Työn imussa – Ravintoloiden nuorilla ammattilaisilla on palveluasenne kohdallaan

Ammattiesittely, Matkailu- ja ravintola-ala

Tarjoilija Marko Toivonen, 22, viihtyy olut- ja seurusteluravintola Belgen rennossa ilmapiirissä mukavien asiakkaiden ja työkavereiden parissa. Markon voi löytää baaritiskin takaa, salista tai keittiöstä – tai vaihtamasta oluttankkia.

Sali ja keittiö pelaavat hyvin yhteen.

– Varmistan keittiöstä esimerkiksi, onko vuohenjuustossa laktoosia tai annoksessa pähkinää. Lisäksi voin salivuorossa alkuillasta auttaa keittiössä tiskien kanssa.

Tuntumaa alalle Marko sai jo 8-luokkalaisena Kuopion kylpylähotelli Rauhalahdessa.

– Merkkailin hotelliasiakkaiden aamiaiskortteja ja pääsin sitten buffetin blokkariksi. Käytäntö opettaa ja oma aktiivisuus poikii uusia mahdollisuuksia.

Ala vetosi, ja Marko hakeutui Savon ammatti- ja aikuisopistoon opiskelemaan kaksoistutkintona lukion oppimäärän ja tarjoilijan perustutkinnon.

Työt toivat Kuopion pojan Helsinkiin. Marko aloitti toisessa HOK-Elannon ravintolassa, Kappelissa, vuokratyöläisenä, ja Belgestä avautui pian vakituinen pesti. Marko suosittelee ehdottomasti alaa, jos työ ihmisten parissa kiehtoo.

– Homma on pidettävä kasassa kiireessäkin. Hyvällä itsetunnolla pärjää. Kielitaitokin on kehittynyt työssä. Lähivuosina kiinnostaa vuoropäällikköharjoittelu, joka toisi lisävastuuta.

Teksti: Pia Salo, kuva: Dora Cheffi-Arab

Artikkeli on tehty yhteistyössä Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n kanssa.