Tunne taloutesi – se kannattaa

Mun elämä, Mun rahat

Oman talouden hallinta sekä säästäminen vaativat harjoittelua. Älä kuitenkaan keskity pelkkään pihistelyyn, sillä elämästä on tarkoitus myös nauttia.

Talous ja nuoret TATin talousasiantuntija Riikka Lehtinen kohtaa paljon nuoria, joita raha-asiat askarruttavat.

“Nuoret ovat valveutuneita raha-asioiden suhteen”, Lehtinen kiittelee.

“Kavereiden kanssa puhutaan rahasta ja tietoa osataan etsiä tarvittaessa lisää.”

Arjen talousasiat vaativat nuorilta toisinaan hieman harjoittelua. Myös paljon esillä olleet pikavipit huolestuttavat Lehtistä.

”Nopeiden kulutusluottojen markkinointi on härskiä. Pikavipin saa nopeasti, mutta korot ovat usein korkeat.”

Akuutin rahapulan iskiessä Lehtinen kehottaa miettimään muita keinoja, joiden avulla ansaita rahaa.

“Esimerkiksi kirpputorit ja sukulaisille tehdyt pikkutyöt ovat pieniä puroja, joiden avulla ylimääräistä rahaa voi kartuttaa.”

Riikka Lehtinen kannustaa säästämiseen mutta muistuttaa, että elämästä on tarkoitus myös nauttia.

“Nuoruutta ei ole tarkoitettu vain rahan säästämiseen ja säästöjen päällä istumiseen. Rahaa kannattaa laittaa sivuun myös vapaa-ajan viettoon ja harrastuksiin.”

TATin vinkit taloudenpitoon

1. Selvitä mistä taloutesi muodostuu

”Selvitä säännölliset tulosi ja menosi.  Suurin kuluerä on yleensä asuminen. Myös vesi- ja sähkölaskuun sekä pesuaineisiin voi kulua paljon rahaa.”

2. Ole itsenäinen

”Apua kannattaa pyytää jos sitä tarvitsee, mutta älä anna pelkästään vanhempiesi tai kumppanisi hoitaa raha-asioitasi. On tärkeää, että tiedät itse oman rahatilanteesi ja pystyt kantamaan siitä vastuun.”

3. Budjetoi

”Mikään ei voita hyvää suunnitelmaa. Arjen lisäksi budjetti kannattaa tehdä esimerkiksi lomamatkoille tai suuremmille kodinkonehankinnoille. Tee budjetti aina vähintään tulevalle kuukaudelle.”

4. Maksa laskut ajoissa

”Maksamaton 30 euron puhelinlasku nousee kahdessa kuukaudessa muistutusten, perintäkulujen ja ulosottomaksujen myötä noin 200 euroon. Pahimmillaan maksamattomat laskut johtavat maksuhäiriömerkintään, joka vaikeuttaa vuokrasopimusten solmimista ja luottokorttien saamista.”

5. Säästä ja sijoita

“Laita hieman rahaa sivuun heti kun saat sitä. Myös sijoittamisen voi aloittaa melko pienellä summalla, esimerkiksi kymppi viikossa riittää. Paras tapa pienentää sijoituksen riskiä on pitkäaikainen sijoittaminen ja sijoitusten hajautus.”

Teksti: Jenna Parmala, kuvitus: Salla Vasenius, iStock