Ulkoa opettelun aika on ohi – insinööriksi työn ohella

| Insinöörikoulutus, Opiskelijaesittely

Maiju on ryhmän kovin jätkä! Näin toteavat Markus (vasemmalla) ja Jaakko (oikealla). Keskellä on tietenkin Maiju. Haastateltavat opiskelevat sähkö- ja automaatiotekniikkaa Hämeen ammattikorkeakoulussa.

Ammattikorkeakoulujen tarjoama monimuotokoulutus on yhä useamman hakijan ensisijainen valinta. Syyt hakea opiskelemaan aikuiskoulutukseen ovat jokaisella yksilölliset. Yhteistä on halu kehittää osaamistaan, ja valtaosa haluaa yhdistää opiskelun työssäkäyntiin.

– Opiskeluun tarvitaan aikaa ja viitseliäisyyttä, mutta vielä ei ole tullut mitään ylitsepääsemätöntä. Toki jossain vaiheessa joutuu puristamaan, toteaa Hämeen ammattikorkeakoulussa sähkö- ja automaatiotekniikkaa opiskeleva Markus Lehtinen.

Aiemmin on puhuttu nuoriso- ja aikuiskoulutuksesta, mutta nykyisin valintaan vaikuttaa enemmän elämäntilanne kuin ikä.

Aikuisopiskelussa tulee oppia käyttämään ja hyödyntämään erilaisia tiedonlähteitä sekä soveltamaan.

Vaikka suurin osa ammattikorkeakoulujen hakijoista on edelleen nuoria, on yli 25-vuotiaiden osuus hakijoista lähes puolet. Nuoret hakijat valitsevat usein päivätoteutuksen, vaikka parikymppinen opiskelija ei monimuotoryhmässä harvinaisuus olekaan. Esimerkiksi Savonian energiatekniikan insinöörikoulutuksessa päivätoteutukseen hakeutuneiden keski-ikä on 23 vuotta, kun vastaavassa monimuotototeutuksessa hakijoiden keski-ikä on lähes 10 vuotta korkeampi.

Opintojen toteutuksissa huomioidaan opiskelijoiden tausta. Kontaktituntien määrä on rajoitetumpi, ja opiskelijan vastuu korostuu.

Insinööriala sopii naisille erittäin hyvin

– Ulkoa opettelun aika on ollut ja mennyt. Aikuisopiskelussa tulee oppia käyttämään ja hyödyntämään erilaisia tiedonlähteitä sekä soveltamaan, kertoo Jaakko Saarela, joka opiskelee Lehtisen kanssa samaa alaa.

Insinööriala sopii naisille erittäin hyvin, kannustaa opiskelijakollega Maiju Kattainen.

– Kun on työelämässä ollut pääosin miesten kanssa, tämä on ihan tuttua puuroa.

Sukupuolen sijaan hän korostaa erilaista osaamista.

– Moniosaajien ryhmässä oppii näkemään asioita eri näkökulmista.

 

Lue lisää insinöörikoulutuksesta!

 

Teksti:
Petteri Alanko, Savonia-ammattikorkeakoulun viestintäpäällikkö
Lea Mustonen, Hämeen ammattikorkeakoulun viestinnän lehtori ja julkaisupäällikkö

Kuva:
Lea Mustonen