Unelmoikaa nuoret!

| Artikkeli, Blogi, Mun elämä

”Minua naurattaa, miten ihmiset luulevat, että onni löytyy vähän isommasta kodista tai paremmasta autosta. Pitää tehdä itselle ja muille merkityksellisiä asioita, olla myötätuntoinen ja olla läsnä. Se riittää.”

– Roni Peiponen (Helsingin Sanomat 5.7.2020)

Roni Peiponen ei ole ammatiltaan filosofi, kuuluisa life coach tai edes työhyvinvoinnin ammattilainen. Roni on entinen ammattijalkapalloilija, joka päätti lopettaa jalkapallouransa 23-vuotiaana. Roni ei ollut tyytyväinen itseensä ja elämäänsä jalkapalloilijana, vaikka oli rakastanut jalkapalloa lapsuudesta asti ja oli saavuttanut menestystä seura- ja maajoukkueessa. Laji kuitenkin otti lopulta enemmän kuin antoi ja aiheutti enemmän kärsimystä ja pahaa oloa kuin nautintoa. Ronilla oli ollut nuoresta asti vain yksi tavoite ja unelma, jota hän oli tavoitellut ja joka ei lopulta osoittautunut hänelle enää tavoittelemisen arvoiseksi. Roni pyysi kirjoituksessaan anteeksi kaikilta, joille oli uransa aikana futiskentillä huutanut ja purkanut pahaa oloaan. Tämä kirjoitus sai inspiraationsa Ronin haastattelusta Helsingin Sanomissa. Ja Roni jos luet tämän, saat anteeksi ja haluan välittää myös ison kiitoksen rohkeudestasi tavoitella muita unelmia.

Olen itse entinen ammattijalkapalloilija, joka myös pienestä pojasta asti unelmoi ammattilaisuudesta jalkapallon parissa. Unelmani lopulta toteutui, mutta se ei koskaan ollut minulle ainoa unelma, tavoite ja vaihtoehto. Identiteettini ei ole koskaan rakentunut pelkästään yhden unelman varaan. Esimerkiksi koulutus on ollut minulle pelaamisen ohella tärkeää ja siksi halusin aloittaa opiskelun heti jalkapallouran rinnalla. Lisäksi olen aina halunnut perheen ja lapsia, joille haluan olla hyvä vanhempi. Raha tai materia ei ole ollut koskaan minulle erityisen tärkeää, mutta minulle on ollut aina tärkeää tulla toimeen omillani ja siksi olen jo nuoresta asti ollut kiinnostunut sijoittamisesta ja säästämisestä. Kaikkia edellä mainittuja unelmia olen onneksi päässyt toteuttamaan.

Pelasin urani aikana Ronia vastaan monesti ja ajattelin aina, että siinäpäs nuori, lupaava ja röyhkeä kaveri, jolle elämä hymyilee ja jolla on tavoitteet jalkapalloilijana korkealla. Tämä todisti minulle jälleen kerran sen, ettei kannata olettaa ihmisistä asioita pelkästään ulkokuoren, aseman tai ensivaikutelman perusteella. Jokainen meistä taistelee omia sisäisiä taistelujaan. Suomen Mielenterveys ry:n mukaan noin joka viides nuori kokee alakuloisuutta, ahdistusta tai ärtyneisyyttä, joka vaikuttaa häiritsevästi perhe- ja ystävyyssuhteisiin sekä koulunkäyntiin ja vapaa-ajan viettoon. Siksi olisi hyvä jutella nuorille myös silloin, kun he eivät haluaisi jutella.

Aloitin tänä keväänä Kun koulu loppuu -konseptissa projektiasiantuntijana Oikotiellä. Työni on merkityksellistä ja sitä tehdään hyvässä yhteistyössä Talous ja Nuoret TAT:in sekä eri sidosryhmien kanssa. Keräsin loppuun kolme pointtia, jotka ovat nousseet esiin ensimmäisen puolen vuoden aikana työssäni:

  1. Ensinnäkin mielestäni on äärimmäisen tärkeää tarjota nuorille avoimesti tietoa työelämästä sekä erilaisista ala- ja koulutusvaihtoehdoista, varsinkin nyt koronan jälkeisellä aikakaudella, kun useat kesätyöpaikat ja TET-paikat ovat peruuntuneet. Lisäksi pienenevien ikäluokkien ja kasvavien osaamistarpeiden yhteiskunnassa on tärkeää tarjota tietoa ja tukea kaikkien nuorten koulutussiirtymiä. Usein me vanhemmat saatamme tyrkyttää nuorille tiedostamattakin perinteisiä tai sukupuolittuneita alavaihtoehtoja. On hyvä muistaa, että nuoren on vaikea valita sellaista, jota ei edes tunne.
  2. On tärkeää muistuttaa nuoria, että kannattaa suhtautua elämään avoimin, luottavaisin sekä rohkein mielin. Tulevaisuus kyllä kantaa erikoisista ajoista huolimatta. On tärkeää arvostaa niitä asioita, jotka tekevät juuri sinut onnelliseksi – ja olla miettimättä, mitä muut ajattelevat tekevän sinut onnelliseksi. On tärkeää unelmoida. Aidosti yksilöllinen valinta edellyttää, että nuori voi rauhassa löytää omiin tavoitteisiin ja kiinnostuksiin parhaiten sopivan polun.
  3. Lopuksi on myös tärkeää, että itsellä on joku rakentava tapa purkaa ahdistusta tai pahaa oloa sekä ihmisiä, jotka kuuntelevat ja antavat neuvoja tarpeen tullen. Ronin antamaa neuvoa kannattaa noudattaa.

 

Kun koulu loppuu -opas ilmestyy joulu-tammikuussa. Aikaisempien vuosien julkaisut löytyvät täältä: https://www.kunkoululoppuu.fi/kun-koulu-loppuu-julkaisut/


Ilari Äijälä

Kirjoittaja on Kun koulu loppuu -oppaan päätoimittaja. Kun koulu loppuu – opas on tulevaisuuden toimialat ja oppilaitokset esittelevä lehti valintojaan pohtivalle nuorelle. Lehdessä on julkisuudesta tuttuja henkilöitä, nuoria kiinnostavia sisältöjä sekä vinkkejä opiskeluun ja työelämään liittyen. Lehden kohderyhmänä ovat lukiolaiset, yläkoululaiset ja ammattiin opiskelevat. Lehti ilmestyy sekä printtinä että digiversiona.