Uskalla kokeilla nuori!

| Artikkeli

”Sun elämä jatkuu laiturilta neljä sitten Tampereella”, tokaisi rempseästi konnari tänään junassa kohti Jyväskylää. Juuri tuon lauseen jossain määrin halusinkin kuulla pitkän ja antoisan työrupeaman jälkeen. Elämä jatkuu, tapahtui mitä tahansa: suurta tai pientä.

Tutustuin tällä viikolla nuoreen naiseen, jonka unelmana oli tulla arvostetun kauppaketjun tunnetuimman tavaratalon johtajaksi. WAU! Kunnianhimoinen tavoite, jota päämäärätietoinen nuori nainen on lähtenyt pureskelemaan. Hän kertoi heti mihin yliopistoon on hakemassa, mitkä ovat pääaineet ja mitä opintokokonaisuuksia tulee suorittaa. Puhe vain kiihtyi kiihtymistään ja innostus tarttui kaikkiin vierellä oleviin. Kaiken tämän jälkeen tyttö päätti puheenvuoronsa täydelliseen kaneettiin. Kaneettiin, joka hiljensi minut ja monet muut ympärillä olevat. ”Elämä loppuu jos en tule valituksi ensimmäisellä yrittämällä. Vuosi elämästäni menee hukkaan ja mitä jos mulla ei ole enää vuoden jälkeen motivaatiota hakea kauppakorkeakouluun uudestaan?”.

Vastoinkäymisiä tulee aina matkan varrella vastaan ja ne ovat osa matkantekoa. Kyse on vain siitä kuinka kohtaamme ne ja jatkamme matkaa. Monesti vastoinkäymisten kautta ymmärrämme asioiden todellisen tärkeyden itsellemme. Kaikella on merkityksensä. Itse en päässyt haluamaani opiskelupaikkaan ensimmäisellä yrittämällä ja hyvä niin, sillä sain vuoden työkokemuksen alle ennen liiketalouden opintojani. Sain todellisen kuvan ja varmuuden alasta sekä vuoden jälkeen motivaationi oli noussut huippuunsa. Vuosi ei suinkaan mennyt hukkaan elämässäni. Omilla valinnoilla ja teoilla pystymme vaikuttamaan elämäämme. Elämä itsessään ei ole tuotantotaloutta ja sen tehokkuuden mittaamista. Vuosi on lyhyt aika elämässä. Se, miten esimerkiksi välivuoden käytämme hyväksi, määrittää menikö vuosi hukkaan vai ei. Peräänkuulutan liikkeellä pysymistä. Mikään työkokemus, koulutus eikä matkustelu mene koskaan hukkaan.

Kerrottuani omista työelämän kokeiluista viimeisten vuosien aikana, joita on muuten useita, nuorukainen ymmärsi, ettei elämä ole yhtä suoraa putkea. Putkea, jonka päässä häämöttää upea ura ja eläkevuodet. Välivuosia, vääriä kouluvalintoja ja työkokeiluja tulee ja menee. Monelle nuorelle onkin ollut helpotus kuulla, että on lupa tehdä kokeiluja ja sitä kautta etsiä sitä omaa juttua. Niin se vain elämä jatkuu kaikkien vastoinkäymisten, päättyneiden työsuhteiden, saavuttamattomien koulupaikkojen ja opintojen jälkeenkin – vaikka sitten laiturilta neljä.

 

O

Kirjoittaja Joonas Pesonen on Kun koulu loppuu -lukiokiertueen juontaja, joka ottaa elämän seikkailun kannalta. Hän tietää, että vaikka kaikki ei mene aina suunnitellun mukaan, luovuttaminen ei kuulu vaihtoehtoihin. Tärkeintä on liikkeellä pysyminen! Työkokeiluiden, yrittäjänä toimimisen ja maailmanmatkailun seurauksena Joonakselle onkin kertynyt repullinen tarinoita kerrottavaksi.