Työhaastattelussa on tärkeintä olla oma itsensä

| Artikkeli

Työhakemuksen tekemiseen kannattaa etsiä vinkkejä internetistä ja erilaisilta työnhakuun liittyviltä luennoilta. Taustojen selvittäminen työpaikasta auttaa aina, ja paikan päälle meneminen erottaa sinut joukosta.

Töiden löytäminen on nykyisin haastavaa, koska kilpailua on paljon.

Spring House Oy:n verkko- ja työnhaun ohjaajat Taina Suuronen ja Mervi Sandkvist Uudenmaan TE-toimistosta kertovat, että työnhakijoiden määrän nopea kasvu on tehnyt työn hakemisesta vaikeampaa.

Työnhakijoita kannustetaankin kysymään töitä suoraan paikan päältä.

– Näin sekä yrityksestä että hakijasta saa paljon enemmän tietoja ja vaikutelman siitä, olisiko kivaa työskennellä heidän kanssaan, Sandkvist toteaa.

– Koska sähköpostin ja hakijoiden määrä on valtava, sieltä on vaikea erottua. Mutta jos olet tavannut viisi ihmistä, he aivan varmasti jäävät mieleen, hän jatkaa.

Millainen työhaastattelun pitäisi olla?

Työhaastattelussa tärkeintä on olla oma itsensä. Roolia ei kannata vetää, vaan iloinen ja avoin mieli riittää.

– Jännitys on tietenkin hyväkin asia tiettyyn rajaan asti, koska se saa tekemään parhaansa, Suuronen sanoo.

Myös se, että tietää valmiiksi kyseisen työpaikan toiminnasta, helpottaa työhaastattelussa onnistumista.

– Kannattaa tehdä taustatyötä. Hyvin usein työhaastattelu aloitetaan kysymällä ”Mitä tiedät meidän yrityksestä”. Jos et tiedä mitään, se antaa helposti vaikutelman, että et ole kiinnostunut.

Apua työnhakuun

Työnhaku yhdessä kavereiden kanssa voisi saada nuoret innostumaan siitä enemmän.

– Silloin he huomaavat, että kaverikin on innostunut, ja se vie ikään kuin mukanaan. Työnhaku on melko yksinäistä ellei siihen saa neuvoja, Sandkvist analysoi.

Hakemuksenkin kanssa voi pyytää kavereilta apua.

– Työhakemuksessa on tärkeää, että se on hakijansa näköinen. Voit kysyä palautetta työtavastasi ja ominaisuuksistasi esimerkiksi aiemmilta työkavereiltasi tai ystäviltäsi. Kuka olisikaan parempi kuvailemaan sinua kuin omat kaverisi, Suuronen kysyy.

Työhakemuksissa tyypillinen virhe on se, että unohdetaan kertoa, miksi kyseinen työpaikka kiinnostaa. Siksi hakemukseen pitäisi kirjoittaa, miksi haluaa hakemaansa työhön.

– Silloin lukija tietää heti, että työnhakija on oikeasti kiinnostunut.

Teksti: Kesätyöntekijät Alisa Taipale ja Wenla Koski & Kunkoululoppuu.fi-toimitus

Katso vinkkejä työhakemuksen tekemiseen!