Tyhmiä kysymyksiä ei ole, vaan työnantajat eivät ole ehkä tulleet ajatelleeksi, mitä tietoa tarvitset. Jos sinulla on kysymyksiä esimerkiksi työnantajan toimialasta tai palveluista niin kysy rohkeasti. Samalla opit paljon uutta, ja voit hyödyntää tietoa ehkä tulevaisuuden suunnittelussa.
 •  Ole ajoissa – muista olla ajoissa aamulla ja mene ajoissa palavereihin tai muihin virtuaalisiin tapaamisiin. Jos olet jostakin syystä myöhässä, ilmoita asiasta ja pahoittele. Saatat saada työpaikalla myös tehtäviä, joissa on palautusajat. Pidä huoli, että palautat tehtävät ajoissa.
 •  Muista tauot – Pidä huoli tauoista. Tauot antavat energiaa päivään ja auttavat pysymään keskittyneenä. Koneen ääressä istuminen on rankkaa myös kropalle ja silmille, joten poistu tauoilla koneen ääreltä. Jaloittele tai käy vaikka ulkona haukkaamassa happea.
 • Käy kurkkaamassa TET-aiheisia videoita
EtäTET, Finanssiala, Finanssialan etäTET, TET-kokemus

Nordean etäTET-päivän kantavana teemana oli vastuullinen tulevaisuus

Suomen historian ensimmäinen koko toimialan kattava etäTET-viikko 19.4.-23.4. päättyi Nordean päivään. Etänä suoritettava työelämään tutustumisjakso eli etäTET kokosi Teamsin välityksellä 200 nuorta ympäri Suomen oppimaan finanssialasta ja sen yrityksistä. Osallistujia oli aina Kittilästä pääkaupunkiseudulle asti, mikä onkin mahdollistanut työelämään tutustumisen myös sellaisille paikkakunnille, jossa on ollut vaikeaa järjestää TET-paikkoja nuorille.

EtäTET, Finanssiala, Finanssialan etäTET, TET-kokemus

Varman päivänä pohdittiin tulevaisuuden työelämää ja työkulttuuria

Historiallinen finanssialan yhteinen etäTET-jakso kokosi huhtikuun lopulla nuoret yhteen finanssialan etäTETiin asuinpaikasta riippumatta aina pääkaupunkiseudulta Lappiin. Mukana oli yläkoululaisia sekä lukion ensimmäisellä opiskelevia ja viikon ohjelma jaettiin viiden eri toimijan kesken. Mukana olivat Finanssiala ry, Danske Bank, Varma, OP ryhmä ja Nordea.

EtäTET, Finanssiala, Finanssialan etäTET, TET-kokemus

OP Ryhmän etäTET-päivänä pohdittiin omia taloudellisia unelmia

Ensimmäistä kertaa Suomessa järjestetty finanssiala toimialan yhteinen etäTET kokosi viikolla 16 nuoret finanssialan TET-harjoitteluun asuinpaikasta riippumatta aina pääkaupunkiseudulta Lappiin. Mukana oli yläkoululaisia ja lukion ensimmäisellä opiskelevia. Viikon ohjelma jaettiin viiden eri toimijan kesken, jotka olivat Finanssiala ry, Danske Bank, Varma, OP Ryhmä ja Nordea.

EtäTET, Finanssiala, Finanssialan etäTET, TET-kokemus

Finanssialalla on monenlaisia töitä monenlaisille osaajille!

Finanssiala tarjosi ensimmäistä kertaa koko toimialan kattavan työelämään tutustumisjakson eli TETin etänä suomalaisille koululaisille ja opiskelijoille 19.4.-23.4. Viikon ohjelma oli jaettu viiden eri toimijan kesken. Mukana olivat Finanssiala ry, Danske Bank, OP ryhmä, Varma ja Nordea. Kukin toimija isännöi nuoria yhden päivän ajan.

Ammattiesittely, EtäTET, Finanssiala, Finanssialan etäTET, TET-kokemus

Rahanpesu herätti kysymyksiä Danske Bankin etäTET-päivässä

Finanssiala tarjosi ensimmäistä kertaa koko toimialan kattavan työelämään tutustumisjakson eli TETin etänä suomalaisille koululaisille ja opiskelijoille 19.4.-23.4. Viikon ohjelma oli jaettu viiden eri toimijan kesken. Mukana olivat Finanssiala ry, Danske Bank, OP ryhmä, Varma ja Nordea. Kukin toimija isännöi nuoria yhden päivän ajan.

EtäTET, Finanssiala, Finanssialan etäTET, TET-kokemus

Historiallinen finanssialan etäTET viikko alkoi tänään!

Finanssiala ry tarjoaa ensimmäistä kertaa koko toimialan kattavan työelämään tutustuisjakson eli TETin etänä suomalaisille koululaisille ja opiskelijoille. Viikon mittaisen etäTETin aikana nuorilla on mahdollisuus tutustua finanssialan erilaisiin työpaikkoihin ja kartuttaa työelämätaitoja. 200 osallistujaa pääsee tutustumaan toimialaan ja sen työpaikkoihin, asuinpaikastaan riippumatta.

Ammattiesittely, EtäTET, Finanssiala, Finanssialan etäTET

OP mukana mahdollistamassa nuorille tärkeitä työelämäkokemuksia!

OP Ryhmä on yksi finanssialan yrityksistä, jotka yhdistävät voimansa viikolla 16 ja tarjoavat sadoille nuorille ympäri Suomea arvokkaita ensimmäisiä työelämäkokemuksia.

EtäTET, Finanssiala, Finanssialan etäTET, TET-kokemus

Nordea mukana Finanssialan yhteisessä etäTETissä!

Nordea haluaa luoda nuorille uskoa parempaan huomiseen näin poikkeusaikoina ja on yksi Finanssialan yrityksistä, joka on mukana valtakunnallisessa etäTET:issä huhtikuussa viikolla 16.


Info

Kunkoululoppuu.fi on Suomen suurin ura- ja koulutusvalintoihin, sekä nuoren elämän tärkeisiin asioihin keskittyvä sivusto. Tarjolla tietoa ja oivalluksia koulutuksesta sekä työelämästä. Puhetta rahasta ja oman talouden hallinnasta.

Kunkoululoppuu.fi-kokonaisuuteen kuuluvat sivuston lisäksi myös nuorisoon liittyviä tutkimuksia sekä abeille suunnattu lehti lukion jälkeisistä vaihtoehdoista.

Sivustoa ylläpitää Talous ja nuoret TAT. Kunkoululoppuu-sivuston lisäksi TATin tuotteita ovat mm. Yrityskylä ja Bisneskurssit.


© 2021 Kun koulu loppuu